Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 02:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 września 2005, 09:16 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Świetny komplecik EK I !!!!! Gratuluję. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 września 2005, 10:31 
Moderator
Moderator

Miło ,że i Wam się podoba . :)
Dokompletować ładne , czyste i nieuszkodzone etui nie jest tak łatwo . Całe zestawy i owszem , trafiają się bardzo dobrze zachowane , zachodni antykwariusze mają w ofertach całą gamę typów i producentów.
Ze stanami słabymi i średnimi tak jak z wszystkim , nie ma problemu .
To było jedyne , które wpadlo mi w oko na przestrzeni kilu poprzednich miesięcy i spełniało moje obecne kryteria .
Dodam jeszcze fotkę wnętrza ...

Pozdrawiam.

Maciej G.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 14:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Piękne medale aż miło popatrzeć. A zbierasz do nich nadania ?? Ja jakoś lubię mieć odznaczenie z papierkiem - wówczas tworzy to w moim odczuciu całość.

A i jeszcze jedno. Miałem kiedyś EK II w ciekawym etui (podłużnym) z wydzielonym miejscem na krzyż i na wstążkę. Jak znajdę fotki to podrzucę bo to był naprawdę fajny zestawik. Wiesz coś na temat takich EK II ? Wiemy wszyscy, że były one zazwyczaj dostarczane w kopertach.

pozdrawiam
podstoli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 września 2005, 15:50 
Moderator
Moderator

Cześć.

Miło mi , że Ci się podoba. :) , jeżeli mogę się zrewanżować to o Twojej kolekcji myślę podobnie :1 .

Odnośnie nadań .... zgadzam się ,że w zestawieniu z medalami tworzą ciekawy zestaw , zwłaszcza w przypadkach kiedy mamy pamiątki po konkretnych osobach z dodtkowymi zdjęciami lub innymi dokumentami . Tworzy to interesującą całość. Puki co nie wpadło mi nic ciekawego , ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa . :)

Co do etui występujących w przypadku EK II to jest to równie ciekawe zagadnienie. Typów i odmian było wiele . Najpopularniejsza była faktycznie koperta i na ogół taka forma opakowania była oficjalnie dostarczana i zamawiana przez WH . Etuii do EK II było formą bardziej oficjalną i częściej dostępną przy zakupie na rynku detalicznym. Występowało w formie prostokątnej , kwadratowej o zróżnicowanej budowie i na wiele sposobów znakowane . To o którym wspominasz było dośc ciekawe , zbliżone formą i budową do standartowego etuii Rycerskiego Krzyża .

Na rynku kolekcjonerskim wszelkie odmiany etuii do tych medali są cenionym i poszukiwanym elementem .
Żeby być bardziej obrazowym podaję link do wątku poruszjącego analogiczy temat .. http://www.wehrmacht-awards.com/forums/ ... K+II+cases

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 00:21 
Moderator
Moderator

Wygląda dobrze . :) Zaliczyć by je można do grupy tych najrzadszych . Szkoda że miało uszkodzony zaczep.
Jedyne co mi do końca nie daje spokoju to dolna "wyściółka" . :hmmm Chodzi mianowicie o wystający element odzielający wstążkę od płaszczyzny na którj leżał krzyż .
Nie moge znależć materiału porównawczego . Podnosiłeś ją ? Nie budzila podejrzeń ?

Tu masz podobne etuii , to pochodzi z kolekcji Allana Pilcha . W tym egz. akurat występuje zagłębienie na wstążkę ...

http://www.wehrmacht-awards.com/forums/ ... t=cased+ek

Warto przejrzeć cały wątek.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 02:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W tym etui do którego podesłałeś link płaszczyzna na której jest krzyż i wstążka jest ta sama. Wstążka jest oddzielona poprzeczką tak jak w moim (byłym moim). Jedyna różnica to kolor wyściółki. Co do swojego etui to jestem spokojny, że było oryginalne.

pozdrawiam
Podstoli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 września 2005, 14:45 
Moderator
Moderator

Wybacz Podstoli , ale trafiłeś na upierdliwego rozmówcę. :)
Nie wątpie w oryginalność pudełka . Stwierdziłem fakt wystąpienia innego typu wyśćiółki , której przykładu nie znalazłem w moim archiwum .
Jest dobre , dość rzadkie .... a w takich sytuacjach bywam podejrzliwy.

A-ha ! Czy krzyż był sygnowany ?

