|
Tym razem kilka fotek z rodzinnego albumu.
Na pierwszym zdjeciu wuja w atelier fotograficznym!Albert Bruck byl zolnierzem 123(Schwerin an der Warthe-Skwierzyna) pulku piechoty 50 dywizji piechoity(Kostrin-Kostrzyń).Bral udzial w Fall Weiss ,Fall Gelb,operacji Barbarossa ,w ramach 11 Armi zdobywal Sewastopoll ,a od 1944 ,gdy zostal ranny pod Opolem nauczal podchorazych w szkole we Freibergu pod Dreznem!W miedzyczasie stacjonowal w obozie wojskowym na poligonie w Keszycy -Regenwurmlager i na obiektach Miedzyrzeckiego rejonu umocnionego.Przezyl wojne i nie trafil do niewoli.Otrzymal Eiserne Kreuz II Klasse ,Kriegsverdienstkreuz II Klasse,Infanteriesturmabzeichen in Silber,Verwundetenabzeichen in Schwarz ,Krimschild i Winterschlacht im Osten Madaile.
Na drugiem zdjeciu wuja w mundurze garnizonowym przed swoim domem we Frankfurcie nad Odra(zdjecie wykonane chyba jeszcze przed wojna)
Na trzecim zdjeciu widnieje oddzial mojego wuja tuz po kampani w Polsce.Zdjecie zostalo wykonane w ,,foto-pawłowski Grodzisk, Żydowska 1''.Zwracaja uwage buty starego wzoru u sierzanta drugiego od lewej w dolnym rzedzie.
Na zdjeciu 4 ten sam oddzial w drodze do...
Zdjecie nr 5 jest bardzo ciekawe ,gdyz zostalo wykonane ,gdzies na granicy ,szyld ,pod ktorym stoji druzyna mojego wuja jest opisany jako ...... Grenze ,nie moge jednak odczytac nazwy miejscowosci ,w kazdym badz razie jest to raczej granica niemiecko-polska!
Nastepne zdjecie wykonane w tym samym miejscu(moj wuja na koniu)
Zdjecie nr 7 pzredstawia ekipę ,ktora jest na poprzednich dwóch zdjeciach ,ale niesety nie wiem ,gdzie zostalo ono wykonane
Zdjecie nr 8 ,czas i miejsce wykonania -nieznane ,ale sadzac po stopniu (Gefreiter) i nowym wzorze pagonów ,moze byc to po kampani na zachodzie lub w jej trakcie
Kolejna pozycja to portret ,ktory naszkicowal wujowi ,rosyjski chlopak ,tuz po zajeciu Sewastopolla ,7 VII 1942
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|