Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 23:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Explorer XS
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 23:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Posiadam ten wykrywacz jakis czas i w miare chodzenia i odkrywania nowych terenow i uzytkowania tego wykrywacza rodza sie nowe pytania:
- czy,nalezy co jakis czas odeslac ten wykrywacz do serwisu aby dostroic,ustawic,wykalibrowac?
-czy ten wykrywacz ma prawo"lapac "kaminie,rozrozniam ten dzwiek,ale sa sytuacje w jakich wolal bym takich falszywych sygnalow nie slyszec.Czy jest zle cos ustawione czy uszkodzone?
-Bywa iz na polu miewam w sluchawkach cala filharmonie na raz,domyslam sie iz powoduja to smieci,mam racje czy sie myle?jak nalezy ustawic ,i tu jestem w kropce,zmiejsze czulosc lub Gain tym samym redukuje szanse na wykopanie np.monetki Moze nie wiem ,lub zle cos ustawiam?
-troche z militarki,mimo iz ponoc ten wykrywacz nie do tego,ale mam tylko ten i z nim chodze.Jakie ustawienia stosuja koledzy na fanty gleboko zalegajace np,helm czy bagnet,chodzi mi ogolnie o ladna stal?Oczywiscie z tymi ustawieniami chce chodzic normalnie w lesie,i szukac wszystkiego a zwlaszcza kolorkow.Czy ustawienie Ferrous i Iron Mask jest odpowiednie?Ostatnio chodzilem z Iron Mask na -8,czy to wystarczy czy jeszcze zwiekszyc?
-Funkcja Sounds,dokladnie Conduct-co to jest ,co na tym szukamy i kiedy.Czytalem istrukcje,nie potrafie pojac,jak sygnalizoway bedzie maly przedmiot srebrny?Moze ktos podpowie.
-Brakuje mi ustawienia w jakim rodzaj metalu,niezaleznie od wielkosci i glebokosci zalegania bedzie sygnalizowany jednym dzwiekem.czy jest mozliwe takie ustawienie wykrywacza ?
Bardzo prosze o nie wpisywanie mi tu propozycji kupna innego wykrywacza,czy opinii na jego temat tyczy sie to Pana V..W...,smiesznych tekstow itp.Jesli ktos chce mi cos podpowiedziec,wyjasnic ,odpowiedziec na pytania z gory bardzo dziekuje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 23:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Chodze na standartowej cewce jak byla przy tym wykrywaczu.W ofercie jednego z sklepow zobaczylem ceke z fotki ,8"/20 cm/.Co mi da kupno tej cewki,domyslam sie iz precyzje namierzanie ale czy sa jeszcze jakies "+".Cewka kosztuje 649zł,czy warta jest tej kasy,czy warto zainwestowac ?
Dodatkowe pytanie,jak sie sprawdzaja ustrojastwa do namierzania np.White's Bullseye .Czy sa pomocne,jaki maja zasieg?Co bardziej sie oplaci kupic ,takie ustrojstwo czy mniejsza cewke?
Zapewne po moich ostatnich pytaniach domyslacie sie ze mam problem z namierzeniem malych przedmiotow lub gdzie kopac gdy mamy cewke w wykopanym dolku a sygnal nie wiadomo z jakiej strony.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 listopada 2006, 23:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bullseye II takowy posiadam wiec moge sie wypowiedziec,ma zasieg tak dla malych przedmiotow typu monetka do 3 cm,ale uwiez ze to bardzo duzo jesli uzywa sie pinpointera do lokalizacji moniaka w wykopanej ziemi,jest tez regulacja by zmniejszyc zasieg,jest bardzo poreczny,nie ma zadnego wlacznika,by go uzyc trzezba trzymac przycisk,podczas trzymania przycisku jest aktywny,po zwolnieniu przycisku detektor jest wylaczony.Jestem z niego bardzo zadowolony,niewyobrazam sobie chodzenia bez bullseye'a,nie ma potrzeby brania w rece czesto lepkiej gliny i przemiatania tym pod cewka,bullseye radzi sobie znakomicie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Explorer XS
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 08:14 
Moderator
Moderator

