Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus II, Smętek, ACE 250 czy jeszcze coś innego?
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 18:47 
Szeregowy
Szeregowy

Witam! Jak widać po liczbie moich postów jestem tu nowy co nie przeszkodziło mi już pozwiedzać to i inne fora o podobnej tematyce. Zależy mi na wykrywaczu zarówno do drobnicy jak i militariów do 1000zł. Jedni chwalą Rutusy, zwłaszcza Ultra II za serwis i dobre wyniki. Inni twierdzą ze jakiś Smętek jest lepszy w militarce a z kolei ACE 250 w monetkach. Są jeszcze jakieś w tej klasie cenowej tak dobre? no i najważniejsze to który wybrać z tych trzech. ACE jak widziałem na allegro to ma zarąbisty wyświetlacz i pokazuje bajerki jak głębokość na której leży moneta. Jednak podobno nie jest uniwersalny. Z kolei Rutus II po obejrzeniu kilku forów chyba najbardziej wpadł mi w oko do czasu aż przed chwilą spotkałem posty o tym że wyje przy każdym kamieniu jak sie go dobrze nie dostroi i że z tym strojeniem ktoś sie pół roku meczyl. Ja już totalnie zgłupiałem. Co Wy byście polecili?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus II, Smętek, ACE 250 czy jeszcze coś innego?
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 20:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Radkow napisał(a):
Zależy mi na wykrywaczu zarówno do drobnicy jak i militariów do 1000zł....ACE jak widziałem na allegro to ma zarąbisty wyświetlacz i pokazuje bajerki jak głębokość na której leży moneta....Co Wy byście polecili?

Witam !!
Powiem szczerze... Gdyby Ciacho tu nie napisał, to ja też bym nie napisał... :luv
Oczywiście, jak zwykle, Ciacho neguje jakość polskiej produkcji - normalka. :)
Luuuzik, Ciacho tak ma - i tyle. :D

Radkow.
Jeśli zależy Ci na wykrywce do drobnicy i militariów, to kup Rutusa.
Moja kobitka chodzi z ACE 250, widziałem ten wyświetlacz.... Na Allegro, to może on i jest "zarąbisty" - gorzej w terenie.
Multumy kwadracików i prostokącików, oraz kilka trapezów - oto wyświetlacz ACE.
Nie jest on "za grosz" czytelny, a głębokość zalegania monety jest ściśle zależna od rozmiaru monety - o ile pod cewką jest moneta. :cfa :luv
Jednak zasięgi ACE są satysfakcjonujące, jeśli chodzi o monety - do militariów ACE się kompletnie nie nadaje.
Potwierdzi to nawet producent, bo jest to wykrywacz stworzony w celu poszukiwania monet i kolorowej drobnicy, a nie militariów.

Ja poleciłbym RUTUSa.
Miałem, używałem - moim zdaniem, do twoich wymagań pasuje "jak ulał". Jest uniwersalny. :1
To jest jednak, tylko moje zdanie. :)

W tym temacie nie będę już pisał, bo "z zasady" nie piszę na forum PS.
Jedynie jeśli zachodzi taka potrzeba, łamię swoje zasady. :D
Pozdrowienia dla Ciacho. :zdr :zdr :zdr

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 lipca 2006, 22:21 przez Matejko, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 20:25 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki, czyli między tymi dwoma rozegra się finałowa rozgrywka. Wydaje mi się że i tak częściej się trafia na drobnice, zatem mam pytanko czy przewaga ACE 250 w poszukiwaniu monet jest tak druzgocaca czy jednak nie? Chodzi mi o to czy ten Rutus umie naprawdę jak to ktoś okreslil na jakims forum "czeasać monetki" no ale może to też był jakiś kupiony przez firme nawoływacz :) No i niech mi ktoś powie czy dostrajanie Ultra II jest na serio tak makabryczne? bo o ACE 250 chodza wpisy że tylko włączasz i szukasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus II, Smętek, ACE 250 czy jeszcze coś innego?
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 22:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Matejko napisał(a):
W tym temacie nie będę już pisał, bo "z zasady" nie piszę na forum PS.

Radkow.
Posłuchaj rady Ciacha - Ciacho zawsze ma rację. :1
Tylko czasami "niedoczyta", że Radkow pyta o wykrywacz do militarki i do kolorowej drobnicy - taki uniwersalny, dwa w jednym.

Owszem, znam taki zachodni.
Nazywa się White's XLT - tylko te "kilka stówek", to co najmniej 15 sztuk do "dozbierania" (za używany).
Bagatela... :D

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo
Ciacho napisał(a):
pozrówki dla matejka

Matejki, Ciacho.... Matejki... :zb :D
Hejka !! Spadam!! :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 23:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

...

