Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 19:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:42 
Specjalista
Specjalista

A ja myślałem, że z carycą to "kolaborował" Stasiek :krol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 13:19 
Generał Broni
Generał Broni

SZZ napisał(a):
A ja myślałem, że z carycą to "kolaborował" Stasiek :krol

podobno bardziej niż kolaborował ;)
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 19:07 
Generał Broni
Generał Broni

Ale chyba słaby był z niego "kolaborant", bo nic nam dobrego nie załatwił :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 01:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dla mnie osobiscie nic sie nie zmieniło wówczas - miałem dwanaście lat - zimno jak diabli, w domu ani się nie polepszyło ani nie pogorszyło, w ogóle to cała ta checa spłynęła po mnie jak po kaczce - tyle, że aby uczęszczać na treningi JUDO do Olimipii musiałem wyrobić sobie przepustkę. Moi rodzice to byli typowi "robole" - do ojca przyłazili jacyś działacze solidarności - nawaleni jak autobusy w godzinach szczytu i raczyli sie okowitą własnej roboty.
Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 01:42 
Główny Administrator
Główny Administrator

stasiek był ok bo wyunacył Katarzynkę :) co prawda za Polskę ale se chłop poużywał :) i kto z ówczesnych może pochwalić się takim podbojem ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 01:48 
Porucznik
Porucznik

Teraz to nawet stanu wojennego choćby chcieli to nie wprowadzą. To co w wojsku przedstawia jakąś wartość wysłano do Iraku i w 2007 r pojedzie do Afganistanu, wojsko posiada WTO (wirtualne transportery opancerzone) bardziej przypominające opancerzone taksówki, F16, które tradycyjnie mają problemy z lataniem! ZGROZA! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 20:16 
Porucznik
Porucznik

zibi napisał(a):
Teraz to nawet stanu wojennego choćby chcieli to nie wprowadzą. To co w wojsku przedstawia jakąś wartość wysłano do Iraku i w 2007 r pojedzie do Afganistanu, wojsko posiada WTO (wirtualne transportery opancerzone) bardziej przypominające opancerzone taksówki, F16, które tradycyjnie mają problemy z lataniem! ZGROZA! :jump

Nie gadaj glupot , mało wiesz i przytaczasz fantastyke militarną z faktu .Po co ci do stanu wojennego F-16? bo nie słyszałem by w 80 ktoś stosował Migi 23 badz 21 do pacyfikowania kopalni Wójek?.

Ja znam stan wojenny z opowiadań i to z dwóch stron , ojciec był wtedy w wojsku a jego rodzice ( dziadkowie ) w Solidarnosci. Staram sie być obiektywny . Musimy zdawać sobie sprawe ze panstwo w tym czasie bylo w glebokim kryzysie i Jaruzelski miał praktycznie trzy drogi
1. wsza nic nie działać , totalny zastuj państwa braki żywnosci doprowadziły by zapewne do zamieszek , w efekcie do wojny domowej co mogło w nastepstwie dać zielone swiatło ZSSR do interwencji w celu " pomocy w sytuacji kryzysowej bratniej Polsce Ludowej " .
2ga . To oddać wladze w rece Solidarnosci co pewnie tez wywołało by totalny bajzel i haos , nieukrywajmy nawet Solidarnosc nie mogla by zaponować nad ta sytuacją , pewnie błąd ortograficzny!!! były by głosy do oczyszczenia MO,MON itd z ludzi o pogladach komunistycznych ale malo kto nadawał sie na ich miejsce.I tu pewnie z pomocą znow przyszedł by nam wielki Brat za wschodu .
3cia mozliwość to wlasnie stan wojenny .

Tak ja to widze , sadze ze wtedy jeszcze nikt nie był gotowy na taką Rewolucję , Zwiazek Radziecki był jeszcze silny , panstwa zachodnie nie dawaly wyraznych sygnałów ze poprą takie zmiany, sam Wałesa to przyznał . A Solidarność nie udzwigneła by sama przejecia władzy . Po prostu to nie był odpowiedni moment , co do samej interwencji ZSRR sa dokumenty i swiadkowie na to ze flota radziecka komasowała flote desantową na bałtyku , w dzien W wiekszość tych okretow była w morzu , wiadomo ze w okregach Białoruskim i Ukrainskim koncentrowano i mobilizowano wojsko . To sa jakies znaki ze Rosjanie mogli by interweniowac wtedy ofiary liczone były by w tysiacach .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 23:10 
Generał Broni
Generał Broni

zibi napisał(a):
F16, które tradycyjnie mają problemy z lataniem! ZGROZA!

