Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 lipca 2006, 17:39 
Moderator
Moderator

....... i na koniec troche drobnicy choc nie wszystko to nowosci, kilka niesmiertelnikow, klamra zastepcza z konca wojny, kappeabzeichen z Franzem Jozefem - najpopularniejsza wersja jaka moze byc, medale : jubileuszowe, Tapferkeitsmedalle czyli za odwage i Krzyze Karola , troche optyki tzn lornetka austriacka i lornetka pruska - fernglas model 1908 uzywana tez przez Austriakow podczas I wojny, niestety nieco sfatygowana,a w srodku troche nie z epoki, ale tez ciekawostka - Gwiazda Przemyska za walki z Ukraincami w 1919.
Jutro ciag dalszy eksponatow tym razem oporzadzenie ... z zaprzyjaznionej kolekcji ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano sobota, 8 lipca 2006, 12:27 przez Argo, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 15:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gratuluje pieknych zbiorow :1 :1 . Bardzo fajne sa te fanty - osobiscie nie jestem w temacie Austrowegier (mam tylko helm M17) ale kolekcja oglada sie jak muzeum. :) :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 15:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Do Argo: No, piękna kolekcja Argo...Ale tak dla pewności - chciałbym spytać - jak się prezentuje wkładeczka do M 17? Mam nadzieję, że nie jest czeska :) Bo psułoby wizje pięknego eksponatu :) I jak się ma nieśmiertelnik oficerski? Karteczka z przynależnościa równiez była w komplecie?

P.S. Fanciorki powalają :1

Pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2006, 12:06 
Moderator
Moderator

Witam
Na wstepie dzieki za slowa uznania, helm w srodku tez wyglada ok zreszta ocencie koledzy sami, wyposazenie wewnetrzne jest bardzo podobne konstrukcyjnie do rozwiazan zastosowanych w helmie wz 31, podobnie rozwiazany problem regulacji rozmiaru za pomoca kieszen z wkladanym wypelnieniem, widac na fotce ponizej, niesmiertelnik oficerki ma karteczke, pozostale dwa niestety nie, zreszta jeden to wykopek, wyszedl z ziemi otwarty :( .
Karteczke mozna obejrzec tu viewtopic.php?t=11657&start=0
fotka dziewiata od gory.

Teraz obiecane fotki z wyposazeniem armii austrowegierskiej pochodzace zaprzyjaznionej kolekcji, ( sorry za nienajlepsza jakosc zdjec)
pierwsze dwie fotki-ladownica zastepcza z fibry w typie M90,
trzecia fotka - ladownica M 95 z kartonikami na łodki do mannlichera,
czwarta fotka- plecak tzw tyrolski, bedacy poczatkowo na wyposazeniu strzelcow tyrolskich, a od 1916 roku praktycznie calej c.k. armii, sprawdzil sie w walkach w Dolomitach, w przeciwienstwie do wczesniejszego oporzadzenia ktorego element - plecak amunicyjny widzimy na nastepnych trzech fotkach,
na ostatniej fotce ramka do saperki,
niebawem ciag dalszy, bedzie troche m.in. mundurowki :666
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano sobota, 8 lipca 2006, 12:31 przez Argo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2006, 15:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Piekne rzeczy Argo! szczegolnie ladne bagnety, choc klamry tez niczego sobie :1
moglbys dac zblizenie tego noza okopowego, bo zdaje mi sie ze mam podobny.

