Teraz jest niedziela, 23 sierpnia 2026, 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 19:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

gl_barbi napisał(a):
Jest to symbol szkółki leśnej (jak w załączniku).Legenda pochodzi z mapy WIG.

Witam. Fantastycznie, zagadka rozwiązana. Brawo gl_barbi :za . Wielkie dzięki wszystkim za udział w dyskusji i pomysły. Pozdrawiam snorll :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 01:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

do kolegi Bax
dosc czesto na forum (nie tylko tym) zauwazam ze jesli ktos podaje jakiś przykład, jedynie sugerujacy kierunek przemysleń i jedną z wielu mozliwosci, w postaci konkretnej nazwy miejsca przedmiotu lub daty itp. to niemal zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie "obrabiał" własnie TO wymienione okreslenie i usadaniał je albo obalał....
wiec jesli jako przykład podaje "słup" i WYRAZNIE ZAZNACZAM ze to TYLKO przykład i nalezało by to odczytać jako - mógł tam stać "choćby i słup"...a potem widze post którego autor niezbicie dowodzi ze AKURAT SŁUP tam stać nie może....co wiecej uzasdania mi to jeszcze bezsensownym w takim przypadku przebiegiem lini telefonicznych....na margienesie dodam ze istnieja inne słupy nie tylko takie ktróre musza potrzymywac przewody, ale CHOĆBY słupy oswietleniowe, a i te typowo energetyczne nie musza wcale przebiegać wzdłuż głownych dróg, i w miejscach rozgałezien sieci moga tworzyć odlotowo "bezsensowne" układy....to niestety na widok takiego posta rece mi opadają....i minowolnie przechodze w tryb tłumaczenia całkiem już łopatologicznego. Co uczyniłem w nastepnym poscie, zeby bardziej ułatwić zrozumienie, a z czego ty kolego urzadziłeś sobie tanią rozrywke. życze dalszych sukcesów podobnej miary....

Co do samej "szkółki" no nie do konca jestem przekonany czy to właśnie ona... takie miejsca a własciwie ich granice oznacza sie linia kropkowaną. wiec na wklejonym dwa posty wyzej obrazku jest pokazany obszar otoczony taką własnie linią w którym jednoczesnie zawarto kilka przykładowych opcji. Wprawdzie symbol w górnej srodkowej części jest bardzo podobny do omawianego, to jednak.... żeby nie być posądzonym o wybujałą wyobraznie wstawie fragment tekstu o znakach topograficznych i symbol "samej" szkółki. wycinek pochodzi z materiału pt. "ZNAKI TOPOGRAFICZNE-stosowane najczesciej na mapach polskich Wojsk. Instytutu Geograficznego" pełna wersja jest tu http://www.bartol.ath.cx/znaki_topograficzne.pdf

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 października 2006, 23:28 
Pułkownik
Pułkownik

wirnik napisał(a):
do kolegi Bax
dosc czesto na forum (nie tylko tym) zauwazam ze jesli ktos podaje jakiś przykład, jedynie sugerujacy kierunek przemysleń i jedną z wielu mozliwosci, w postaci konkretnej nazwy miejsca przedmiotu lub daty itp. to niemal zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie "obrabiał" własnie TO

masz racje, nie powinienem tego robić....:piwko na zgode

wirnik napisał(a):
Co do samej "szkółki" no nie do konca jestem przekonany czy to właśnie ona... takie miejsca a własciwie ich granice oznacza sie linia kropkowaną.

gl_barbi jednak jest chyba najbliżej prawdy.Szkółka na tej legendzie jest bardzo podobna. Myślę że aby nad wszelką wątpliwość udowodnic że to o to chodzi, gl_barbi powinien/powinna zrobić jakiś zrzut z samej mapy a nie z legendy. Najlepiej identycznego obiektu.(z jednym kółkiem w środku).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 12:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szkółkę leśną przedstawiono za pomocą 2 znaków.Piewszy to obszar pokryty lasem liściastym tzw. młodnikiem.
Drugi (otaczający go) to symbol ogrodzenia. Po co ogrodzenie? Żeby żadna zwierzyna tam nie wchodziła i nie niszczyła nasadzeń.
Również ta z wykrywaczem.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 14:39 
Pułkownik
Pułkownik

hmmm, znów naszły mnie wątpliwości, chyba to jednak nie to.

