Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 01:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 października 2003, 23:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

O widze że kolega sie ładnie przedstawia a moja odpowidz jest krotka wlasnie po te zebys miał co napisać
sie dyktator znalazł
na kube ale już
a ten stopień wojskowy to se możesz wsadzić wiesz gdzie byle głeboko
NIE POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Panowie to jest temat bardzo poważny
PostNapisane: sobota, 11 października 2003, 00:29 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Hmmm czegoś tu nie rozumiem?
Cezarx zachowuje się jak dziecko, co się obraża, bo lekko zwraca się uwagę
Słusznie czy nie? Nie wiem, ale Cezarx weź przykład ze swego imiennikaJ i
zachowuj się jak osoba dorosła.
Stopnie to tylko takie wyruznienie aktywności na forum:)
Hmm sądząc po twojej reakcji raczej ci zależało na tym stopniu troszeczkę.
A temat jest bardzo poważny wręcz śmiertelnie poważny.
Także zalecam branie rad i porad (tych hmm zdroworozsądkowych)
Kopaczy i Okopokopaczy troszkę bardziej wrytych w teren do serca i pamięci.
Naprawdę nie jest miła świadomość ze kolega czy koleżanka zginęła.
Oki starczy tego moralitetu.
Nie ruszać nie dotykać i nie grzebać przy fantach TNT nie znasz się nie dotykaj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PS
PostNapisane: sobota, 11 października 2003, 00:35 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dzisiaj byłem na wykopkach.
Znalazłem 4 szt Fantów TNT
Temat jest bardzo aktualny
Niestety

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 października 2003, 14:02 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Na stopniach mi niezależy
zachowuje sie jak osoba dorosła tylko nie lubie jak ktos mi zwraca niepotzrebie uwage
to wszystko zamykam ten wątek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2003, 13:06 
Moderator
Moderator

nie dla nabijania postow teraz, tylko z okazji, ze uruchomilem skaner: zalaczam pare wybuchowych militariow i czekam na korekte: jedno to granat mozdzierzowy, 80 albo 81 mm - zalezy pewnie czy sowiecki czy germanski (nieuzbrojony, znaczy bez zapalnika, w srodku pewnie pelny, ale ... wywalilem go do jeziora Necko, niech lezy) drugie to granat F1 - lezy gdzie lezal, tez nad Neckiem - zaluje dzisiaj, ze nie zadzwonilem po saperow, ale ... pelno tam tego badziewia wiec jeden mniej czy jeden wiecej to bez roznicy (zakopany, czeka na lepsze czasy), a trzecie to zapalnik do sowieckiej miny (takiej ktora sie stawialo na kolku, od zapalnika wychodzil sznurek i jak ktos ten sznurek pociagnal, to wyciagal zawleczke i mina eksplodowala... (takze okolice Augustowa, sa tam miejsca, gdzie takich min lezy sporo. ja tam nie chce ryzykowac, ze w ktorejs zapalnik dziala - ten, zanim sie dowiedzialem co to jest przez tydzien tak dla przestrogi...

pozdrawiam

Cytuj:
a tu ponizej byly zdjecia ww. fantow :(

Ostatnio edytowano wtorek, 14 października 2003, 15:35 przez mirek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2003, 13:34 
Moderator
Moderator

hehe, grucha jest na 100% sowiecka :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2003, 15:01 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Przykro mi, ale znowu muszę zaingerować i wyciąć te obrazki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 października 2003, 20:27 
Szeregowy
Szeregowy

Ok , ale o co chdzi wyciac te obrazkI???? :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2003, 17:52 
Specjalista
Specjalista

Nie wiem wiec pytam : Robi, dlaczego wyciales obrazki ??:(.................A z niebezpiecznymi rzeczami to mysle ze niebezpieczna jest rutyna, Im wiecej kilometrow po lesie masz za soba i im wiecej widziales i odkopales tym mniej traktujesz je ostroznie.Jak znalazlem swoj pierwszy granat obronny z drugiej wojny to bylem wstanie jedynie go delikatnie przeniesc pare metrow dalej i zakopac w charakterystycznym miejscu a teraz rozbrojenie czegos takego nie jest specjalnie obciazajac psychicznie.Im bardziej odwaznie tym blizej do nieba :)Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 20:17 
Pułkownik
Pułkownik

Też nie zdazyłem obejrzeć tych skanów. Nie powinno tak być. Początkujący poszukiwacze musza wiedzieć jak "to" wygląda w praktyce, żeby mogli się dowiedzieć z czym i jak się zachować. :no Sam nie widziałem za dużo niewypałów, dlatego też apeluje :fon o pokazywanie rozrywek. Na oko może się wydawać kupa rdzy i ktoś mógłby (nie daj Boże) np. obtrącić rdzę rzutem o drzewo. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 21:15 
Moderator
Moderator

kloki napisał(a):
Też nie zdazyłem obejrzeć tych skanów. Nie powinno tak być. Początkujący poszukiwacze musza wiedzieć jak "to" wygląda w praktyce, żeby mogli się dowiedzieć z czym i jak się zachować. :no Sam nie widziałem za dużo niewypałów, dlatego też apeluje :fon o pokazywanie rozrywek. Na oko może się wydawać kupa rdzy i ktoś mógłby (nie daj Boże) np. obtrącić rdzę rzutem o drzewo. :cry:

Hmmm.... jak ktoś ma ochotę zobaczyć ww. zdjęcia to prześle na maila - chociaż po wstępie jaki dałem przed zdjęciami trudno byłoby mi chyba zarzucić np. propagowanie obrotu bronią i materiałami wybuchowymi...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Mam ten sam problem
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2003, 12:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja tez non stop uwazam na to co w ziemi piszczy. Na szczescie tu gdzie najwiecej kopie czyli niedaleko domu znajduje jedynie amunicje malokalibrowa. Ale wciaz jako nowicjusz w tej dziedzinie nawet pociski do pistoletow czy karabinow wciaz budza we mnie wzmozona ostroznosc. Pytanie Mirka brzmialo czy ktos kopiac zginal. Otoz czesto slyszy sie ze o malo co. Wciaz jest to "malo co". Mysle ze nawet tego "malo co" warto unikac. W koncu te cudenka stworzono po to by ludzi nie pocieszac a wrecz przeciwnie. I znam kilka takich osob ktore tez rozbrajaly towar i byly to naprawde imponujace ilosci lecz wielu z nich robilo to do pierwszej niemilej niespodzianki. Np znajomy zalicza sie do tej grupy 2 lata po rehabilitacji i zniszczonej facjacie zbiera juz tylko bezpieczne fanty. Co sie nacierpial to jego. Moralizuje tu chyba za bardzo. Ale tak jak koledzy bardziej ode mnie doswiadczeni twierdze ze jak nie wiesz co to to nie rusz i ze ostrzezen nigdy za wiele. A apropo pytania Mirka to w jednej z ksiazek Antkowiaka o poszukiwaniu skarbow przeczytalem ze pod Nieporetem jakis student i wyciagal fanta w zimie zdaje sie ze kilofem. Az ciezko uwierzyc ze to byl student. Pisze byl bo zdaje sie ze niestety nie przezyl. A wiec moi drodzy mysle ze na kazde wykopki zabierajmy ze soba rozum i wielka ostroznosc. Pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2004, 22:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ludzie niestaszcie tak bo mi sie już jak na razie odechciało szukać. To może jeszcze raz. Co robimy jak zacznie coś pod nami piszczeć? (tylko dokładnie i szczegółowo bym poprosił :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 09:52 
Major
Major

Jak zacznie coś pod nami piszczeć to najpierw odgarniamy ściółke lub odcinamy kawał darni (przykryjemy tym dołek po zasypaniu) i sprawdzamy ponownie, jak dalej piszczy to powili zgarniamy ziemię warstwę po warstwie. Dobrze do tego nadaje sie saperka która można zmontowac jak motyke. Jak już coś zazgrzyta pod saperką to patrzysz czy to rdza czy kamień. Jak rdza albo metal to powoli i delikatnie zbierasz ziemie dookoła przedmiotu. Jak przedmiot ma kształt walcowy lub obły, moze być karbowany lub z nacięciami, ma na kończu część z aluminium, mosiadzu, lub z resztek jakiegoś metalu pokrytego szarawym proszkiem, lub też ze stali, a w pobliżu drugiego końca czasem miedzianą opaske lub pierścień albo stalową lub mosiężną rurę to jest to potencjalnie niebezpieczne. Zakopujesz dołek i/lub wzywasz saperów względnie informujesz o tym leśniczego, sołtysa itp.
Cech niebezpiecznych fantów które wyliczyłem wyzej to tylko pewne ogólne wytyczne, na wojnie używano mnóstwa niebezpiecznych przedmiotów które miały bardzo różne ksztalty kolory, matriały itp.
Ogólna zasada to jak nie wiesz co znalazłeś to nie ruszaj, nie kombinuj, nie odkopuj do końca.
Jak chcesz dowiedzić sie co to to zrób rysunek lub fotke i wrzuc to na forum, poszperaj w książkach lub necie. Jak się dowiesz że to coś wartościowego to zawsze mozesz po to wrócić, a jak nie jesteś pewien to i tak nie warto.
Mozesz też na poczatku spróbować podłaczyć sie do kogoś bardziej doświadczonego.
Względnie mozesz też zacząć szukac monetek po polach, tam takie rozrywki trafiaja się rzadziej.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 czerwca 2004, 14:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Chciałbym prosić forumowiczów o przysyłanie do mnie różnego rodzaju zdjęc takich "niespodzianek". Jestem początkujący i nie wiem jak niektóre wyglądają. A takie zdjęcia mogą mi się przydać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]