PANZERULE napisał(a):
Posiadam ten wykrywacz jakis czas i w miare chodzenia i odkrywania nowych terenow i uzytkowania tego wykrywacza rodza sie nowe pytania:
- czy,nalezy co jakis czas odeslac ten wykrywacz do serwisu aby dostroic,ustawic,wykalibrowac?
-czy ten wykrywacz ma prawo"lapac "kaminie,rozrozniam ten dzwiek,ale sa sytuacje w jakich wolal bym takich falszywych sygnalow nie slyszec.Czy jest zle cos ustawione czy uszkodzone?
-Bywa iz na polu miewam w sluchawkach cala filharmonie na raz,domyslam sie iz powoduja to smieci,mam racje czy sie myle?jak nalezy ustawic ,i tu jestem w kropce,zmiejsze czulosc lub Gain tym samym redukuje szanse na wykopanie np.monetki Moze nie wiem ,lub zle cos ustawiam?
-troche z militarki,mimo iz ponoc ten wykrywacz nie do tego,ale mam tylko ten i z nim chodze.Jakie ustawienia stosuja koledzy na fanty gleboko zalegajace np,helm czy bagnet,chodzi mi ogolnie o ladna stal?Oczywiscie z tymi ustawieniami chce chodzic normalnie w lesie,i szukac wszystkiego a zwlaszcza kolorkow.Czy ustawienie Ferrous i Iron Mask jest odpowiednie?Ostatnio chodzilem z Iron Mask na -8,czy to wystarczy czy jeszcze zwiekszyc?
-Funkcja Sounds,dokladnie Conduct-co to jest ,co na tym szukamy i kiedy.Czytalem istrukcje,nie potrafie pojac,jak sygnalizoway bedzie maly przedmiot srebrny?Moze ktos podpowie.
-Brakuje mi ustawienia w jakim rodzaj metalu,niezaleznie od wielkosci i glebokosci zalegania bedzie sygnalizowany jednym dzwiekem.czy jest mozliwe takie ustawienie wykrywacza ?
Bardzo prosze o nie wpisywanie mi tu propozycji kupna innego wykrywacza,czy opinii na jego temat tyczy sie to Pana V..W...,smiesznych tekstow itp.Jesli ktos chce mi cos podpowiedziec,wyjasnic ,odpowiedziec na pytania z gory bardzo dziekuje

Witam. Co do kalibrowania - nie trzeba go wysyłać do serwisu. Filharmonia... napisz na jakich chodzisz ustawieniach. Militarka... IM -8 własciwie odrzuca całe żelazo. Jak chcesz szukac żelaza to chodx na -15, -14. Ale generalnie Explorer nie jest najlepszy na militarkę. To przede wszystkim wykrywacz do drobicy. Sounds-- to kwestia preferencji: ja chodzę na ferrous, wtedy np. sreberka piszczą wysokimi tonami, na cond. - denerki robią niskie 'buuu' a talarki piszczą wysoko... Co do jednego dzwiek na wszystko - ustaw const. w sounds...

Moze pomoga Ci ustawienia, których ja używam: IM -15 do -10, Sounds: ferrous; Deep, gain9, czułość: 32 (rzadko mniej) bez latajacej kreski.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 listopada 2006, 16:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Mirek,chodze na podobnych ustawieniach.Jak mam okreslic wariacje czyli filharmonie,znacznik lata nisko na wskazniku,moge to okreslic podobnie do rozrzuconych kawaleczkow drobnych cynku,aluminium i innych metali kolorowych/podobnie wskazania jak dla folii/ czyli nisko na wskazniku porusza sie w poziomie zwykle.Moze pomogla by dyskryminacja folii,ale juz zapewne monety na sztorc mi nie zasygnalizuje. .Gdy jest cos wiekszego oczywiscie slychac to,ale ....Jak u was z kamieniami?Moze wieczorem albo w nocy zadam kilka jeszcze pytan,teraz malo czasu.Moze cos napisze Proscan?Warszawiak,nie pochodzimy raczej razem,jestem z 3miasta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 00:03 
Plutonowy
Plutonowy

Pisalem na priva do kogos ale potem znalazlem ten post wiec wklejam dla potomnych

Hej,

Rzadko mi sie zdarza wychodzic z powodu natloku innych spraw, ale kiedys jak Ty walczylem z nowym sprzetem wiec postaram sie pomoc w miare mozliwosci.

