anonimus napisał(a):
Tu właśnie tkwi problem co gdzie naniosło.
U mnie w moich stronach jest praktycznie wszystko co mogło by być zdarte przez lodowiec z obszaru na S od wododziału gór Skandynawskich aż do obaszru Sudetów.
po zastnowieniu, wydaje mi się, że winowajcą tej sytuacji może być zasięg zlodowaceń.
Nie wiem jak u was ale przez moje tereny przeszły 3(Odry,Warty i Wisły). Niedaleko zresztą, zaraz na pł od Warty
kończy się zasieg z. Wisły. Dodatkowo patrząc na mape geologiczną zauważyłem, że na obszarze, w którym odwiedzam
żwirownie nie wystepują moreny czołowe. Jak myslicie może mieć to z tym coś wspólnego?
anonimus napisał(a):
U mnie bywają warstwy gdzie jest aż biało od kredy i byłem przekonany że pochodzi ona rejonu Kujaw ale skoro
u ciebie nie ma tego wiele...
jesli chodzi o krede to tez bieda straszna u nas, więc nie miałem za wiele okazji pogrzebać w tego typu skałkach.
U mnie przeważają twarde wapienie(w których można zmnaleźć albo nic albo kilka ramienionogów), wapienie krynoidowe
i czasem trafi się jakiś ił( w których tez nic szczególnego nie ma). większość okazów u mnie to koralowce(90%)
ale podjełem pewne dziłania w tym względzie. Otóż jest pewna szansa...muszę tylko odnaleźć odpowiednią żwirownię.
Kiedyś przed moim blokiem była taka mała piaskownica. Moze była mała i materiału do przeglądania wiele nie było za to znaleziska od paleozoiku do póżnego kenozoiku i to ciekawe(ehh...w podstawówce to były czasy.. ;) )
amonit(to właśnie ten 1 znaleziony w piaskach)
sporo ładnych łodzików
spora małża
powierzchnia stawowa paliczka renifera!
skamieniałośc śladowa jakiegoś stwora.
mnóstwo koralowców
belemnity itd itp.
dlatego też mając w pamieci te znaleziska, szukam od 2 miesięcy żwirowni z której ten piasek pochodzi.
Na razie bez powodzenia. Ale podbudowuje się myślą, że nie wozili by przecież piachu do piaskownicy z jakiejś dalekiej żwirowni.
anonimus napisał(a):
Zna ktoś jakieś PDFy które by wyjaśniały transport materiału skalnego przez lodowiec...
też szukam tego typu literatury, ale obawiam się że może być ciężko...zobaczymy
i kilka zdjęć okazów z piaskownicy :jump