Argo napisał(a):
Nie zebym byl upierdliwy ( ale bede):666 i mam takie pytanie ...........czy Ciebie interesuja strzelcy podhalanscy ze wzgledu na to ze istniala ( i stnieje dalej ale w dosc znacznie zmodernizowanej formie ) taka formacja, czy tylko dlatego ze jako emblemat mieli sfastyke ???? jesli to drugie to sobie kolego odpusc ten temat, sfastyka Podhalan nie ma kompletnie nic wspolnego z inklincjami faszystowskimi, a wynika z szeroko pojetego mistycyzmu goralskiego ( hasla klucze- Młoda Polska), na Podhalu zwana tez jest "niespodzianym krzyzykiem" i miala chronic od nieszczesc, a ozdabiano nia wszystko od elementow domow, przez sprzety domowe konczac na ciupagach i co ciekawe stosowana byla w dowch postaciach jako sfastyka prosta i jako krzyz lamany, zarowno prawo i jak i lewoskretny. Jesli temat Cie interesuje to odsylam do ksiazki o ktorej pisalem w sasiednim watku, a jesli bede mial czas wieczorem to moze wrzuce skan tlumaczacy symbolike sfastyki podhalanskiej.
Pozdrawia Ciebie wnuk zolnierza 202 pulku rezerwowego ze skladu 21 dywizji piechoty gorskiej z Bielska.
P.S. Marti, z łaski swojej scal watki, bo pratycznie jesli idzie o wojskowe organizacje polskie uzywajace sfastyki to sa to jedynie strzelcy podhalanscy i formacje kontynujace tradycje podhalanska w PSZ na zachodzie.
P.S. 2 Jako ze temat ciekawy zapraszam do dyskusji w temacie, a fotki jakies wygrzebie, ale w teminie pozniejszym.
Witam Temu słórzy wontek
Swastyka Polska I To jest Kżyrz łamany Strzelcy Podchalańscy mnie interesują, i dla tego zgłosiłem sie do napisania Referatu w Szkole O tej Włśnie Jednostce.
Pozdrawiam