|
No i mam chwilkę...
Corel PP nie jest zbyt szczęśliwym programem do tego typu zadań. Ale skoro posiadasz PP to pewnie masz cały pakiet Corela, a więc i Draw. Otwórz Corel Draw i nowy rysunek. Nie ma znaczenia jakie parametry początkowe dla tego rysunku przyjmiesz - w nowszych wersjach wymagane jest zdefinowanie np. wielkości rysunku już na początku pracy, ale w gruncie rzeczy nie ma znaczenia, jakie będziesz miał początkowe założenia, bo w dowolnej chwili można je zmodyfikować, a do pracy masz faktycznie nieograniczoną powierzchnię. Więc gdy już otworzysz nowy rysunek z menu plik (najprawdopodobniej - nie wiem, z jakiej wersji korzystasz, ale sądząc po warstwach w PP to jakaś wyższa; poszczególne wersje mocno się od siebie różnią rozkładem menu oraz usytuowaniem poszczególnych funkcji, natomiast zasada pracy jest ZAWSZE taka sama) wybierz podmenu IMPORTUJ. Więc zaimportuj jedno zdjęcie (mapę). Następnie otwórz okienko dialogowe, w krórym są warstwy (NARZĘDZIA - MENEDŻER OBIEKTÓW). W prawym, górnym rogu otworzy Ci się okienko. Obok określenia Warstwa 1 (na czerwono) masz oczko, drukarkę i pióro. Kliknięcię na nie owoduje, że: oczko - przestajesz widzieć tę warstwę (kalkę) i wszystko to, co na niej stworzyłeś - to jest, ale niewidoczne w tym momencie. drukarka - kliknięcie spowodujem, że nie wydrukuje sie ta warstwa. Pióro - że nie możesz na tej warstwie nic zmieniać (rysować). I o to właśnie chodzi. W warstwie 1 (która jest podkładem) klikasz tylko pióro i drukarkę. Efekt: widzisz mapę, ale nic z nią nie zrobisz, póki jej nie odblokujesz. Następnie zaimportuj drugą mapkę - tę, którą chcesz dopasować. I teraz, gdy masz dwie mapy jedna na drugiej, musisz je poprzesuwać i ew. przeskalować. Aby przesuwać: obrazek musi być otoczony ośmioma czarnymi kwadracikami. W tym celu wystarczy go jednorazowo kliknąć myszką. Najeżdźasz myszką na okwadracikowaną mapke i naciskając lewy przycisk przesuwasz mapke dowolnie. Aby przeskalować (proporcjonalnie) najeżdżasz na narożny kwadracik i z przyciśniętym lewym klawiszem myszki powiększasz lub zmniejszasz. To tak w WIELKIM skrócie. Jest jeszcze mnóstwo opcji, i kruczków, które te czynności ( a w szczególności dopasowywanie map ) ułatwiaja i przyspieszają. Ale to program bardzo prosty i po chwili samodzielnego eksperymentowania nauczysz się wielu ciekawych rzeczy. ja np. rysowałem w nim szczegółowe kolorowe mapy wraz z legendą na cz-b monitorze. Wtedy uważałem to za wyczyn, a teraz to pikuś... Miłej pracy, napisz, czy Ci się powiodło. m.
|