1. Chodze z jedynka nie dwojka wiec na dwoch numerkach sie nie znam. Kiedys czytalem o roznicach pomiedzy exploerami i z tego co wiem oprogramowanie jest troche szybsze ale generalnie nie ma wiekszych roznic. Powiem to co wiem nt jedynki. Mysle, ze bedzie pomocne.

2. Zamiast na cyferblat patrzec - naucz sie dzwiekow Zaleta explorera jest to ze kazdy metal uslyszysz po pewnym czasie. Kazdy jest inny i z opowiesci slyszalem ze jak wchodzisz na pole z wiadomej czesci sredniowiecza to po dzwieku wiesz jakiego denarka wyciagniesz. Reasumujac - dzwieki to podstawa, a wyswietlacz tylko fajny bajer.

3. Jak zaczniesz uczyc sie dzwiekow to ucz sie z jednego programu. Jesli wladasz angielskim poszukaj na innych forach, znajdziesz gotowe ustawienia do programow, ktore ludzie z doswiadczeniem uzywaja przez lata. Potem ucz sie dzwiekow z tego tylko programu. Ja mam troche materialow posciaganych ale do jedynki wiec nie wiem czy sie nadadza, no i po angielsku. Jak utkniesz to daj znac przesle w Word jak podasz e-mail.

4. Sprzet jest najlepszy na drobnice na zasmiecone tereny - dobrze ze cie militarka nie interesuje. Niestety, zanim dojdziesz do momentu kiedy rozpoznasz polmosa i luski musisz ich sporo wykopac. Ja wciaz kopie. Fajnie. Poza tym jesli mam sygnal ktory na 90% polmosem jest to i tak wole wykopac i sprawdzic. Takie sygnaly sa plytkie wiec sie nie nakopiesz. Zamiast wiec zastanawiac sie jak odroznic polmosa od reszty kup dobra lopatke fiskarsa i naucz sie takie sygnaly zalatwiac jednym zanurzeniem szpadla. Lopata w gleboko w dol, potem wywalasz przed siebie urob, lecisz wykrywka nad urobem, wiesz gdzie jest, podnosisz patrzysz co jest i dalej.

5. Sreberko - na moje hobbystyczne wyjscia trafilo mi sie rzadko. Kiedys czytalem na forach ze piszczy ze szczescia jak trafisz. Rzeczywiscie tak jest. Znaczaco rozny dzwiek. Wysoki i czysty. Jak trafisz bedzie Ci sie smiala geba. Fajnie

6. Z tego co piszesz radzisz sobie bardzo dobrze. Ja zanim doszedlem do lusek, sreberek, mosieznych smieci musialem sporo czasu poswiecic na znalezienie fantu w wykopanym dolku. Po pewnym czasie to juz jest proste i zalatwia sie 1-2 sztychami. W Twoim terenie tez sie nakopalem i jak nie trafisz na wlasciwa miejscowke - kupa smiecia wyciagniesz i zadnej monety. Jak trafisz w ladny ogrodek to jeden moniak po drugim mozesz wykopac. Najlepsze znaleziska sa na najlepszym polu a nie z najlepsza wykrywka. Jak juz takie pole znajdziesz to wtedy jestes do przodu w stosunku do innych - nie wczesniej.