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2006, 20:52 
Strzelec galicyjski

Witam .Ten hełmik jest w super stanie , też zbieram austrowęgry - ale tylko bagnety . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2006, 21:47 
Strzelec galicyjski

Witam . Oto troche żadsze austrowęgry - z broni białej . Pozdr.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 lipca 2006, 19:09 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 10:26 
Moderator
Moderator

Witam
Bardzo ładne erzace kolego Dalton , powiedzialbym ekstremalnie rzadkie , nie mam w zbiorach ani erzaca wzorowanego na pruskich konstrukcjach, ani tez tym bardziej podoficerskiego wz 17, pogratulowac :1 ... z rzadszych moge pokazac jedynie bagnet wz 90/95 produkowany w Budapeszcie juz w okresie wojny z elementow bagnetow wz 95 ale przystosowany do karabinow wz 88/90 i wz 90, fotka ponizej pokazuje porownanie tego bagnetu i zwyklej 95, widac dluzsza głowice i nizsze osadzenie pierscienia jelca, pierscien tez ma wieksza srednice tzn okolo 16 mm z groszem, nie mam niestety pod reka suwmiarki.
BS Wolf napisał(a):
moglbys dac zblizenie tego noza okopowego, bo zdaje mi sie ze mam podobny.

Ok daje choc moj egzemplarz jest w stanie .. dostatecznym, duzo ladniejszy wstawil tu kolega Jacenty, obok noza okopowego lezy .. wlasnie co to moze byc , dostalem to od znajomego, wg jego relacji przywiózl to jego dziadek z I wojny, oczyscie ludzie rozne rzeczy opowiadaja, natomiast zastanawia mnie identyczny rozstaw otworow do przymocowania okladzin jak w oryginalnym austriackim grabendolchu .... zbieg okolicznosci :que .... czy jest to regulaminowy noz okopowy ck armii ( jesli tak to jak wygladal kompletny), czy moze jakies rekodzielo okopowe i czy w koncu mozna to w ogole wiazac w c.k. armia i okresem I wojny ????
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano czwartek, 18 grudnia 2008, 19:38 przez Argo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 18:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A idealnie to bedzie ! Dzieki Argo, a ja za cholere przez X lat niemoglem dojsc co to jest... tylko moj >>mial<< :wq troche inna pochewke (bardziej spiczasta ze sie tak wyraze) no i okladki inne,ale to przez to ze wykonane pozniej (dorobione).

Czy tylko Austro Wegierska armia produkowala noze okopowe w tej wersji?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2006, 21:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Argo gratuluję zbiorów. Austro-Węgry kolekcjonuję od jakiegoś czasu, ale teraz trochę z innej beczki. Są wakacje więc aby połączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym, zabrałem się do odwiedzania miejsc związanych z frontem I WŚ w okolicach Nowy Sącz, Gorlice. W samych Gorlicach polecam małe muzeum w okolicach rynku.Fantów mało, ale zdjęcia palce lizać.
Dołączam fotki z kilku ciekawych miejsc, które nawiasem mówiąc też są pamiątkami o dużej wartości. Na fotkach miejsca związane z CK Austrią za wyjątkiem tablicy pamiątkowej z Góry Północnej w Gorlicach.
Pozdr. z wakacji.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 lipca 2006, 18:15 
Strzelec galicyjski

Witam . Co do nożyka podoficerskiego jest to przeróbka ze standartowego noża okopowego austryjackiego - daję fotki jego rękojeści . Nie wiadomo jakie były okładki , bo już go w tym stanie kupiłem - a na głowni jedynie sygnatura "R" . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 lipca 2006, 18:19 
Strzelec galicyjski

Witam . A tu daje fotke długich bagnecików austryjackich wz.68, wz.70 podoficera i wz.73 podoficera . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 lipca 2006, 18:20 
Strzelec galicyjski

i reszta mojej Austrii

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 10:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dalton gratuluję bardzo miłego zbioru. Szczególnie cieszy oko kompletacja bagnecików z żabkami.Widać dbałość o kolekcje.Żabki CK obecnie kosztują nawet więcej od samych bagnetów.Postaram się zamieścić trochę fotek moich bagnecików.Ciekawi mnie z w jakim rejonie Polski mieszkasz bo zauważyłem pewną prawidłowość, że sporo kolegów kolekcjonujących fanty CK pochodzi z dawnej Galicji.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2006, 18:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kilka bagnetów CK.
Mam pytanie do Argo-czym w zasadzie różniły się hełmy wz 1916 od używanych przez Czechy (chodzi głównie o wkładkę)?
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]