Teraz jest sobota, 18 lipca 2026, 05:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 października 2006, 02:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bym powiedzial ze cegielnia to gline potrzebuje a nie zwir do produkcji cegiel...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 października 2006, 14:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z tym zebem to się wstrzymaj że to miocen ja mam również znaleziony luzem (bo ten ostatni był w kredzie) i jak pokazałem go w PAN-ie to i paleozoiku nie da się wykluczyć.
Morena denna czy człowa nie ma wielkiej różnicy-o ile nie chcesz szukać kier, bo te wielkie występują właśnie w morenie dennej. Większe znaczenie ma już gdy jest to obszar sandru wtedy wszystko bywa dodatkowo obtłuczone i w sposób naturalny jest mniejsze prawdopodobieństo że coś lużnego i delikatnego się zachowa co nie znaczy że nie jest to niemożliwe.

Żwirownia czy piaskownia często zawiera to samo choć żwirownia winna mieć więcej żwiru od piaskowni. Natomiast glinianka to zaś glina nie znaczy że nie będzie w niej rejonów gdzie będzie sam piach czy żwir. Warto po prostu odwiedzić wszelkie dziury. Popytaj sie budowlańców skąd błąd ortograficzny!!! oni biorą materiał na prace ziemne. Takie małe lokalne odkrywki na potrzeby jakiejś wioski nie są wdzięczne do poszukiwań bo małe i zarościęte często nawet są tam dziekie wysypiska. Gdzieś w okolicy musisz mieć jakąś dziure lub kilka z których się bierze ziemie. Każdy budowalniec/muraż wie zwykle jaki piach się do czego nadaje i zna kilka lokalizacji. Chyba że biorą nakłady z Konina...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 października 2006, 19:13 
Major
Major

anonimus napisał(a):
Każdy budowalniec/muraż wie zwykle jaki piach się do czego nadaje i zna kilka lokalizacji. Chyba że biorą nakłady z Konina...

ee tam
zazwyczaj oni pracuja dla kogos i to czesto w jego kwesti jest zalatwienie materialow, to raz, dwa jesli oni sami zalatwiaja i pracuja w jakies firmie to biora material od zakladow ktore maja to w asortymecie, czyli jakies zwirownie, sortownie itp.
czesto tez piach biora z rzek, ale to rzeczka musi byc jakas wieksza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 października 2006, 19:21 
Major
Major

anonimus napisał(a):
Każdy budowalniec/muraż wie zwykle jaki piach się do czego nadaje i zna kilka lokalizacji. Chyba że biorą nakłady z Konina...

ee tam
zazwyczaj oni pracuja dla kogos i to czesto w jego kwesti jest zalatwienie materialow, to raz, dwa jesli oni sami zalatwiaja i pracuja w jakies firmie to biora material od zakladow ktore maja to w asortymecie, czyli jakies zwirownie, sortownie itp.
czesto tez piach biora z rzek, ale to rzeczka musi byc jakas wieksza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 października 2006, 23:15 
Pułkownik
Pułkownik

anonimus napisał(a):
Z tym zebem to się wstrzymaj że to miocen ja mam również znaleziony luzem (bo ten ostatni był w kredzie) i jak pokazałem go w PAN-ie to i paleozoiku nie da się wykluczyć.

tego juz sie chyba nie dowiem, stan zachowania raczej wyklucza identyfikacje.

anonimus napisał(a):
Natomiast glinianka to zaś glina nie znaczy że nie będzie w niej rejonów gdzie będzie sam piach czy żwir.

no tak w glinach zwałowych powinny być przecież jakieś żwiry...

anonimus napisał(a):
Popytaj sie budowlańców skąd biorą materiał na prace ziemne. Takie małe lokalne odkrywki na potrzeby jakiejś wioski nie są wdzięczne do poszukiwań bo małe i zarościęte często nawet są tam dziekie wysypiska.

jeśli chodzi o lokalizacje żwirowni to w z tym nie ma problemu, znam takich z 15 albo więcej.
Ale faktycznie tak jak piszesz częśc to małe, nieczynne żwirownie, które jacyś "mądrzy inaczej" zamienili w śmietniska.

anonimus napisał(a):
Gdzieś w okolicy musisz mieć jakąś dziure lub kilka z których się bierze ziemie.

mam niedaleko jedną,całkiem sporą: 1km długości 0,5km szerokości i ok 20m głębokości. Na razie największa jaką znalazłem.

anonimus napisał(a):
Chyba że biorą nakłady z Konina...

hmmm, raczej nie. Większość nadkładu z kopalń jest składowana i używana po ekspolatacji do rekultywacji wykopów(czyli większosć zasypują a pozostałe zalewają)
z resztą jest też sprawa odległości(40-50km)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]