po pierwsze te ogrodzenie szkółki leśnej wygląda jednak inaczej

a po drugie na zrzutach snorlla obiekty wydają się zbyt małe aby mogły to być szkółki,
przydała by się jakaś skala porównawcza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 10:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ok
przyjmuje piwko i stawiam drugie za mój poprzedni post:)
...skoro skoro te sprawy mamy już uregulowane :) to wróce jeszcze do znaczka na mapie.

Też raczej skłaniam sie do szkólki leśnej...tak na 90%. gdzieś w informacjach o znakach topograficznych znalazłem zdanie z którego wynika, że ogrodzenia lub granice jakiś obszarów zaznacza sie np kropkami, o ile nie nakładaja sie na mapie na inne "ważniejsze" znaki topograficzne. Jesli wiec granica obszaru wypadałaby na krawedzi skarpy, to wtedy zamiast lini kropkowanej, w tym miejscu byłby tylko symbol spadku terenu, linia z kreseczkami, przynajmniej tak zrozumiałem to zdanie. Najprawdopodobniej to szkółka lesna, ale jednak te 10 % niepewnosci pozostawie sobie na gdybanie:)

...bo z poszukiwawczego punktu widzenia, (znów wskazuje jedynie kierunek moich rozważań, jesli przyjac ze nie jest to szkołka "obkropkowana" to moze jest umiejscowiona na kwadratowym regularnym podwyższeniu....a wtedy rodzi sie pytanie czy ktos je usypywał specjalnie pod załozenie szkołki czy wykorzystał istniejace podwyższenie? Tu mozna by zaryzykować "wyjasnienie" niewielkich rozmiarów konkretnie tych szkólek, tym ze ktos wykorzystał istniejace "pagórki" do załozenia szkółki, wiem ze to co pisze nie jest do konca spójne... specjalnie bym tam nie urzadzał wyprawy, jednak bedąc przypadkiem w tej okolicy nie omieszkałbym poczesać teren wykrywką....własnie dla owych 10 % niepewnosci :) moze nie w obrębie szkólkiby nie wchodzic w szkode lesnikom, ale w jej najbliższym sasiedztwie

...do puki na mapach nie ma jeszcze symboli którymi oznacza sie dobre miejscówki :)....czasem warto sprawdzajac takie i podobne dwuznaczne informacje wynikajace z map, jedna na 100 moze okazać sie miejscówką zycia:)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 15:00 
Pułkownik
Pułkownik

wirnik napisał(a):
...bo z poszukiwawczego punktu widzenia, (znów wskazuje jedynie kierunek moich rozważań, jesli przyjac ze nie jest to szkołka "obkropkowana" to moze jest umiejscowiona na kwadratowym regularnym podwyższeniu....a wtedy rodzi sie pytanie czy ktos je usypywał specjalnie pod załozenie szkołki czy wykorzystał istniejace podwyższenie?

hmmm, to dość karkołomne rozwiązanie zagadki. Nie rozumiem dlaczego leśnicy mieliby
się bawić w tworzenie sztucznych podwyższeń pod szkółki, bo naturalnie taka rzeźba terenu raczej nie wystepuje.
Ale z drugiej strony wykluczyć tego na 100% nie można.

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 20:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Hmm, a już myślałem, że mam odpowiedź na swoje pytanie :( . Jak widać pozostało jeszcze sporo wątpliwości co do prawdziwego znaczenia "tajemniczych" znaków. Myślę, że w tym tygodniu postaram się odwiedzić któreś z miejsc oznaczonych tym symbolem i może wtedy zagadka zostanie rozwiązana :que . Mam tylko nadzieję, że mimo 50-letniej róźnicy czasowej, da się z "terenu" cokolwiek wywnioskować. Jakkolwiek, osobiście przychylałbym się, że ten symbol oznacza szkólkę leśną lub inną uprawę związaną z gospodarką leśną. Ale może już wkrótce ciekawość zostanie zaspokojona. Pozdrawiam. snorll :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 23:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

