Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 18:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bitwa nad Bzurą 2006 - kilka zdjęć
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 16:12 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Poniżej kilka moich fotek z tej inscenizacji, bo albo jestem slepy (co nie jest wykluczone), albo nic tu z tej imprezy nie znalazłem.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Więcej wrzuciłem na stroroom, jakby kogoś interesowały: http://www.werttrew.fora.pl/viewtopic.p ... c&start=15

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 16:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

Efektownie wygląda to trzecie zdjęcie, a tak poza tym może ktoś z forumowiczów uczestniczył w bitwie :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 21:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

bardzo fajne zdjecia to 4 fajne a niewiedzialem ze ta inscenizacja na az tak duza skale byla zrobiona

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 18:49 
Porucznik
Porucznik

Witam

Jak wygląda sprawa z efektami specjalnymi ( wybuchy) na takich imprezach. Są od tego specjalni ludzie, którzy to nadzorują?? ( mam na mysli pirotechników)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 01:48 
Moderator
Moderator

maciek_b napisał(a):
Witam

Jak wygląda sprawa z efektami specjalnymi ( wybuchy) na takich imprezach. Są od tego specjalni ludzie, którzy to nadzorują?? ( mam na mysli pirotechników)

Nie wiem jak to jest na rekonstrukcjach II wojennych, ale na reko z okresu wojen napoleońskich, pracują pirotechnicy. Najczęściej są to firmy specjalistyczne, które mają zakontraktowane pewne ilości wybuchów i innych tego typu rzeczy. Taki pirotechnik rozstawia odpowiednio ładnunki w różnych miejscach (tzw. strefy śmierci - każdy ma instruktaż przed bitwą, kótre strefy są niebezpieczne i grożą śmiercią), zależy to oczywiście od tego jaki efekt ma być uzyskany np. ładunek, którego celem jest tylko wywołanie dymu, bądź pożaru makiety domu, wybuch ładunku z efektem sypania się Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" na łeb, symulacja wystrzału z armaty, wysadzenie bramy etc. W trakcie bitwy dostaje scenariusz, chowa się w odpowiednim miejscu i steruje elektronicznie wybuchy odpowiednio rozkładając je wedle scenariusza. Jeszcze jakieś pytania ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 11:21 
Porucznik
Porucznik

to jest satysfakcjonujaca odpowiedz :) A czy na reko występują grupy które strzelaja z broni za pomocą ślepaków, kapiszonów???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 12:37 
Moderator
Moderator

maciek_b napisał(a):
to jest satysfakcjonujaca odpowiedz :) A czy na reko występują grupy które strzelaja z broni za pomocą ślepaków, kapiszonów???

Zalezy jaki okres się odtwarza. Jeśli chodzi o reko II wojny w Polsce to o ile się orientuję, niestety nie można używać żadnych ślepaków, ani zdekowanej broni - tylko repliki najczęściej aluminiowe odlewy. Natomiast jeśli chodzi o okres napoleoński to jak najbardziej można używać czego dusza nam zapragnie, zyli oryginały bronii, lub repliki wytworzone przed 1850 rokiem, strzelające prochem czarnym - jest głośno i można sobie walić do woli zgodnie z prawem. Byłem raz na inscenizacji bitwy w Czechach, reko okresu 1866 rok - Świerza armia CK vs Prusaki. Austryjacy wyskoczyli na pole bitwy z kapiszoniakami (nic nadzwyczajnego) a prusaki wyskoczyły z Mosinami wz. 1891/30 (Chyba jako zastępcza broń jednostrzałowa konstrukcji Dreyse'go model M1849) i normalnie walili ze ślepaków 7,62 x 54 R czeskiej produkcji. Wiadomo, że nagnęli historię o jakieś 30 lat, ale często gęsto tak na bitwach bywa, że korzysta się z wszystkiego co przypomina broń, żeby żołnierz z pustymi rękami nie latał. Było to dla mnie pozytywnym szkokiem, że u nich jest takie prawo. Legal deko giwery do tego ślepaki, tylko przeładowujesz i strzelasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 22:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam! Jak ja bylem na reko w Nowogrodzie, to chlopaki normalnie mieli mauserki 98k, mosinki. Po prostu bawili sie slepakami :D Wiec czy na pewno sa zabronione ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2006, 12:02 
Szeregowy
Szeregowy

Tak, jest nielegalna dla osób prywatnych nie posiadających masy odpowiednich papierków. Broń w Nowogrodzie była zapewne wypożyczona od firmy posiadającej koncesję zajmującej się wypożyczaniem broni do widowisk filmowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 01:36 
Generał Broni
Generał Broni

na ostatniej fotce WH jest uzbrojone w ruskie mosiny :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cóż w tym dziwnego, pewnie zdobyczne? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 15:48 
Lew morski

Ja widzialem rekonstrukcje z uzyciem slepakow - ze 2 razy policja brala udzial w przebraniu z Kalachami i nawet rkm. A innym razem bron z wytworni filmow na slepaki - DP28, ppsz,pps - robi to spore wrazenie.PZDR

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]