Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 12:15 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie ace 250 i ultry 2;

Jaką długość mają części składowe wykrywaczy przed złożeniem? Zastanawiam się, który z w/w wykrywaczy zajmuje mniej miejsca i czy dadzą się upchnąć w plecaku?

Serdecznie pozdrawiam

Piotrtm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:31 
Moderator
Moderator

ACE 250 : Podłokietnik z elektroniką 53 cm, rurka 47cm ,rura z cewką -cewka wzdłuż rury 64 cm,
cewka prostopadle do rury (tryb pracy) 53 cm. Plecak mam taki mały 45cm wysoki, dwukomorowy.
W jednej komorze noszę elektronikę ,w drugiej cewkę i "rurkę w rurkę".Oczywiście kawałki wykrywacza
wystają z plecaka,ale mnie to nie przeszkadza( wszyscy mówią, że idę na ryby). Poniżej zdjęcie "zestawu z kanarkiem"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 20:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam :)

Serdeczne dzięki za wszystkie wypowiedzi.

Mam pytania;
1. Proszę o opis wyświetlacza ace 250 - od prawej do lewej tych 12 kresek dyskryminacji. Co z tych kresek można wyciąć by nie miało negatywnego wpływu na wykrywanie monet?

Serdecznie pozdrawiam

Piotrtm

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 października 2006, 13:23 przez piotrtm, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 23:45 
Moderator
Moderator

ad1. to zależy jakich monet chcesz szukać. Jeżeli srebrnych ,to pierwszych 6 kresek możesz spokojnie wyciąć. Jeżeli wszystkich ,to pierwszą na pewno ,drugą tylko wtedy, gdy nie interesują Cię współczesne polskie 10,20,50gr oraz 1 zł (czasami "kanarek" sygnalizuje je drugą kreską). to tak z moich obserwacji.Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 09:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Nareszcie dokonałem wyboru i z pomocą Pana „RESTY” dokonałem zakupu ACE 250 -dzięki za pomoc.

Nie miałem trudności z poskładaniem wykrywacza (trzy rurki + sonda + osłonka sondy) i jego uruchomieniem w domowych warunkach.

Faktycznie ACE 250 zasługuje na nazwę „KANAREK” ze względu na swój wygląd, gabaryty jak i wagę – wydaje się być taki delikatny i kruchy.
Wygląda w moim mniemaniu raczej jak zabawka dla dzieci niż wykrywacz z prawdziwego zdarzenia. ;) Pełen entuzjazmu przeprowadziłem testy na reakcję ACE na monety, by mieć, jakie takie rozeznanie jak faktycznie reaguje na 1,2,5gr,10,20,50gr i 1zł oraz 2,5zł. Ustawiłem na biżuterię, a czułość na najmniejszą, by druty ze stropu nie dawały błędnego sygnału. Nie mierzyłem odległości tylko sprawdzałem reakcję na wyświetlaczu. Po ogólnym zapoznaniu się wyruszyłem w teren. Poszukiwania trwały 45min. Moim pierwszym znaleziskiem po ok. 1min. okazała się 20gr moneta z 1991r w pięknej czarnej patynie i jeszcze jedna znaleziona później moneta 5gr również w patynie. Dodatkową niespodzianką było dla mnie przypadkowe wykopanie orzecha włoskiego, którego pewnie wrona zgubiła. :) Podsumowanie z pierwszego dnia; ACE zachowywał się stabilnie. Wykrywał nawet maleńkie sreberka od gumy do żucia rozmiarów 3x3mm, kapsle są wynikiem poszukiwań tychże „sreberek” – były obok - na nie ACE pokazywał dyskryminację na metal. Co do namierzania i pokazywania głębokości to jak najbardziej wykrywacz pokazuje głębokość prawidłowo, ale należy moi drodzy podkreślić, że odległość ta jest wskazaniem nie od powierzchni gruntu do znaleziska, a odległość od cewki do znaleziska. Ktoś, kto ma cewkę 5cm nad ziemią i zrobi pomiar monety zakopanej 5cm pod ziemią odczyta błędną wiadomość, że obiekt znajduje się na głębokości 4”, a nie jak to ma naprawdę miejsce w przedziale, 2” Mimo, że detektor jest lekki 1,2kg to po powrocie do domu miałem pewne trudności z podniesieniem do ust kubka pełnego gorącej herbaty z cytryną (zakładam, że tyczy się to tylko osób, które tak jak ja nigdy nie mieli wykrywacza w ręce i to jest ich pierwsza wykrywka).Natomiast dzisiaj rano wiem już dokładnie, które mięśnie na ciele pracują, gdy macha się wyrywaczem.
Jeszcze jedno spostrzeżenie na koniec dzisiejszego dnia; Do sondy ACE przywierają drobiny suchego piasku, tak więc już wiem, że na wyprawę w piaszczysty teren należy zabrać ze sobą pędzelek lub małą szczoteczkę.