hehehe...to prawda, dosc karkołomne :) jako usprawiedliwienie powiem, ze po pierwszych paru postach mozna było w zasadzie definitywnie skreslic to miejsce jako potencjalnie ciekawe, a w tej chwili wyglada przynajmniej na tyle intyrgująco, że Snroll planuje rozpoznanie w terenie... wiec odrobina fantazji i gdybania nie zaszkodziła :) Ciekaw jestem co Snroll wywnioskuje na miejscu.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2006, 23:52 
Pułkownik
Pułkownik

wirnik napisał(a):
hehehe...to prawda, dość karkołomne :)

no ale ktoś musi podać w końcu jakiś pomysł aby było o czym dyskutować, prawda?
W innym wypadku ten temat dawno by się skończył, i to nierozwiązany

wirnik napisał(a):
jako usprawiedliwienie powiem, ze po pierwszych paru postach mozna było w zasadzie definitywnie skreslic to miejsce jako potencjalnie ciekawe, a w tej chwili wyglada przynajmniej na tyle intyrgująco, że Snroll planuje rozpoznanie w terenie... wiec odrobina fantazji i gdybania nie zaszkodziła :) Ciekaw jestem co Snroll wywnioskuje na miejscu.

dokladnie! :)

narobiliśmy tyle szumu wokół tego małego znaczka, ze teraz snorll nie będzie mogł spokojnie zasnąć dopóki się nie przekona co tam jest.
Też w sumie jestem ciekaw :drap

Pzdr![/img]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 01:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

a ja uważam , że to po prostu naniesione na mapę topograficzną oznakowania byłych naszych oficerów sztabowych .
sam służyłem w ochronie sztabu i wiem , że nasi panowie oficerowie ciągle bawili się w wojnę . to był koniec lat 70-tych .
a co powiedzieć o latach 50-tych ? albo nawet końcu 40-tych .
a wtedy nie było sztabówek lub tylko poniemieckie używali .
myślę , że to są naniesione jakieś zgrupowania oddziałów lub pododdziałów podczas " zabawy " w sztabie .

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 10:43 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Bax21 napisał(a):
narobiliśmy tyle szumu wokół tego małego znaczka, ze teraz snorll nie będzie mogł spokojnie zasnąć dopóki się nie przekona co tam jest.

W rzeczy samej... Pogoda dopisuje a tu same przeszkody żeby się udać w końcu w ten teren, ale obiecałem sobie, że najpóźniej w sobotę uderzę w te miejsca :za
Pozdrawiam. snorll :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 23:07 
Pułkownik
Pułkownik

slawoP napisał(a):
a ja uważam , że to po prostu naniesione na mapę topograficzną oznakowania byłych naszych oficerów sztabowych .
myślę , że to są naniesione jakieś zgrupowania oddziałów lub pododdziałów podczas " zabawy " w sztabie .

czyli kolega wspisuje się w moją teorię? też mi się te znaczki od razu skojarzyły z oddziałami.Niestety nie dysponuje żadnymi legendami ze współczesnymi oznaczeniami wojskowymi, wiec nie moge stwierdzic na 100%

Pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 października 2006, 23:10 
Pułkownik
Pułkownik

snorll napisał(a):
Bax21 napisał(a):
W rzeczy samej... Pogoda dopisuje a tu same przeszkody żeby się udać w końcu w ten teren, ale obiecałem sobie, że najpóźniej w sobotę uderzę w te miejsca :za
Pozdrawiam. snorll :)

no, słyszałem, że weekend bedzie elegancki.Życzę więc udanych łowów. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 października 2006, 00:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Bax21 napisał(a):

Niestety nie dysponuje żadnymi legendami ze współczesnymi oznaczeniami wojskowymi, wiec nie moge stwierdzic na 100%

Pzdr!

a ja wtedy miałem dostęp do wszystkich sztabówek , akurat byłem w twoim wieku .
i ja palant " twierdziłem " wtedy , że mi to niepotrzebne . :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
a teraz po ptokach .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]