Ostatnio edytowano sobota, 3 maja 2008, 16:28 przez Norbert, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 10:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Może jeszcze nie kupiłeś wykrywki. Z tego co widzę skłaniasz się do ACE 250. Jestem jego szczęśliwym a może i nie posiadaczem.
Tak ma wypasiony wyświetlacz ale równie dobrze może go nie mieć wystarczył by trzy cyfrowy wyświetlacz . Trochą już chodziłem i moje wrażenia nie są najlepsze. Po pierwsze często pika bez potrzeby, jest tam wskaźnik głębokości ale jeszcze nigdy nie pokazał mi nic powyżej 4 (czyli 4 cali) I do tego często jest tak że pokazuje dwa cale ruszysz sztych i pokazuje 4 cale dziwne taki bonus. Pinpoint też jest nie za bogaty pokazuje coś jesteś pewny że to w tym miejscu bo najwięcej kresek a po wykopaniu dołka pokazuje już kilka centymetrów dalej też taki bonus. W paru miejscach to już miałem chęć przyp.... mu szpadlem. Do tego sama konstrukcja też nie zachwyca nie jest zbyt solidna szczególnie rurki. takie jest moje zdanie. Ostatnio zrobiliśmy prawie zlot na jednym polu. i widziałem w akcji rutusa solarisa i powiem że byłem zachwycony. Super pokazywał monetki. efek był taki że rutus solaris 38 samych monet :ace 250 jedna blacha z numerkiem kilka kapsli i jakaś kulka no i dużo nerwów. Wiem że ktoś powie że nie mam wprawy. Ok może tak być nie przeczę ale 38:0 to jest klęska. Tak że może dozbieraj te 300 zł i kup rutusa solarisa bo ja teraz chyba bym tak zrobił.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 10:53 
Chorąży
Chorąży

Wskaźnik głębokości zalegania w ACE (myślę, że podobnie jest w innych wykrywkach) to taki nie potrzebny dodatek. Nie wiem od jakiej firmy to się zaczęło, ale faktem jest, że dają to na wyświetlacz prawie wszyscy. Jeśli chcesz się zorientować na jakiej mniej-więcej głębokości leży fant, to po prostu pomachaj wyżej nad tym miejscem, lub zmniejsz czułość. Co do wyniku w meczu ACE kontra Solaris, to tak jak piszesz - wydaje mi się, że to brak wprawy, lub w złą część pola trafiłeś. Nie ma co się denerwować z czasem różnica będzie w granicy błędu statystycznego :1

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 16:44 
Porucznik
Porucznik

Witam, używam rutuski i polecam. Nie spotkałem się z wyciem na kamieniach. Chyba że zdaży się kamulec wyjątkowo magnetyczny, ale to są sporadyczne przypadki. czasem trafia się też na wytopy z piecy hutniczych, wygląda to to jak kamień a piszczy.

Jeżeli jednak jakiś wykrywacz takich przedmiotów by nie zauważył, to raczej jego wada niż zaleta, bo zgroza pomyśleć czego nie zauważył jeszcze. Jeżeli chodzi o normalne kamienie jakiś wszędzie pełno - problem nie istnieje.

Co do wyświetlacza - przydaje się w tylko w jednej sytuacji - pokazuje poziom baterii - choć jak ktoś jest osłuchany, to wie kiedy rutusiki są głodne. Pokazywanie co jest pod cewką i na jakiej głębokości to czysty bajer i sprawianie pozoru profesjonalnego wyglądu. Wynik na wyświetlaczu opiera się na założeniach - "że jeżeli jesto to taka moneta - to przy tej sile sygnału - będzie na takiej głębokości".

jeden grosz na 5 cm, będzie wył tak samo jak 5 groszy na 10 cm, i 5zł na 15cm i tak samo jak aluminiowa puszka na głębokości pół metra.

Żeby zobaczyć co jest w gruncie - to zostają jak na razie tylko promienie rentgena.

Więc wyświetlacz spełnia funkcje czysto dekoracyjne. Aczkolwiek niektórzy za nic ich nie oddadzą.

Co do wykrywaczy typu włącz i szukaj. Ta opcja dotyczy ludzi zapoznanych już ze swoim sprzętem. Rutusa włączam i szukam, ew. korekty ustawień to moment. Natomiast gdyby dał mi ktoś do ręki minelaba nakopałbym wiadro gwoździ zanim potrafiłbym zrobić z nim to samo.

Dlatego też cokolwiek kupisz, będziesz musiał się z tym osłuchać. I nie jest to dzień, tydzień, miesiać. To trwa i trwać będzie.

Pozdrawiam, Pifko

PS. nie wiem jak ace i smętek - ale rutek ma też dobry serwis (sprawdzone) jakieś tam plastikowe pierdołki dostałem nawet za darmo.