F16 Cud techniki , leciał tydzień z HAmeryki :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 00:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zaciekawiającym paradoksem naszej historii jest fakt że wprowadzenie stanu wojennego było niezgodne nawet z prawem i konstytucją
PRL.Wniosek jest teoretycznie prosty.Jaruzelski,Kiszczak,Siwicki,członkowie PRON i cała reszta bandy byli przestępcami nawet nie
biorąc pod uwagę póżniejszych ofiar.Jako przestępcy powinni trafić do więzienia a tak się nie stało.Chciałbym przypomnieś że
w owym okresie można było trafić do pudła(i często tak się działo) za sprzedanie z zyskiem kg.własnej wędliny.
Teraz sprawcy tej zbrodni na narodzie cieszą się wysoką emeryturą i poparciem 50% społeczeństwa.Wniosek dla mnie jest
dosyć przerażający,polakami można pomiatać i do nich strzelać a i tak znajdzie się odpowiednio duża grupa "pożytecznych idiotów".
Na czele z Olkiem,TW Bolkiem,Adasiem M."kochanym Bronisławem",i tym podobnymi autorytetami.Rosjanie w takiej sytuacji
mówią: " I smieszno i straszno"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 07:31 
Podporucznik
Podporucznik

hajtman napisał(a):
Koledzy.Ja akurat miałem pecha i byłem w stanie wojennym w wojsku,i było nas więcej na ulicach niż mój przemdmóca pisze.Ale w magazynkach to mieliśmy" gówno" a nie naboje.A poza tym kto z nas,nawet gdyby były pełne i choć wierzyłby gen.Jaruzelskiemu użyłby ich :que :que :666 Co do oceny tego pana, to stacjonowaliśmy obok zaprzyjażnionych jednostek Wlk.Brata ze wschodu(Na Dolnym Śląsku)i ci nasi"koledzy"jednoznacznie się wypowiadali będąc cały czas w pogotowiu co będą z nami robić.I oni doskonale wiedzieli,że my nie pójdziemy z nimi razem tylko przeciwko nim.Czekali również z utęsknieniem nasi bracia z zachodu:"Ci dobrzy prawdziwi i sprawiedliwi Niemcy ,pogrobowcy dzielnego. prawdziwego i rycerskiego WH"",a ponadto sąsiedzi z południa,którym udzieliliśmy bratniej pomocy w 1968 r.lądując im na plecach.Najgorzej jak się wypowiadają ludzie,którzy w tym czasie na księdza "Zorro"wołali,albo nawet jeszcze nie byli w planie.Oczywiście nasz Wielki Były Brat ze Wschodu nigdy nie chciał aby w Polsce działy się takie rzeczy;jak ten Jaruzelski mógł sobie na coś takiego pozwolić :que :que :que Przecież,gdyby nawet oddał władzę "Solidarności"to "ONI"jako kraj wiecznie miłujący pokój :wq wyraziliby na to zgodę,ba nawet udzielili by błogosławieństwa jak np.na Węgrzech, czy np.w Afganistanie :( :wq :wq :666 :

stary byk jak i ja i co ty wypisujesz, byłeś w tym czasie pionkiem , ,ty byłeś w wojsku? czy koledzy ci opowiadali jak było naprawdę
kto nie miał amunicji? żołnierze? , komu taki kit wciskasz, w dniu stanu wojennego miałem przepustkę , od 24 gdz .pojechałem do matki i do dziewczyny, tam nocowałem, rano cały czas komunikaty, (aut. słownik - żolnierz przez rz!) mobilizacja, czynni i zawodowi natychmiast stawić się do jednostek, pojechałem- zanim dotarłem widziałem wiele , wojsko skotami i dywizją pancerną z Elbląga otaczała Malbork, nie bałem się
wtedy, byłem starszym szeregowym, miałem oficialny dokumen na przepustkę, ( nawet Milicjanci i Zomowcy honory oddawali) kiedy dotarłem do jednostki na dyżórce podoficera pułku , otrzymałem meldunek że mam natychmiast zgłosić się do oficera politycznego mojej kompani
, wszedłem do niego i były pytania , jakie nastroje w śród ludności , czy wiem o jakichś zamachach czy innych rzeczach itd, W końcu mnie puścił kazał zameldować się u swojego dowódcy kompani .
przybyłem na kompanię , i wale do starego, ku mojemu zdziwieniu , całej kadry nie ma, są jacyś nowi, jedynie szef kompani był ten sam.
wale do niego w końcu rezerwisą byłem, i pytam , co się dzieje , mam do starego się zameldować, on mi na to że stan wojejnny to kadra została wymieniona,, i mam się zgłosić do takiego a takiego kapitana, polazłem , złożyłem raport, ten mnie przyjoł spokojnie , po krutkiej rozmowie dostałem rozkaz , zgłosze się do szefa kompani, i wyszedłem,
poszukałem szefa ten wydał mi kałach i 3 pełne magazynki, oraz jeden pusty, w sumie otrzymałem 90 sztuk amunicji i broń, pokwitowałem odbiur i poszedłem na moją salę w końcu,gdzie było moje kojo,
właże w wyjściowym palcie zimowym , kałach na ramieniu, po dwa wystające magazyny z kieszeń, wałówka w plecaku, już wiedziałem co się stało, czapka na bakier jak wiracha nowojorski, wpadam do sali , i oczom nie wierze, goście w pogotowiu bojowym w butach z kałachami przy brodzie chrapią.
nic tylko się przebrałem , zdałem wyjściówkę ubrałem polówkę , i kolesie pomału zaczeli dochodzić
, w końcu żeby nikt nas nie podsłuczał zebraliśmy się w kiblu, narada -co robić jak dostaniemy rozkaz strzelania do cywili,
Cisza , po jakimś czasie jeden z kompanów mówi co idioci? mam strzelać do swoich braci , a może nawet do swojej matki??, Nigdy,!! postanowienie było takie że oficerów rozbroimy jeżeli taki rozkaz dostaniemy , i to poszło po całym pułku , hastępnego dnia , na odprawie dowódca pułku , powiedział że nie będzie takiej decyzji użycia broni bezpośrednio do cywilów,(wierzcie mi . wszystkim klaty pozapadały się z odtchnienia) jednak nasza jaki garnizon artyleri mieliśmy mieć co 2 gdz patrole , uzbrojeni po zęby, 6 -ciu żołnierzy 2 podoficerów i oficek prowadzący, wierzcie mi żadna przyjemność,
na którymś z patroli przez nas prowadzących, po 22:00 stoi sobie gość w pidżamie na schodach i pali papierosa, nasz oficerek bez wielkich ceregieli wszedł do ogródka i do niego dokumenty, ten zdiwiony zaczyna się tłumaczyć
nie było szans rozkaz odprowadzić do posterunku milicji, do wyjaśnienia , 48 gdz pierdelek , i za własne koszta ,
na tyle co do stanu w stanie , a jak ktoś w tamtym stanie nie brał udziału , i słyszał od wójka czy od brata , to niech lepiej brat czy wójek napisze,
pozdrawiam
johnny40

