Teraz jest środa, 22 lipca 2026, 06:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Identyfkacja skały?
PostNapisane: środa, 20 września 2006, 22:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Kamień znaleziony kilka lat temu, w okresie kiedy każdy reagujący na magnes kamol podejrzewałem, że to meteoryt. Kamień silnie reaguje na magnes (może trochę słabiej od przeciętnych chondrytów typu L). Na uwagę zwraca ponad przeciętna gęstość (nie posiadam stosownej wagi, ale oceniam na 4-5). Skała cechuje się dużą twardością (stalowe ostrze nożyczek sciera się na powierzchni okazu). Po "amatorskim" oszlifowaniu papierem ściernym można dostrzec czarne i brunatne ciasto skalne. Poza widocznymi na zewnątrz dużymi sferycznymi strukturami barwy białej, można dostrzec pojedyncze z rzadka rozsiane "kulki" o odcieniu zielonkawym i średnicy poniżej 1mm. Poza tym widoczne żyły barwy zielonej i czerwonawej.Jak sądzicie co to może być? Czy to jest jakiś migdałowiec "melafir" diabaz? Zastanawia mnie to gdyż, pomimo pewnych podobieństw, widywane przeze mnie tego typu kamienie miały duużo mniejszą gęstość, były też słabiej magnetyczne i cechowały się innym zabarwieniem. Czy na podstawie takiej charakterystyki i zdjęć można coś powiedzieć? http://img73.imageshack.us/img73/763/kamol1sw1.jpg http://img153.imageshack.us/img153/8226/kamol2lx0.jpg http://img153.imageshack.us/img153/5466/kamol3xq6.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 08:29 
Moderator
Moderator

z wysokim prawdopodobienstwem moge stwierdzic ze jest to sferosyderyt lupnij go tak zeby uzyskac jak najwiekszy przekroj w srodku powinien byc szary a jak bedziesz mial szczescie to trafisz na ladnie zachowanego amonita

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 18:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo błąd ortograficzny!!! jednak coś tam bywa. Spotkałem się tylko 2 razy że było coś w tych konkrecjach które są pochodzenia polodowcowego. Raz był to ślimak a innym razem ramienionóg na zdjęciu.
Co ciekawe najczęściej dobrze się zachowuje coś w syderycie a nie w limonicie (tu nie ma ośródki)
Trafiają się jeszcze konkrecje podobne lecz czerwone zapewne klasyczny kelowej. Więc to jak i tamto to jura.
Zastanawia mnie tylko skąd się to bierze u mnie pod sudetami bywają warstwy gdzie mezozoiku jest strasznie dużo aż biało od kredy Nie wygląda mi do końca na Bałtyk czy środkowa Polska bo po drodze bywają miejsca gdzie błąd ortograficzny!!! nie trafiają sie tego typu osady. Spytajcie się czy pod Gostyniem można to znaleść-wcale.
Jako że posiadam osady fluwioglacjalne mogło by to nawet pochodzić z jury okolic Wielunia tylko jak to udowodnić?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 września 2006, 20:10 
Moderator
Moderator

mikroskop i spektrometr czynia cuda tylko komu sie nad tym chce siedziec to dobre na prace doktorancka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 września 2006, 03:21 
Major
Major

niby i moglby byc to jakis sferosyderyt ale... fakt ze reaguje to na magnes smiem przypuszczac ze moze to byc wlasnie jakas skala wylewna typu bazalt, one moga zawierac rozproszone drobiny magnetytu ktore odpowiadaja za przyciaganie magnesu... radze rozlupac okaz i dac dokladne zdjecie srodka... to moze duzo wyjasnic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 września 2006, 03:27 
Major
Major

anonimus napisał(a):
Zastanawia mnie tylko skąd się to bierze u mnie pod sudetami bywają warstwy gdzie mezozoiku jest strasznie dużo aż biało od kredy Nie wygląda mi do końca na Bałtyk czy środkowa Polska bo po drodze bywają miejsca gdzie nie trafiają sie tego typu osady.

kolego... a widziales moze kiedys mape geoloiczna Polski??? tak bez czwartorzedu??
jak spojzysz na polnoc od Dolnego Slaska to zobaczysz ze spod utw. kenozoicznych wylazy naprawde duuuzo mezozoiku, zarowno jury jak i kredy, i te skaly byly niszczone i sie je znajduje w utw. polodowcowych; jak myslisz skad belemnity, skad krzemienie??? to wzystko jura i kreda, w przewadze kreda...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 września 2006, 17:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Niestety na razie nie mam dostępu do cyfrówki więc o zdjęcia będzie trudno. Jeśli chodzi o barwę wnętrza kamienia - to jest ona poza sferycznymi jasnymi plamami mieszaniną koloru czarnego i brunatnego (wygląda to tak jak niedokładnie zmieszany roztwór dwóch substancji o różnych barwach). Przy powiększeniu 30x widać drobne czerwone plamki o wielkości ułamków milimetra. Zamieszczone wyżej zdjęcie nr 3 (prawy dolny róg) przedstawia wnętrze (po oszlifowaniu papierem ściernym). Reasumując wnętrze na pewno nie jest szare, a gęstość jest chyba wyższa od typowych bazaltów. Pozdrawiam.
PS Mam na myśli to zdjęcie: http://img153.imageshack.us/img153/5466/kamol3xq6.jpg

Ostatnio edytowano czwartek, 28 września 2006, 20:39 przez Tomasz Drzewiecki, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 września 2006, 10:50 
Moderator
Moderator

nietety fotki cos niewidac

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]