7. To co mnie najbardziej pomoglo oswoic sie ze sprzetem to filtracja dzwiekow. Na poczatku nie znasz dzwiekow a wykrywka spiewa jak slowik. Tracisz czas na kopanie ale nie podnosisz znajomosci dzwiekow. Za duzo do nauczenia. Znalazlem dobrze wychwalany program na moja wykrywke. Potem wlaczylem fabryczne filtrowanie dla monet i tylko kopalem w tym zakresie. Uczysz sie dzwiekow i nie kopiesz podejrzanych sygnalow. Jak juz sie troche nauczysz to dodatkowo ustawiasz sobie IronMask tak aby nie odfiltrowywal niczego - moze ze dwie kreski wlaczasz aby miec z glowy zardzewiale gwozdzie... i teraz - lecisz na filtracji monetowej (IM wylaczony) i jak nie jestes pewien dzwieku to wlaczasz IM (czyli otwierasz wykrywke na wszystkie dzwieki) i patrzysz czy inne cholerstwo nie jest obok - teraz latiwej slychac ze sa np dwa fanty kolo siebie lub ze sygnal jest od zelaznego smiecia. Jak wykopiesz wracasz do poczatku znow wylaczasz IM i dalej lecisz na filtrowaniu dla monet. Z biegiem czasu jak nauczysz sie dzwiekow zamiast filtracji dla monet ustawiasz sobie filtr jak dla IM ale odpowiednio otwierajac coraz wiekszy obszar w miare nauki.

Jeszcze jedno - na poczatku szukaj sygnalow punktowych. Tzn takie miejsce ktore mozesz latwo namierzyc. Tam najpewniej jest fant, zly czy dobry to pozniej. Na poczatek dzwieki i znalezienie punktu jest najwazniejsze. Inny sposob decyzji - jesli sygnal jest z dwoch roznych kierunkow taki sam to kop.

Powtarzalne moga byc sygnaly rowniez nie punktowe a z tymi ciezej sie nauczyc bo zazwyczaj smiec lub fant czesciowo ukryty pod smieciem - do takich wrocisz pozniej. W takich przypadkach tez bardzo dobrze sprawdza sie metoda z wlaczaniem IronMask. Jeden przycisk i latwo sie przelaczyc aby doprecyzowac niewiadomy dzwiek.

To by bylo na tyle. Powodzenia.
M

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 00:12 
Plutonowy
Plutonowy

dodam do powyzszego dla calkiem poczatkujacych

pin-point nigdy sie mi znaczaca nie przydal.

punkt identyfikujesz szybkimi ruchami 30-40 cm szerokosci. Mozesz zmieniac orientacje cewki (np na krzyż) ale z biegiem czasu bedzie coraz rzadziej potrzebne.

Tutaj rzeczywiscie na poczatek tylko program na monetki, bez rozszerzania zakresu przez IM, i bez ambicji dopoki nie wykopiesz porzadnej ilosci latwizny. Jak juz wiesz co to jest punktowy sygnal to reszta jak u gory.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 00:55 
Plutonowy
Plutonowy

jeszcze jedno - od czasu do czasu wcisnij noise cancel - na wyprawie zamiast kalibracji. Niby nigdzie nie ma w instrukcji ale dziala jak samokalibracja. Pomaga tez przy zmianie gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 01:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bardzo dziekuje Ryba za te kilka rad,zapewne przydadza sie komus kto zaczyna przygode z tym wykrywaczem.Ja z swoim biegam juz dwa lata,cos juz tam wiem i potrafie ustawic,ale wiedzy nigdy za wiele.Pytania jakie zadalem wynikly po ostatnich moich wyprawach na pola,nie jestem typowym uzykownikem czyli poszukiwaczem monet.Do tej pory raczej chodzilem po lasach i szukalem wojennych kolorkow/klamry,odznaki,guziki,blaszki/.
Na dzien dzisiejszy interesuja mnie takie tematy:
-czy wasze wykrywacze lapia kamienie
-Funkcja Conduct
-falszywe sygnaly
-co warto kupic ,cewke 8" czy detektor do namierzania,co mi da wymiana standartowej cewki na mniejsza?
pytanie dodatkowe
Czytam iz czesc z was chodzi "na kolor"ustawia Ferrous i dodatkowo Iron Mask np.-14.Skoro dyskryminacja ustawiona na kolor to na co jeszcze zmiejszenie maskowania stali?Czy to spowoduje jakas zwiekszona czulosc na metal w ziemi?Przyznam iz chodzilem na takich ustawieniach,ale sam zapisywalem wzorzec dyskryminacji i to mialo jakis sens,bo szukalem od czasu do czasu stalowych przedmiotow np.bagnet.Jak to sie ma do szukania monet?Moze znajdzie sie ktos na tyle otwarty i wrzuci fotke lub rysunek jakis wzorcow dyskryminacji na monety z objasnieniem co i w jakim miejscu jest sygnalizowane na wyswietlaczu/oczywiscie chodzi o o monety a nie co symbole oznaczaja/?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 listopada 2006, 12:31 
Plutonowy
Plutonowy

