anonimus napisał(a):
Z tym zebem to się wstrzymaj że to miocen ja mam również znaleziony luzem (bo ten ostatni był w kredzie) i jak pokazałem go w PAN-ie to i paleozoiku nie da się wykluczyć.
tego juz sie chyba nie dowiem, stan zachowania raczej wyklucza identyfikacje.
anonimus napisał(a):
Natomiast glinianka to zaś glina nie znaczy że nie będzie w niej rejonów gdzie będzie sam piach czy żwir.
no tak w glinach zwałowych powinny być przecież jakieś żwiry...
anonimus napisał(a):
Popytaj sie budowlańców skąd biorą materiał na prace ziemne. Takie małe lokalne odkrywki na potrzeby jakiejś wioski nie są wdzięczne do poszukiwań bo małe i zarościęte często nawet są tam dziekie wysypiska.
jeśli chodzi o lokalizacje żwirowni to w z tym nie ma problemu, znam takich z 15 albo więcej.
Ale faktycznie tak jak piszesz częśc to małe, nieczynne żwirownie, które jacyś "mądrzy inaczej" zamienili w śmietniska.
anonimus napisał(a):
Gdzieś w okolicy musisz mieć jakąś dziure lub kilka z których się bierze ziemie.
mam niedaleko jedną,całkiem sporą: 1km długości 0,5km szerokości i ok 20m głębokości. Na razie największa jaką znalazłem.
anonimus napisał(a):
Chyba że biorą nakłady z Konina...
hmmm, raczej nie. Większość nadkładu z kopalń jest składowana i używana po ekspolatacji do rekultywacji wykopów(czyli większosć zasypują a pozostałe zalewają)
z resztą jest też sprawa odległości(40-50km)