Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 18:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Ultra
PostNapisane: poniedziałek, 11 września 2006, 22:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam okazję mieć od dobrego znajomego Rutusa Ultrę (wersja pierwsza) za bardzo przystępną cenę. Mam jednak pytanie: czy wykrywacz ten spełni swoje zadanie jako wykrywka na militarkę, czy bez trybu statycznego z dyskryminacją sobie nie poradzi? Co do wykrywek - jestem kompletnym laikiem. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 00:04 
Moderator
Moderator

Hehe...kazdy boi sie odpowiedziec -przy ostatnich dyskusjach...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 07:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam M40 !!

Zapytaj Ciacho... On na Rutusach zna się chyba lepiej, niż sam RUTUS. :luv :D:D:D :666

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 09:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może zamiast ciągnąć spór z innych tematów ktoś odpowie koledze ??
Ja na twoim miejscu wszedłbym na stronę Rrutusa poszukał nr i zadzwonił do producenta i wypytał go o ten sprzęt. A po tonie jego wypowiedzi sam ocenisz na ile jest rzetelna – zwłaszcza że nie pytasz czy kupić TEN czy INNY ale o konkretny model .

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 09:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Ludzie nie ciągną sporów z innych tematów tylko zwyczajnie są zastraszeni.

A mi wisi więc odpowiem :

Jeśli możesz kupić okazyjnie , szczególnie jeśli jest na gwarancji to bierz. Nie wiem czego oczekujesz po "militarce" ale jeśli cieszy Cię także drobny kolor , to jabel do ultry nie ma porównania.
z drugiej strony na typowy militarny złom Jabel z dużą cewką może być głębszy ( choć nie mam pojęcia jakie zasięgi ma jabel )
To wszystko - wybór w twoich rękach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 16:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do pojęcia "militarka" - nie chodzi mi o jakieś ekstremanlne znaleziska typu włazy od czołgów. Nastawiam się na znaleziska typu menażki, manierki, klamry, hełmy (no jeszcze znaleziska w typie Hazrasa - każdy wie chyba o co chodzi? :666)- będę atakował głównie ziemianki, bo tam tego jest najwięcej.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 16:56 
Generał Broni
Generał Broni

jms-bytom napisał(a):
Hehe...kazdy boi sie odpowiedziec -przy ostatnich dyskusjach...

Ja się nie boje, i o takiego... ;)

M40 napisał(a):
... będę atakował głównie ziemianki, bo tam tego jest najwięcej.
Pozdrawiam

Akurat jezeli zamierzasz wchodzić wgłąb ziemianek(kopać w kilku miejscach głeboki dół i w nim penetrować cewką dół ziemnianki) to tryb statyczny z dyskryminacją tak sobie się sprawdza, bo praktycznie nie ma szans utrzymania stałej odległosci od gruntu na tym samym poziomie, co albo bedzie się objawiało fałszywym sygnałem, albo utratą zasięgu- tam statyka all metal najlepiej się sprawdza, a własnie takowy w Ultrze 1 jest.

RUTUS napisał(a):
...z drugiej strony na typowy militarny złom Jabel z dużą cewką może być głębszy ( choć nie mam pojęcia jakie zasięgi ma jabel )
To wszystko - wybór w twoich rękach.

Bo ma całkiem niezły zasięg, zwłaszcza po modyfikacjach proponowanych przez mrand'a
Mrand napisał(a):
Na prośbę jednego kolegi złożyłem Jabla. Mimo braku czasu zrobiłem to chętnie ponieważ nie znałem z autopsji tego sprzętu. Podszedłem do sprawy twórczo i wprowadziłem kilka prostych modyfikacji. Gdy kolega zobaczył wynik, oko mu zbielało. Mnie zresztą wcześniej też. Puszka od piwa wykrywana jest wyraźnie z 95cm a hełm ze 120cm. Test przeprowadzony był w domu w warunkach zakłóceń od sieci, komputera i aparatury kontr. pomiarowej. Detektor pracował całkowicie stabilnie. Nieco poniżej "progu tykania".

Tyle ze jabel nie ma dyskryminacji, i jezeli do wzmocnienia konstrukcji ziemianku użyto stalowych gwoździ, czy stalowego drutu to będziesz płakał- zalezy jeszcze czy teren który zamierzasz eksplorować był już mocno kopany- jezeli nie to mozna jablem spróbować, ale jezeli były juz kopane to bedziesz wyciagał w durzej mierze smieci zostawione przez tych co mieli dyskryminacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 17:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Hej !!
Jak by kto pytał, to ja też się nie boję.
Odpisałem, tak jak odpisałem - bo jeszcze chyba nikomu nie zaszkodziło "deko czarnego humoru" na forum. :luv

M40 napisał(a):
Mam okazję mieć od dobrego znajomego Rutusa Ultrę (wersja pierwsza) za bardzo przystępną cenę. Mam jednak pytanie: ...

