Teraz jest piątek, 24 lipca 2026, 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zamianka
PostNapisane: niedziela, 24 kwietnia 2005, 21:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam zbieraczy kamyczków .
Nie interesowałem się nigdy zbytnio zbieraniem minerałów i skamieniałości , raczej wszystko co żelazne .
Jestem w posiadaniu starej książki niemieckiej z 1910r o minerałach i tak myślę że może ktoś by chciał
mieć taką między zbiorami minerałów .
Z chęcią zamienię na książkę w której mógłbym poczytać na temat waszego konika .
Mile by była widziana książka gdzie poczytałbym o moich terenach mieszkam w Nysie - myślę że nie najgorsza miejscówka na
poszukiwania minerałów lub skamieniałości . Tym bardziej że nałogowo uprawiam enduro amatorskie i bardzo często właśnie jestem w kamieniołomach i innych kopalniach . Do napisania tego tematu skłonił mnie też pewien krzemień , który leży u mnie w szufladzie nie wiem jak długo po prostu go podniosłem i wsadziłem do kieszeni . Dzisiaj kiedy przegladałem skarby w szufladzie znalazłem go i oglądnąłem dokładnie i wydaje mi się że widzę na nim skamieniałość lub jakiś inny wytwór podobny do piaskowca tylko ma regularne koraliki i na przypadkowy wzór mi to nie pasuje . Niestety mój aparat ma zbyt słabe makro żeby coś było widać na fotce , ale postaram się zrobić czymś lepszym zdjęcie i tutaj wrzucę .
Na fotkach książka o której mowa.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2005, 21:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

Może spróbuj zaoferować tą ciekawą pozycję na Allegro. Tam też warto poszukać coś dla siebie. Skoro w Twojej okolicy są kopalnie i kamieniołomy (podaj jakie skałki) to zapewne coś znajdziesz ciekawego. Jeżeli chodzi o krzemień to jednak wskazana by była fota. Zbieraj kamyczki i pokazuj, "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ktoś tu coś interesujące Ci napiszę, życzę udanych plonów i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 17:49 
Moderator
Moderator

czlowieku mieszkasz w nysie i mowiez ze to najgorsza miejscowka na kamienie.... :) zamien sie błąd ortograficzny!!! jest ze 150 km do jakiegokolwiek godnego uwagi lomu w ktorym mozna trafic jakies sensowne kamyczki od Ciebie rzut beretem do zlotego stoku i kotliny klodzkiej polecam zajrzec na http://znik.wbc.lublin.pl/Mineraly/Mapy/walbrzyskie.htm w tlumaczowie piekne szczoty ametystu i innych odmian kwarcu loncznie w prazem kletno najslynniejsza polska miejscowa na fluoryty i inne pelno tam tego do strzegomia masz blisko wystarczy ze w googlach wpiszesz nazwy ktorejs z mijescowosic zawatrj na tej mapie to Ci wyswietli odpowiednie informacje zaczynaj szukac jak widzisz kamieniolom to zatrzymaj sie przy scianie i pogrzew w skale szukajac pustek w skalach mur beton w twojej okolicy beda wypelnione krysztalami
ze skamienialosciami w twoim rejonie jest troche gorzej ale miejscowki tez sa spytaj ot chodzby cadzika

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 18:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

He he Kenny Zaloguj napisał "nie najgorszą" ;) :) Co do tej niemieckiej książki nie zabieram głosu. To nie moje zainteresowania. Ale aby nie tworzyć spamu i wtrącić coś merytyrycznego zamieszczam przy okazji jedyny minerał jaki (z uwagi na jego wyjątkowość) mam w domu. Bursztyn (prawie 4 cm) długości wyorany na wsi, ok. 20 km od Suwałk. Znalazca myślał,że to bryłka złota. Ale tak na dobrą sprawę to również skamieniałość ...żywicy. Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 18:43 
Moderator
Moderator

mea culpa cos mi sie na wzrok ostatnio rzuca :) fajny bursztyn mowisz ze w okolicach suwalk?:) ciekawe ciekawe... pewnie lodowiec przytachal :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2005, 20:13 
Generał Broni
Generał Broni

Lodowiec ?, jest on znajdowany (bursztyn) w piaskach mioceńskich Suwalszczyzny, hm może ktoś poszuka skąd się one tam wzięły to zagadka zostanie rozwiązana. Jako ciekawostkę dodam, że jantar występuje na obszarze GZW i to in situ w górno karbońskich pokładach węgla, mam parę okazów własnoręcznie wydłubanych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2006, 16:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jesli mozna, odkopie ten stary temat- bursztyn to moj ulubiony "mineral" ;)
Co do wystepowania bursztynu na terenie Polski, polecam strone Stowarzyszenia Bursztynnikow w dziale Bursztyn/Geologia jest sporo artykulow Prof. Kosmowskiej- Ceranowicz z PAN (Muzeum Ziemi, Dzial Bursztynu). http://www.amber.org.pl/ Jak i fajna mapka Polski z naniesionymi miejscami znalezienia bursztynu. Zaskakujaca!
Dodam, ze trzymalem w reku probke bursztynu z Kredy, znaleziona w Polsce!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]