Sam zastanawiam się nad przejściem teraz o jedną półke wyżej - pomiędzy solarisem i tesoro cibola i bardzo boje się o serwis tej marki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 17:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!

ACE 250 swietnie szuka sie monet.
Znajomy tak go obcykal ze bez problemu odroznia poszczegolne wspolczasne monety
na plazy :).
Rustusy maja ogromna ilosc zwolennikow.To musi o czyms swiadczyc.

Cytuj:
Co do wyświetlacza - przydaje się w tylko w jednej sytuacji - pokazuje poziom baterii - choć jak ktoś jest osłuchany, to wie kiedy rutusiki są głodne. Pokazywanie co jest pod cewką i na jakiej głębokości to czysty bajer i sprawianie pozoru profesjonalnego wyglądu. Wynik na wyświetlaczu opiera się na założeniach - "że jeżeli jesto to taka moneta - to przy tej sile sygnału - będzie na takiej głębokości".

Nie wiem jak dziala pomiar glebokosci w Rutusach.Ale np. w mojej wykrywce dzieki temu "wodotryskowi" mozna okreslic glebokosc i wielkosc "celu".Po prostu... jak cos wykryjesz,machasz wykrywka coraz wyzej nad ziemia i obserwujesz jak szybko "popiernicza" Ci pasek w dol :luv .

Pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 17:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

pakiet napisał(a):
Wskaźnik głębokości zalegania w ACE (myślę, że podobnie jest w innych wykrywkach) to taki nie potrzebny dodatek.

Pozdrawiam

Nie wiem jak w ace ale co do "innych" to będę polemizował - np. w whitesach działa to bardzo ładnie - jesli chodzi o monetki - działa tak na 95% (czasem trafi sie guziczek lub jakiś okragły jednogramowy odważnik) - tak więc przynajmniej ja bym nie uogólniał.

wolfgar napisał(a):

Wiem że ktoś powie że nie mam wprawy. Ok może tak być nie przeczę ale 38:0 to jest klęska.

Nie gniewaj się ale nie masz wprawy lub szczęścia - kolega mój (zresztą z forum) chodzi z ace i działa mu ten detektorek ładnie - no po prostu znajduje monetki - moim zdaniem to dobry sprzęcik, tylko jak wszystko trzeba go opanować.

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 19:01 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Nie wiem jak w ace ale co do "innych" to będę polemizował - np. w whitesach działa to bardzo ładnie - jesli chodzi o monetki - działa tak na 95% (czasem trafi sie guziczek lub jakiś okragły jednogramowy odważnik) - tak więc przynajmniej ja bym nie uogólniał.

Czyli jak kopiesz? zawsze jakbyś miał do czynienia z monetą i zgodnie ze wskazaniami głęgokości? Chodzi mi to, że ja przedmiot wykopuję, a nie się podkopuję obok. Dlatego z mojego punktu widzenia o kant dupy potłuc nawet te 95%, bo w ziemi może być fibula, a nie moniak i o "przetarcie" fantu nie trudno.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 23:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

pakiet napisał(a):
Czyli jak kopiesz? zawsze jakbyś miał do czynienia z monetą i zgodnie ze wskazaniami głęgokości? Chodzi mi to, że ja przedmiot wykopuję, a nie się podkopuję obok. Dlatego z mojego punktu widzenia o kant dupy potłuc nawet te 95%, bo w ziemi może być fibula, a nie moniak i o "przetarcie" fantu nie trudno.

