Teraz jest czwartek, 16 lipca 2026, 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:30 
Pułkownik
Pułkownik

Tomasz Drzewiecki napisał(a):
Sumując, chyba jednak "na żywo" był spłaszczony. Pozdrawiam! :1

tego nie możesz być pewien dopóki nie przeprowadzisz badań naukowych albo przynajmniej się do nich nie odniesiesz.

tutaj przykład mocno spłaszczonego łodzika: grubość przekroju: 4mm

Pzdr!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 01:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bax21 napisał(a):

tego nie możesz być pewien dopóki nie przeprowadzisz badań naukowych albo przynajmniej się do nich nie odniesiesz.

Pzdr![/quote]
Sorrki ale z twojego zdjęcia newiele wynika, gdyż nie przedstawia ono przekroju poprzecznego. Trudno więc powiedzić, czy twój okaz jest rzeczywiście spłaszczony w taki sposób, o który mi chodziło. Co do badań naukowych to masz rację, choć uważam, że lepiej uprzednio, zapytać forumowiczów :) , żeby się nie nudzili :jump Staram się odnosić do badań naukowych i w pierwszej kolejności brać pod uwagę hipotezy najbardziej moim zdaniem prawdopodobne! Podtrzymuję moją tezę, że jeśli okaz był pierwotnie okrągły, a w wyniku różnych procesów uległ nasępnie spłaszczeniu - to jego część wewnętrzna (widoczny okrągły przekrój syfonu) -również powinien ulec spłaszczeniu. Skoro tek się nie stało to można domniemywać, że jest to wygląd raczej pierwotny. Chętnie obejrzałbym gdzieś w necie skamieniałe łodziki o owalnym przekroju. Jeśli jest to możliwe wrzuć jakiś adres. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 01:37 
Pułkownik
Pułkownik

Sorrki ale z twojego zdjęcia newiele wynika, gdyż nie przedstawia ono przekroju poprzecznego. Trudno więc powiedzić, czy twój okaz jest rzeczywiście spłaszczony w taki sposób, o który mi chodziło.

na razie dysponuje tylko takim zdjęciem, ale przekrój jest "owalny" czy też elipsoidalny jak wolisz.

Chętnie obejrzałbym gdzieś w necie skamieniałe łodziki o owalnym przekroju. Jeśli jest to możliwe wrzuć jakiś adres. Pozdrawiam!

tutaj jest coś ciekawego, ale nie licz na przekroje :)
http://www.mcz.harvard.edu/Departments/ ... lopoda.htm

P.S

Zobaczcie sobie tego łodzika z Anglii :1
http://www.discussfossils.com/display_t ... Position=1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 12:59 
Major
Major

Podtrzymuję moją tezę, że jeśli okaz był pierwotnie okrągły, a w wyniku różnych procesów uległ nasępnie spłaszczeniu - to jego część wewnętrzna (widoczny okrągły przekrój syfonu) -również powinien ulec spłaszczeniu. Skoro tek się nie stało to można domniemywać, że jest to wygląd raczej pierwotny

a Ty ciagle o jednym - czytales mojego posta?
co do tej kompakacji, fakt syfon tez pownine bys znieksztalcony...
ale ja kompakcje od razu odrzucilem, znam wapienie z narzutniakow i tam naprawde sladow kompacji prawie nie ma...
ksztalt jest spowodowany erozja, i nie zaprzeczysz ze nie pierwszy raz znajdujesz fragment skamienialosci ktora jest w duzym stopniu zmieniona przez erozje... czy jak masz belemnita z plaskim czubkiem uwazasz ze on taki byl naprawde???

pisales ze rozwazasz opcje najbardziej prawdopodobna...
a nie znalazles zdjec lodzikow o owalnym przekroj, wszystkie sa okragle, to dlaczego upierasz sie ze masz akurat owalnego, czyli przy opcji mniej prawdopodobnej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 grudnia 2006, 22:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

moozg napisał(a):
wierz mi... ja owalnych nie widzilem, a na tym okazie wybitnie widac jak go zezarlo...
kompakcje raczej tez bym wykluczyl

