Teraz jest czwartek, 26 marca 2026, 04:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 02:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Sikorsky R 4
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 02:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jak czegoś nie pokręciłem to na pacyfiku pod koniec wojny używano R4 na lotniskowcach do wyciągania pilotów którym coś nie poszło przy starcie lub musieli wodować blisko okrętu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 10:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może takie troche glupie porownanie ale to mi przypomina http://www.wpafb.af.mil/museum/tours/eto-4.jpg :jump :666 Jeśli ten helikopter byl tak wytrzymay jak ten szybowiec z tego linku to gratuluje :1 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 17:54 
Generał Broni
Generał Broni

Jarasek napisał(a):
Ryjec napisał(a):
Do sporejszych należał też BV-(Bloohm&Voss czy jakoś tak)latająca łódz wyprodukowana w stoczni w Hamburgu zdaje się nie odegrał większej roli ,chyba był na etapie latającego prototypu o ile dobrze kojarzę. :hmmm POZDRAWIAM ps. To cóś miało chyba 8(?)silnikow i zostało zatopione na którymś z jezior alpejskich

Może na przyszłość trochę więcej pewników? ;)
Jarasek dzięki za cenne uwagi-postaram wziąć sobie do serca.Jak wiesz pewnie-zapominanie jest funkcją pamięci,a jeśli nie jestem czegoś pewien na 100% to uzywam określeń,które byłeś uprzejmy wypunktować ;) Mysle,że pomimo niskiej wartości merytorycznej mojego postu,przyczynił się jednak do spenetrowania tropu przez Ciebie i innych biegłych w tej materii :1 POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 19:08 
Generał Broni
Generał Broni

OK JARASEK,jeśli chciałeś mnie zawstydzić,to udało Ci się to o tyle,że mając chwilę czasu postanowiłem poszperać ;) Ta latająca łódż o którą mi chodziło to faktycznie 6 silnikowa BV238.Zbudowana na założeniach BV222Wiking,ale znacznie większa-dł43m,rozpiętość 60 m.Została zatopiona przez amerykańskie Mustangi na jeziorze Schaalsee.Odnośnie zaś helikopterów-przed IIWW ich koncepcja nie była w pełni skrystalizowana,powstawało wiele dziwnych oryginalnych konstrukcji,często bardzo obiecujących.Dowodem może być lot wykonany w 1938 roku podczas Berlińskiego Salonu Samochodowego w Berlińskiej Hali Sportowej przez Hannę Reitsch na czymś takim(FW-61) nad głowami publiczności :) (wg."Ostatnia Szansa Luftwaffe" G.Hyland,A.Gill) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 19:36 
Generał Broni
Generał Broni

Argo napisał(a):
Jarema napisał(a):
No śmigłowców jako takich nie używano. Były prototypy i nic więcej.

Tu bym sie kłocil, w czasie drugiej wojny uzyto bojowo smiglowiec w walkach na Dalkim Wschodzie w 1944, byl to jeden z pierwszych modeli Sikorskiego, slowo bojowo nalezy tu trakowac niejako z pzymrozeniem oka, bo nie bral udzialu bezposrednio w walkach, a jedynie do ewakuacji rannych, ale na froncie jednak był.
Chyba jednak były sporadyczne misje bojowe.Drache-wykorzystywany jako latający dżwig wykonał co najmniej kilkanaście lotów wydobywając z bagien pod Oldensburgiem szczątki bombowca Do-217.Pod koniec lutego 1944 Drache odbył lot:Tempelhof-Danzig-Rugia.Łączny czas w powietrzu wyniósł koło 16h,przelecieli dystans 1500km.Mogły istnieć także epizody wykorzystywania go do transportu np armat w terenach górskich. :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 21:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ryjec napisał(a):
OK JARASEK,jeśli chciałeś mnie zawstydzić,to udało Ci się to o tyle,że mając chwilę czasu postanowiłem poszperać ;) Ta latająca łódż o którą mi chodziło to faktycznie 6 silnikowa BV238.Zbudowana na założeniach BV222Wiking,ale znacznie większa-dł43m,rozpiętość 60 m.Została zatopiona przez amerykańskie Mustangi na jeziorze Schaalsee.

Wspaniale odrobiłeś lekcje! Dzięki temu ja także dowiedziałem się czegoś nowego :1 ;)

pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2006, 18:55 
Porucznik
Porucznik

Panowie a czy Niemcy nie urzyli smigłowców podczas swojej wyprawy archeologicznej w Tybecie? Kiedys widziałem taką wzmianke na necie:D pamietac trzeba ze używano też wiatrakowców czyli samolotu z wirnikiem , Japończycy posiadali (kopie Amerykańskie) które wykorzystywano w zwiadzie altylerii oraz na lotniskowcach , były te jedno osobowe wersje uzbrojone:D Pozdrawiam Koniu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Helikopter
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2009, 21:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jacek1991 napisał(a):
Czy posiada ktoś zdjecia helikopterów uzywanych podczas 2 wojny swiatowej?

Pewnie ktoś posiada, bo to nie tajemnica. W maju 1945 r. ukazał się w USA katalog wszystkich projektów śmigłowcowych w samych tylko Stanach Zjednoczonych. Ciekawe, czy zainteresowani historią zdają sobie sprawę z tego, ile tego było?

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2009, 21:45 
Moderator
Moderator

Cattaraugus widze że "odgrzałeś:temat po 3 latach... :b1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]