>czy wasze wykrywacze lapia kamienie
tak, zdarza mi sie znalezc kamienie, ktore daja dzwiek - pewnie zawartosc metali jest wyzsza

>Funkcja Conduct
uzywam ferrous, wiec sie nie wypowiadam.

>falszywe sygnaly
Jesli masz na mysli czy generuje sygnaly z niczego to nie sadze. Zazwyczaj sygnaly maja swoje zrodlo w najmniejszych drobinach metali. Z tym sprzetem jestem w stanie w ziemi błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" koncowke od wkladu do dlugopisu (1mmx2mm) wiec jest kupa innych smieci, ktore sie odbijaja w sluchawkach. Tylko, ze zazwyczaj wiesz jaki to sygnal i takiego sie nie kopie.

>co warto kupic ,cewke 8" czy detektor do namierzania,co mi da wymiana standartowej cewki na mniejsza?
Nie mam innej cewki (moze i szkoda) i pewnie nie powinienem sie wypowiadac, ale... Z opinii wiem ze mala cewka radzisz sobie lepiej w bardzo zasmieconym terenie - masz mniejszy obszar i wszystkie smieci tak nie daja. Jesli 'detektor'='namierzanie fanta w dolku' to kiedys sie zastanawialem, teraz namierzanie fanta nie trwa tyle co kiedys i jak sobie pomysle ze mialbym lapac w reke jeszcze inne narzedzie to nie mam zadnych dylematow - mniejsza frajda a i sprzet jest wystarczajaco ciezki.

>'Skoro dyskryminacja ustawiona na kolor to na co jeszcze zmiejszenie maskowania stali'
Ograniczyc slowika w uszach - po prostu wycisza sygnaly ktore cie nie interesuja. Poza tym Ferrous to modulowanie dzwieku w zaleznosci od zawartosci zelaza a nie dyskryminacja. Do dyskryminacji jest IM wlasnie.

>'wzorzec dyskryminacji"
Nie uzywam. Potega wykrywacze jest w tym ze slyszysz to co masz pod cewka, a nie w tym zeby sie odciac od wiadomosci. Moneta roznie moze dawac, szczegolnie jesli dlugo lezy w ziemi i jest otoczona innymi fantami. Jak chcesz sobie zrobic przerwe na mile chodzenie to uzyj fabrycznego programu na monetki - spokojnie wystarczy dla odpoczynku. W kazdym innym przypadku opierasz sie na dzwiekach nie obrazie.

>'Moze znajdzie sie ktos na tyle otwarty i wrzuci fotke lub rysunek jakis wzorcow dyskryminacji na monety z objasnieniem co i w jakim miejscu jest sygnalizowane na wyswietlaczu/oczywiscie chodzi o o monety a nie co symbole oznaczaja?'
Co gdzie jest - objasnienia znajdziesz na roznych portalach (np. http://groups.msn.com/MinelabExplorerXS ... hart1.msnw). Co do wzorcow maskowania to sam jestem ciekaw czy ktokolwiek uzywa, po zapoznaniu sie ze sprzetem. Na poczatek mozna uzywac jako ciekawostke. Kiedys w bardzo zasmieconym terenie szukalem jednego typu monety i to byl jedyny raz kiedy uzywalem. Czytalem na portalach jak mozna zamaskowac kapsle ale nie stosowalem - wole slyszec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 18:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzieki Ryba,czesc rad zastosowalem i sie sprawdzily.Wyniki juz byly o niebo lepsze.Teraz pozostaje praktyka

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]