O.K. - ja jestem do zgody i nie zamierzam się targować. Warto jednak czasem dla własnego doświadczenia popolemizować. Łodzik jest trochę "zeżarty", ale tylko z jednej strony, z drugiej zaś jest świeżutki. Poza tym ktoś jednak pisał, że występowały także łodziki o przekroju owalnym. Może dałoby się jakoś to zweryfikować...? Co do przykładu z belemnitami,to trzeba zauważyć że najczęściej w skutek erozji są poprzecznie lub podłużnie spękane - ale generalnie kształty "trzymają". Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 11:45 
Generał Broni
Generał Broni

moozg napisał(a):
Co do przykładu z belemnitami,to trzeba zauważyć że najczęściej w skutek erozji są poprzecznie lub podłużnie spękane - ale generalnie kształty "trzymają". Pozdrawiam!

Inny budulec początkowy o ile dobrze pamiętam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2006, 15:53 
Chorąży
Chorąży

Bax21 napisał(a):

Jak dla mnie, to z tego zdjęcia da się tylko powiedzieć, że jest nieźle zerodowany :1 Żadne spłaszczenie nie jest zauważalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 00:20 
Pułkownik
Pułkownik

Dawid Mazurek napisał(a):
Jak dla mnie, to z tego zdjęcia da się tylko powiedzieć, że jest nieźle zerodowany :1 Żadne spłaszczenie nie jest zauważalne.

:) ok, ok! W takim razie, specjalnie dla Ciebie zdjecia zrobione na gorąco: ;)

pewno to sprawka erozji, bo okaz wygląda jakby był przecięty na pół, a wypukłości segmentów nie istnieją.

Pozdrawiam!

[/google]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 09:21 
Generał Broni
Generał Broni

Nie znam się na łodzikach na, tyle aby opiniować czy były tylko okrągłe, ale znając przemyślność naszej matki natury zapewne nie, no może kwadratowych czy prostokątnych (w przekroju) to nie stworzyła, ale wszelki formy elipsoidalne to zapewne tak. Natomiast okaz Baxa wygląda mi na zgnieciony, o czym świadczyć może nierówność ścian jak i nieregularny kształt linii wypełnienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 10:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcie małego zestawu łodzików jakie znajduje u siebie na żwirowniach (moreny polodowcowe). W większości przypadków są one spłaszczone, co nie wiąże z cechą toksonomiczną. Ponieważ są to wszystko osródki to wydaje mi sie, że w większości przypadków uległy erozji polodowcowej. Nie spodkałem się do tej pory w literaturze z innymi kształtami przekroju jak okrągły. O ile się orientuję do metod badawczych łodzikowatych należy zaliczyć: obserwację zewnetrznych cech, szlify jednostronne poprzeczne i podłużne, ustalenie grubości i położenie syfonu, ustalenie okresu z jakiego może pochodzić materiał. W przypadku prezentowanego okazu tu, uważam że kształt został nadany w wyniku erozji polodowcowej. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 13:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nikt tutaj nie neguje że nie istnieją łodziki o elipsoidalnym kształcie. Sam mam takie co do których można by sie pokusić że też były takie. Problem polega natomiast na stopniu ich zachowania. Jak sam widzisz są one mocno zatarte i nawet nie można stwierdzić czy ten kształt to erozja spłaszczenie czy takie były naturalne. błąd ortograficzny!!! też że my widzimy to tylko na zdjęciu. Z tego też powodu nie próbuje rozwarzać tej tematyki w odniesienu do konkretnego przypadku. Jak dla mnie materiałem do takich rozwarzań to jest tylko coś takiego co było wybite ze skały. Często znajduje podobnie wygladające łodziki ale jakoś te wybite ze skaly takich spłaczonych nie przypominają....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]