Pozdrawiam

Wiesz - nie wiem jak w ace (choć dużo w sumie łażę z Karolem, który to ma) - u mnie w eaglu są poniekąd dwa punkty wskazań - takie cegiełki, które pokazują max sygnału (bardzo przydatne przy pinoincie) oraz pomiar głebokości ( ponoć w calach - też w przy pinpoincie), a także rodzaj materiału (odpowiednia liczba - zakres) - ponadto są jeszcze napisy typu dollar, half, pulltab, etc. - ale do nich przywiazuję mniejsze znaczenie - jak widzę metal w zakresie od 40 - 60 (sześćdziesiąt parę) i głębokość nie mniejszą niż dwa, dwa i pół cala - to niemal w 99,9% jest to moneta - do tego pracuję w trybie akustycznego rozrózniania ->kolor/żelazo - posługuje się tym sprzętem co prawda od niedawna ale jak na razie nie zawiodłem się na nim ani razu - nakopałem już za jego pomocą sporo "blaszek nominalnych" - te wskazania to tak na monety niewspółczesne.... tyle co do sygnałów oczywistych. Pozostaje pewna grupa sygnałów dziwnych - tzn - ładna identyfikacja dźwiękowa, ale dziwne wskazania - jak mam dollara to na sto procent jest to polmos (dziwne, ale zawsze), na pulltabie oraz 1-10 centów przy wskazaniach jak wyżej zbieram wszelakie szelagi - dla srebra powyzej 50 - ale nie ma reguł - choc starych monet zbieram obecnie najwięcej.
No nie chcę truć Ci eaglem - ale generalnie trzeba sie otrzaskać i patrzeć na cały wyświetlacz - a kopię centralnie - jak sygnał spieprza gdzieś w bok to zazwczyczaj nie jest to nic ciekawego. Przez to centralne kopanie otarłem się saperką w sobotę o 1/2 grosza SAP - piekny stan - niestety posiada obenie w ładnej patynie niewielki czerwony ślad :wq
Co do ace po prostu mając go trzeba się z nim otrzaskać - ale z tego co wiem, słyszałem i widziałem - można nim pięknie zbierać kolorową drobnicę - tyle, że wbrew mitom, iż jest to sprzęt włącz -> szukaj - niestety trzeba go poznać (tak jak z kazdym) - jest kupa ludzi, którzy wydali siano na sprzęt i myśleli, że włączą i wykopią od razu skarby templariuszy - a tu same browce i polmosy (stąd nieraz na all.. fajny sprzet za śmieszną kasę). Trzeba słuchać sprzętu i nauczyć się wyswietlacza - a wtedy okazuje się, że jest on bardzo potrzebny - oczywiście wszelkie wskazania typu - "moneta", "miecz" - to bzdura - ale można nauczyć się własnej interpretacji takze tych wskazań.
Kiedyś łaziłem z detektorami akustycznymi (bez takich wytrysków jak wskaźnik LCD) i uważałem podobnie jak Ty - gdy pierwszy raz wziąłem do ręki taki tzw. bajer (eagle - spectrum) - po prostu zmieniłem zdanie - na prawdę ułatwia życie (niestety miałem kontakt tylko z produktami whitesa).
Dlatego ja ace bym nie krytykował - leciutki, niedrogi w swojej klasie, estetyczny i moim zdaniem bardzo skuteczny z tym swoim wyświetlaczem - piszę to choć nigdy tego nie miałem - po prostu widziałem :)

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 sierpnia 2006, 00:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cześć! pozwole sobie odświeżyć temat. Ja chodzę z ace 250. Przy pierwszym wyjściu w pole miałem kilka moniaków - nastawy są bardzo proste, tyle, że jak już wiele razy pisano nie ma co chodzić na oryginalnej nastawie na monetki, bo ona jest kalibrowana na zachód. Ja na ogół chodze na wygaszonej jednej lub dwóch kreskach z lewej, czyli jewerly lub relics i kolorek ciągnie ładnie, a żelastwo też ładnie odrzuca. Na dobry kolorek reaguje gongiem - bardzo lubie ten dźwięk - serducho wtedy skacze... Pewnie, ze czasem kopnie sie jakiś złom, ale na to , poza otrzaskaniem ze sprzętem nie ma rady.(można przeciągnać nad fantem w różnych kierunkach i wtedy widzisz, jak sprzęcik sie zachowuje - jesli nie ma jednoznacznych wskazań to pewnie jakiś złom, ale ja kopię... a nóż...) Na wskaźnik głębokości raczej nie patrzę, natomiast po graficznych wskazaniach pinpointa wiem , kiedy na 99% jest monetka - taki charakterystyczny krótki skok na skali sygnalizujacy mały przedmiot. Jest też precyzyjny, tylko trzeba go trochę rozkminić. Poza tym lekki, oszczędny , składny. Zasiegi nie powalają, ale z drugiej strony nie ryje głebokich dołów. Miałem ultrę I i wg mnie o wiele trudniej jest ten sprzęt wyczuć - ja np kopałem o wiele więcej żelastwa i to mnie zniechęciło, zanim go dobrze poznałem. Jak dla mnie ace 250 na początek i na kolorek to rewelka. Militarki nie szukam więc nie napiszę jak w tym względzie.

Pozdrawiam
Witek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 sierpnia 2006, 14:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

JA polecam Rutusa Ultre II, super wykrywacz na militaria, i na monetki. Łatwo nauczyć się odgłosów i potem tylko wyjść w teren i kopać :). No ale Rutusik niekiedy nie łapie głęboko zalegających małych monetek i odznak. :P wiec ace 250 na kolorki itp, a rutusik uniwersalny. Kolega ma ace, i łuski też miedziane ładnie znajduje, i inne rzeczy. Gorzej ze stalowymi fantami pewnie by było,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 sierpnia 2006, 19:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

sam osobiscie mam ACE250 i jestem zadowolony :) nie mam zamiaru namawiac ani odradzac ,decyzja nalezy do ciebie. Sprzet jest o.k i naprawde zaskakuje swoimi mozliwosciami. pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]