Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 04:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

co to za trudnosc dokupic pojemniczek na 2 bateryjki czy ile to tam potrzeba by funkcjonowal dobrze, przyczepic do konstrukcji i kabelkiem polaczyc z pojemniczkiem bateri oryginalnym. troche lutowania, troche wiercenia i bedzie. oczywiscie jak jest na gwarancji to bym tego nie robil... bo mozna gwarancje stracic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:59 
Generał Broni
Generał Broni

Trafiłeś w dziesiątke DJ MHZ .... sprzęt na gwarancji a po drugie nie lubie takich prowizorycznych rozwiązań w sprzęcie który jakby nie patrzył troche kosztuje. Skoro producent przewidział miejsce na 8 bateryjek to tak musi najwidoczniej byc i nie ma co kombinować bo tylko można zaszkodzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 18:47 
Specjalista
Specjalista

Przede wszystkim pożycz od kogoś akumulatorki i sprawdź samodzielnie. Ja chwilowo nie mam możliwości sprawdzenia GT na akumulatorkach. Jak już mówiłem jest prawie pewien, ale nie pewien w 100% i nie chcę narazić Cię na niepotrzebne wydatki. Tym niemniej podtrzymuje co mówiłem wcześniej. Markowe akumulatorki załatwia sprawę na 95%

Przeczytaj dokładnie to co kryje się pod linkiem który Ci przesłałem. Tam wiele rzeczy się wyjaśnia.

Co do ładowarki to po pierwsze musi być procesorowa. Firma nie ma znaczenia i nie musi być taka sam jak akumulatorków, choć zestawy ładowarka GP + aku są sprawdzonym i dobrym rozwiązaniem. Nie daj się wpuścić w ten sam kanał co z akumulatorkami, jeżeli ładowarka jest super bajer, ale kosztuje mniej niż 30 zł to nie może być dobra.
Ważny jest tez czas ładowania. Wybierz najdłuższy na jaki możesz sobie pozwolić bez dyskomfortu użytkowania, np. jeżeli ładujesz akumulatorki przez noc, to niepotrzebna Ci ładowarka ładująca aku w 30 min. Nie dość, że strasznie droga to bardzo znacząco skraca żywotność aku. Na ogół 4 - 6 godzinne ładowarki są najlepsze. Niezbyt drogie, a czas ładowania jest akurat na noc, nawet taką krótką ;) Do tego wiele ładowarek procesorowych samodzielnie wykrywa zepsute akumulatorki, co oszczędzi Ci rozczarowania na poszukiwaniach (prędzej czy później aku musi się popsuć ;) )

Dobry zestaw powinien Ci długo i bezproblemowo służyć.
Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 22:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

spider....sprawdzanie akumulatorków czy sa naładowane nic ci nie da, jesli jeden z nich bedzie kiepski. Po ładowaniu wszystkie pokażą normalne napęicie...ale róznica ujawni sie dopiero pod obciazeniem, w twoim przypadku jak piszesz po 10 minutach jeden z nich pada. W uproszczeniu, jesli masz np. aku o pojemnosci 1000 mAh to oznacza ze możesz z nich "ciagnać prąd 1A prze 1 godzine, lub 0.5A przez 2 godziny po czym napiecie spadnie do zera. Jelśi jeden akumulatorek z zestawu jest padniety, a chodzi o jego pojemnosc która np. zamiast 1000mAh wynosi tylko powiedzmy 100mAh to ten aku przy prądzie 1 amper padnie po ok 6 minutach i on juz przestanie "brac udział" w zasilaniu wykrywki. z elektrycznego punktu widzenia bezdzie stawowił w układzie kawałek drutu. wiec wykrywka bedzie pracowała jeszcze długo ciagle sygnalizujac wyładowane baterie.

Przy szeregowym polaczeniu akumulatorów, ich pojemnosci sie nie sumuja. sumuja sie tylko napiecia.

Sprawdz wiec te akumulatory kolejno je rozładowujac i sprawdzaj który rozładowuje sie w najkrótszym czasie...ten własnie bedzie "trafiony" ...istnieje szansa ze ZAWSZE były ładowane w komplecie i ten jeden od poczatku był "niedoładowany" i przy kazdym ładowaniu ta "dysproporcja" pozostaje, mozliwe ze w takim przypadku pomoze osobne doładowanie tego "padnietego"...chyba ze ma wade fabryczna lub jest stary i starcił już pojemnosc. Najprostszym testem jesli ładowarka nie ma takiej funkcji ,jest jakas tania latarka z zarówką na jeden paluszek...wrzucasz kolejno aku na min 20-30 minut i obserwujesz zarówke.

A ze mam natchnienie malarskie:) to zmajstrowałem rysynek pogadowy:)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 16:36 
Generał Broni
Generał Broni

DarekD....czy możesz mi opisać jakiego typu akumulatorków używasz (marka , pojemność), jakiej ładowarki i na ile czasu wystarcza mocy na takim zestawie? Być może jak piszecie jest to kwestia wadliwego jednego akumulatorka ( apropo to jakies podróbki z Allegro i przy zakupie sugerowałem się pojemnością). Testy z firmowymi akumulatorkami zaczne dopiero jak kupie sobie nową ładowarke bo z tej juz nic nie bedzie (a taka fajna była GP). Na razie chce wam wszystkim podziękowac za pomoc a zwłaszcza SiD i wirnik za pomoc i wysiłek wlożony w napisanie obszernych postów . No i czekam na odpowiedz DarkaD.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 18:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć, wkleję zdjęcie. Nie są nowe, wcześniej chodziły mi w aparacie fotograficznym, mają około roku.
Nie potrafię odpowiedzieć ile wytrzymują, zwykle stosuję akumulator firmowy a zasobnik z akumulatorkami jest w razie gdy padnie główny a chce jeszcze trochę pochodzić. Potem je podładowuję, nie wiem w jakim stopniu je zużywam.
4-5 godzin pracowały w GT ze wskaźnikiem i nie miałem sygnału o niskim poziomie a różnicy w zasięgach nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 18:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

I jeszcze ładowarka:
4 akumulatorki 1800 energizera (bo takie mam w aparacie) ładuje w około godzinę, półtorej.
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 18:57 
Generał Broni
Generał Broni

No to postanowione....zakupie komplet firmowych akumulatorków wraz z ładowarka procesorową. Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]