Czy w innych wykrywkach spotyka się taki sam problem?

Jeszcze jedno pytanie;

Załozyć osłonę na cewkę jakoś załozyłem, ale jak ją zdjąć by, nie uszkodzić cewki ? :que Chcę wyczyścić ewentualnie zalegający piach i osuszyć wszystko z wody po umyciu.

Serdecznie pozdrawiam :) :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 10:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Grzebiuszka napisał(a):
Oczywiście kawałki wykrywacza wystają z plecaka,ale mnie to nie przeszkadza( wszyscy mówią, że idę na ryby)

Mi mówią to samo i pytają "Panie a gdzie tak biorą" :) Odpowiadam, że to tajemnica. :za
Pozdrawiam. snorll.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 11:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Grzebiuszka napisał(a):
ad1. to zależy jakich monet chcesz szukać. Jeżeli srebrnych ,to pierwszych 6 kresek możesz spokojnie wyciąć.

Nie wiem czy to nie ryzykowne stwierdzenie ?

Aby nie zakładać nowego watku: czy miał ktos okazję natknąć się ze swoim kanarkiem na srebrnego rzymka ?
Ja co prawda takiej przyjemności nie miałem, przetestowałem natomiast sygnał na "pożyczonym" rzymku i baaardzo się zdziwiłem jak zobaczyłem, że sygnalizuje mi na kreseczce gdzie jest to bardziewie od puszki po piwie????
Nie wiem, czy zawsze tak sygnalizuje, ale jeśli tak, to przykro by go pominąc wycinając 6 pierwszych kreseczek :que

zdrówko
k_p

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 11:10 
Kapitan
Kapitan

piotrtm napisał(a):
Po ogólnym zapoznaniu się wyruszyłem w teren. Poszukiwania trwały 45min.

<ciach>

Mimo, że detektor jest lekki 1,2kg to po powrocie do domu miałem pewne trudności z podniesieniem do ust kubka pełnego gorącej herbaty z cytryną (zakładam, że tyczy się to tylko osób, które tak jak ja nigdy nie mieli wykrywacza w ręce i to jest ich pierwsza wykrywka).Natomiast dzisiaj rano wiem już dokładnie, które mięśnie na ciele pracują, gdy macha się wyrywaczem.

Ojoj kolego 45min machania i zakwasy ? To z tężyzną fizyczną u ciebie krucho. Jedno jest pewne - po zakupie wykrywacza dotlenisz się i popracujesz fizycznie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 14:49 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam :)

Widzę, że nikt nie dał mi odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób by nie uszkodzić cewki zdjąć z niej osłonę. :cry: Czy nikt nie miał takich problemów? :que

Moje wykopki; ;)

Już mam za sobą kilka wyjść po około 1,5 godziny. Teraz już nie idzie mi tak fartownie jak pierwszego dnia, tyle, że po trzecim wyjściu w teren ból mięśni zniknął. Obecnie wykopuję sobie drobną folię aluminiową, drobne aluminiowe druciki i te dziwne drobiazgi od puszek po piwie. Czasem trafia się bardzo zardzewiały kapsel dający w wilgotnym podłożu fajny gong taki, jaki jest słychać wtedy, gdy są pod cewką monety. Co do zasięgów to ostatnio wykopałem z głębokości 19-20cm to coś od puszek po piwie i z tej samej głębokości drucik aluminiowy długości ok. 12cm średnicy 1,5cm zgięty w literę S. Cztery puszki po piwie wykopałem z głębokości 25cm, a skala szalała od foli aluminiowej do srebra włącznie, co ACE sygnalizował gongiem ( puszki były zakopane pionowo niezgniecione w woreczku foliowym). Oczywiście ustawienia podczas poszukiwań miałem ustawione na biżuterię i czułość max, akumulatorki 100% naładowania, temperatura otoczenia 10-13 stopni, słonecznie, podłoże piasek do około 6-10cm suchy, a głębiej wilgotny.