Łykaj, i nie wnikaj. :1
Nawet, jeśli będziesz niezadowolony (w co szczerze i głęboko wątpię), to Ultra ma na tyle dobrą opinię, że bez problemu go sprzedasz.

ps.:
A najlepiej byłoby, gdybyś jabla zamienił na nowego Minelab-a Quattro MP - to jest dopiero wykrywka...
Taka piękna i amerykańska, i uniwersalna... Niestety - cenę też ma amerykańską, ale nie uniwersalną :( :luv
To tak, tylko... Dla Ciacho. Wiem, że czyta. :666 :D:D:D
Pozdówka. :piwo :piwo :piwo :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 września 2006, 23:35 
Moderator
Moderator

Matejko coraz bardziej Cie lubie-juz mozesz bez obaw przyjezdzac na kolejny zlot :piwo :piwo :piwo :piwo :piwo
Albo -i wczesniej czuj sie zaproszony na Januszki w listopadzie.
I to nie za dysputy z kolega C. lecz za wierszyki: "lykaj i nie wnikaj " bylo za....biste!!!! Wcoraj tez cos mi sie spodobalo-ale za duzo tego plodzisz by wyszukac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 13:56 
Major
Major

Jakiś czas temu ktoś napisał ze Rutusy nie łapią/słabo łapią denarki, poprosiłem więc o rozwiniecie kwesti, ale jakoś nikt nie chciał mi odpowiedzieć dlaczego tak twierdzi zapytuje wiec ponownie niby czemu? pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: a ja się nie boję....
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 15:24 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A ja sie nie boję , może dlatego iż za często to sie nie odzywam, nie czytam pyskówek- więc nie wiem o co chodzi.
Ale do rzeczy:
Sam mam kilka miesięcy Whitesa XLT, a mój syn Rutusa Ultrę.
Na początek - i nie tylko- jest to bardzo dobry sprzęt.
Idąc wpole czy w las, fanty zbieramy podobne- takie do 35-40 cm- z tą różnica iz cześciej musi kopac dołki.... a idąc w grupie w teren syn wcale nie ma kompleksów. Trybu statycznego w zasadzie nie używa - chyba że do namierzania.W praktyce chodzi się na dynamiku- a co za tym idzie nie może mieć ogromnego zasiegu.Pomijając kule armatnie, które ostatnio kopię-- nie pamietam głebszego doła jak - 50 cm. Wymaga trochę cierpliwości na pierwszym wypadzie- w temacie namierzania i ogólnego osłuchania.
Tak wiec : ustawiaj grunt , dyskryma na 65% czułosc na max i... w teren, mając świadomosc iż hełma z metra nie zobaczysz- bo to sprzet nie do tego, no ... ale kolega 2 skryty trafił !
Ewentualny serwis- rewelacja. Sam korzystałem kiedyś ( uszkodzenie mechaniczne ): miło i błyskawicznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 18:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mmm

Ostatnio edytowano wtorek, 11 listopada 2008, 21:18 przez DarekD, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 18:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam !!

Pocieszę Cie, Sopel69. :luv
Mój White's Prizm V, też kompletnie nie łapie denarków - jeszcze żadnego nim nie znalazłem. :jump

Każdy wykrywacz łapie monetki lepiej, lub gorzej. Wszystko zależy od położenia monety w ziemi.
Zrób sobie eksperyment...
Weź swój wykrywacz i monetkę. Idź w teren, znajdż miejsce gdzie nie ma w ogóle sygnałów.
Połóż monetke "na płask" - popatrz na wskazanie. Będzie dobry sygnał.
Następnie, wbij moniaka w ziemię, tak żeby "stał pionowo" - popatrz na wskazanie. I co...??? Słabszy sygnał.

Tak to już jest, Sopel.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 września 2006, 23:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Może panowie nie trafiliście na "denarkowe miejsce",ULTRĄ 1 i SOLARISEM kilka" jagów" trafiłem : : :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 września 2006, 09:06 
Major
Major

Ja też mniemam że to kwestia miejscówki ( ale najbardziej braku czasu na poszukiwania:( ), a co do wykrywki mam ultrę2 i łapie różne maleństwa ze sporych głębokości i nie mam kompleksów co do wykrywacza. Przyznam że jest to mój pierwszy i innego w ręku nie miałem. Co do denarkow to chodziło mi o jagiellonskie, choć rzymskiego tyż nie znalazłem ( ale u mnie są :luv kumpel znalazł jednego zbierajac truskawki- był jeden znajdzie sie drugi)pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]