A co do "poprzeczki" - to obejrzyj jeszcze raz dobrze obie fotki .
Jest tak jak napisałem , a dla zobrazowania zagadnienia zrobiłem schematyczny przekrój porównawczy. ;)

Pozdrawiam.

Maciej G.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 września 2005, 09:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dlaczego od razu upierdliwego :-) Powiedziałbym raczej że rzeczowego. Sprzeczał się w kwestii pudełka nie będę bo niewątpliwie nie mam aż takiej wiedzy i dostępu do materiałów. Powem tylko tak - osoba która kupiła błąd ortograficzny!!! ten krzyż mlaskała z zachwytu mając go w łapkach. A kto normalny dałby 700 zł za EKII tylko dlatego że ma etui. Coś w tym musi być .....

Krzyż był sygnowany ale nie pamiętam jak. Jeśli dokopię się do zdjęcia to podeślę na forum.

Wydaje mi się że mam coś co może Cie interesować. Ale to na priv.

pozdrawiam

P.S.
ładne rysunki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 15:40 
Moderator
Moderator

Witam .

Nie zaglądałem tu prawie rok . Między innymi od tego czasu leży u mnie w szufladzie ... odznaczenie ... cywilne co prawda , ale w ładnym pudełku .... Treudienst-Ehrenzeichen fur 25 Jahre. Stan bardzo przyzwoity.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 09:49 
Moderator
Moderator

Korzystając z okazji zamieszczę kilka fotek ciekawego albumu któru wpadł mi w ręce jakiś czas temu . Jest to "Fliegen und Siegen " z 1942 , Otto Schonsteina z Monachium zawierający zestaw fotografii o tematyce lotniczej , są zdjęcia z Bałkanów , ZSSR , Krety ..FJ . Są do tego specjalne okulary , pozwalające oglądać obrazki w trójwymiarze !!! .... efekt jest niewyobrażalny ..... obłęd. Dodatkowo wpadło mi kilkadziesiąt fotek z innego wydania ..." Der Kamp im Westen " ....też są niezłe , ...... z Francji , Belgii , Holandii.

[ img ]

wspomniane okulary

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano sobota, 24 czerwca 2006, 10:42 przez Maciej G, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 10:01 
Moderator
Moderator

W części opisowej jest kilka ciekawych kolorowych ilustracji . m.in. marszałka rzeszy i głównodowodzącego lotnictem H.Goringa , Me -109 nad pustynią , Ju -52 nad Olimpem w Grecji i wiele innych . Poniżej zademonstruje kilka ....

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano sobota, 24 czerwca 2006, 15:16 przez Maciej G, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 10:24 
Moderator
Moderator

Naważniejszym elementem tego zestawu są jednak ..... poniżej pokazane , czarno -białe , zdublowane fotografie .
Oglądanie ich poprzez wspomniane wcześniej okulary powoduje , że ........ przenosimy się w czasie .....

... oto przykładowa fotka , każda z tyłu posiada stosowny opis ....

[ img ]

...tu Me - 109 .....

[ img ]

....... Hauptamn Joppien , zwycięzca w 70 walkach powietrznych ( stan na koniec 1942 roku ) , oraz na drugiej fotce "wierchuszka" Luftwaffe ...Jeschonnek , Udet

[ img ]

Tu mamy Grecję ........ oraz FJ- rów na Krecie .........

[ img ]

oraz kilka innych .....

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 13:04 
Moderator
Moderator

Witam.
Zamieszczę jeszcze kilka fotek z "Der Kampf im Westen" czyli grupu ok. 50 dodatkowych zdjęć wciśniętych w przegródki mojej pozycji !
Na pierwszej fotce , dośc ciekawej , widać żołnierzy .. SS ? ... w panterkach i ...z czeskim rkm-em !
I tu pytanie do fachowców ! Od kiedy był stosowany ten typ kamuflażu ??

Pozdrawiam.

Maciej G.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2006, 13:21 
Moderator
Moderator

Ujęcie w powiększeniu .

[ img ]

Na marginesie .... fajne repliki tego vz.26 robią czesi ....http://www.ropiky.net/clanek.php?id=1093544060#

.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2006, 14:18 
Moderator
Moderator

To lubię najbardziej ! Okazje !
Ostatnio udało mi się kupić kilkanaście zdjęć 3D z innego wydania dotyczącego kampani wrześniowej 1939r -
- "Die soldaten des fuhrers in felde". Wpadły mi m.in. zdjęcia : Westerplatte , Modlina , Hellu , Warszawy i inne.

Poniżej 1 i 2 ... broń obrońców Warszawy , Westerplatte i groby polskich żołnierzy .

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]