Serdecznie pozdrawiam :) :piwo

Piotrtm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 15:35 
Kapitan
Kapitan

Ja miałbym pytanie z nieco innej beczki (sic!). Czy wasze ACE250 mają dziwne odchyły gdy w niedużej odległości od elektroniki znajduje się telefon komórkowy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 16:33 
Chorąży
Chorąży

Osłonę najlepiej zdjąć pod bieżącą, ciepłą wodą. Faktycznie jest ciężko. Osłona wydaje się być delikatna. Trzeba zsunąć trochę tu, trochę tam i jakoś schodzi. Broblemy są większe gdy jest sporo piasku między cewką a osłoną (piasek "klinuje").

Co do elektroniki. Telefon zawsze trzymam w lewej kieszeni, ale i tak w chwili nadejścia połączenia i rozmowy sprzęt się wzbudza. To samo występuje w moim nowym sprzęcie. Nie jest to oczywiście wada.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 18:23 
Kapitan
Kapitan

Nie no wada to to jest tylko nie jest to uszkodzenie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 18:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ustawienia dla lepszych trafień monetkowych:

Na pewno ustawiacie jewelery - macie wtedy wycięte o ile pamiętam 2 pierwsze
kwadraciki.
Czułość - jedna kreska mniej lub dwie jeśli teren jest zaśmiecony.

Przemiatanie cewką nad celem:

Jeśli bije tylko po zaznaczonych kwadratach (głównie monetki, ale nie tylko), to już 60%, że będzie ładny
fant.
Przemiatać jeszcze raz cewką ale obracając się o 90% od poprzedniego przemiatania
(prostopadle).
Jeśli dalej bije po zaznaczonych kwadratach, to już 99%, że będzie ładny
fant.

Jeśli w którymkolwiek momencie wejdzie na niezaznaczone żelazo (1 kwadrat,
bez dźwięku), na 99% śmieć.

Reasumując - przemiatajcie nad fantem z każdej strony, jak to zrobicie i
będziecie mieli stały sygnał (jeden lub 2 kwadraciki obok siebie) to prawie
pewne, że moneta.

Owocnych znalezisk i dajcie znać jak Wam się podoba ten sposób :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 października 2006, 19:10 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przeszedłem z ACE-250 jakieś 200 godzin i myślę, że go w końcu poznałem. Wg mnie najlepszą opcją jest ustawienie własne z eliminacją dwóch pierwszych kwadracików. Srebro wyższej próby pokazuje na 7-9 ale miałem trafienie greszela z 1624r., który pikał na 3-4 kwadracie. Podobnie na 3-4 pika na fenisie. Na 7-8 pikają też polmosy i inne aluminiowe śmieci ale one nie mają ta stabilnego sygnału jak monetki. W przypadku puszek, polmosów, foli alu kwadracik przeskakuje na pozycję 1,2 co jakiś czas - wtedy to raczej śmieć ale warto w taim przypadku sprawdzić fant stając z jego "boku" i przelecieć kilka razy żeby się upewnić. Przy Ace-250 jedno jest pewne- im bardziej stabilny sygnał (sygnał pokazuje jeden, dwa, maksymalnie trzy sąsiadujące ze sobą kwadraciki) tym większa pewność, że za chwilę wykopiesz przynajmniej coś co przypomina monetkę.
A jeśli chodzi o komórę to ja mam tylko problemy kiedy mi dzwoni (wtedy Ace wariuje) bo muszę oderwać się od przyjemności szukania i ją odebrać.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 października 2006, 01:33 
Moderator
Moderator

Wytargałem już ACE 250 ponad 500monet i potwierdzam Wasze spostrzeżenia. Dodam jeszcze ,ze 10,20 50gr i 1 zł współczesne sygnalizuje tak samo jak pultaby ( otwieracze puszek)więc aby je znajdować nie dyskryminujcie pultabów. Zauważyłem też ,że jak sygnalizuje "wysoki" prostokąt ,to nie zawsze musi to byc kolor. Np żelazo na granicy zasięgu sygnalizuje gongiem (wysokie prostokąty). Jak kopnę dziurę w ziemi i zbliżę się do fanta ,to nagle sygnalizuje 1,2 prostokąt . Jaki z tego jest wniosek? A no taki, ze każdy wysoki sygnał należy kopać ,bo a nuż to będzie sreberko. Gdy zmieni się w niski sygnał (1,2 prostokąt)i skacze góra- dół to na pewno to żelazo. I to mi się w ACE podoba.Grzebiuszka

Ostatnio edytowano czwartek, 30 listopada 2006, 01:48 przez Grzebiuszka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]