Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wojna Siedmiotygodniowa
PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 22:18 
Poczciwy Otto

Czy jakieś działania wojenne w roku 1866 miały miejsce na terenie Dolnego Śląska? Niby o niczym takim nie słyszałem ale część walk toczyła się bardzo blisko Polskiej granicy więc może były jakieś potyczki "u nas"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 20:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie, "u nas" żadnych potyczek nie było. Trzy armie pruskie, skoncentrowane w przededniu wojny na północ od Sudetów, szybko przełamały obronę austriacką pod Libercem, Trutnovem i Nachodem (a więc już po południowej stronie granicy) i wdarły się w głąb Czech. W kilku śląskich przygranicznych miejscowościach były rozlokowane lazarety wojskowe m. in. w Jeleniej Górze i Kamiennej Górze - kiedyś na wzgórzu koło miasta był pomniczek poświęcony żołnierzom pruskim poległym w 1866 r. (zmarłym w tamtejszym lazarecie ?), ale dawno tam nie byłem, więc nie wiem czy jeszcze stoi. Innym śladem tej wojny był stan pogotowia ogłoszony w śląskich twierdzach (Kłodzko, Srebrna Góra) i obozy dla jeńców austriackich we Wrocławiu i w Głogowie. Jeńcy zresztą przywlekli do tych miast epidemię cholery, na którą we Wrocławiu zmarło ok. 4,5 tys. osób.
pozdrawiam
rutra

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 14:33 
Poczciwy Otto

Czyli na Dolnym Śląsku militarka ma białą plamę w latach 1813-1945? Czy może pomiędzy kampanią 1813 a operacją dolnośląską cokolwiek jeszcze się działo? Pewnie nie bo nic o tym nie słyszałem ale może...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]