Nie ma żadnego porównania speleologii z włażeniem do dziur po kopalniach węgla kamiennego. Speleologia jest fantastycznym sportem, moim zdaniem znacznie ciekawszym niz wspinaczka powierzchniowa, a włazenie do starych szybów jest zwyczajną głupotą. Pomimo mojego krytycznego stosunku, do tego co robicie, wcale nie używam prześmiewczego tonu w stosunku do tych którzy do tych szybów rzeczywiście włażą, tylko wyśmiewam się z tych którzy piszą banialuki o swoich zmyślonych wyczynach, a zapewne ty również wiesz, że takich na tym forum nie brakuje. Lampki bezpieczeństwa się przyczepiłem, bo niczego innego jako asekuracji nie używacie, nie macie do tego dostępu, co czyni waszą zabawę jeszcze bardziej niebezpieczną. Sama lampka bezpieczeństwa której płomien gaśnie przy 17% tlenu ( czego chyba też nikt z was nie wiedział) może wam co najwyżej dać sygnał do rozpoczecia modlitwy, bo na jakąś przepinankę głeboko w szybie czasu ani sił wam "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie wystarczy. ( aha tak przy okazji - lampka karbidowa gaśnie przy 13% tlenu, a prądy zstępujące i wznoszące w ślepych szybach są zależne od ciśnienia barometrycznego, i różnicy temperatur w szybie i na zewnątrz szybu) Nie pisz bzdur że nikogo od niczego nie odwiodę, bo mam w tym temacie odmienne doświadczenia. Już sama ta dyskusja zmusza co inteligentniejszych do refleksji. Zresztą skoro jesteś takim mądralą to zapraszam do skansenu w zabrzu chętnie wprowadzę cię ( na sznurku ) w wyrobisko gdzie jest 6 - 7 % co2 czyli 14 - 15 % tlenu i zobaczymy jaki wtedy będziesz mądry. Pozdrawiam i życzę zdrowego rozsądku
|