,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 10:41 
Lew morski

Koniu! A ja tego nie widze w ten sposob bo widzialem w inny choc moze nie dokonca dojrzaly. Ja rozciagam lata stanu wojennego gdzies tak do 1988roku - ciagle bito bezkarnie ludzi, aresztowywano, zabijano... Wystarczylo sie dogadac z ta pierwsza Solidarnoscia, nie stosowac zasady obsadzania stanowisk tylko przez partyjnych - myslisz, ze wszyscy najlepsi fachowcy to byli komunisci? Grubo sie mylisz - wystarczylo, ze byles w PZPR i zostawales mistrzem, kierownikiem, dyrektorem - chodziles do kosciola, nie podobala Ci sie obecnosc ruskich wojsk - to byles wrogiem ludu. W szkole miales inne poglady na literature lub historie - ocena w dol. Masz kolego 20 lat to nie wiesz, ze nagle w 1989 wszystko sie pojawilo w sklepach jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki - nawet glupia czekolada i banany -czy myslisz, ze ich nie bylo przez 10 lat przez strajki?!- zobacz na wyniki pierwszych wyborow 4 czerwca 1989r - one pokazuja jak to widzieli Ci, ktorzy to wszystko przeszli na wlasnej skorze. Czy ruscy weszliby czy nie to nie zalezalo od woli Jaruzela - czemu np. nie weszli w sierpniu 1980???? Kiedy stala cala Polska i komuna musiala ugiac sie po miesiacu - przeciez mieli tyle samo wojska i tak samo patrzyli na nasze sprawy(jak nie gorzej). PZDR
PS. pozdrawiam wszystkich, ktorzy byli w tych latach w wojsku - pamietam 14-15.12.81r. jednostke pancerna przed brama Stoczni Gdanskiej, ktora zbratala sie z ludzmi - chodzili na obiady do strajkujacej stoczni, ponaklejali nalepki solidarnosc na wiezyczki, w lufy pozatykano kwiaty....zostali alarmowo odwolani, po ich odjezdzie, w nocy 16.12 spacyfikowano stocznie innymi silami - walki uliczne trwaly 2 dni - do nocy 17ego. Zawsze jak na ulicy pojawiali sie zolnierze to bylo razniej - nie byli wrogo nastawieni do demonstrantow choc kazano im stac z giwerami, w helmach i z bagnetami - myslelismy, ze jak co do czego to oni nam pomoga przeciw ZOMO, ale jak by bylo nikt nie wie na szczescie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 13:03 
Pułkownik
Pułkownik

pit, stary, pieprzysz ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 14:16 
Generał Broni
Generał Broni

Moim zdaniem wątek nie powinien być kontynuowany, temat wywołujący niepotrzebne emocje, zdania zawsze były i będą podzielone, każdy ma swoje zdanie i nie ma sensu usiłować na siłe kogoś przekonywać do swoich poglądów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 15:48 
Porucznik
Porucznik

Pit stary napisał(a):
Koniu! A ja tego nie widze w ten sposob bo widzialem w inny choc moze nie dokonca dojrzaly. Ja rozciagam lata stanu wojennego gdzies tak do 1988roku - ciagle bito bezkarnie ludzi, aresztowywano, zabijano... Wystarczylo sie dogadac z ta pierwsza Solidarnoscia, nie stosowac zasady obsadzania stanowisk tylko przez partyjnych - myslisz, ze wszyscy najlepsi fachowcy to byli komunisci? Grubo sie mylisz - wystarczylo, ze byles w PZPR i zostawales mistrzem, kierownikiem, dyrektorem - chodziles do kosciola, nie podobala Ci sie obecnosc ruskich wojsk - to byles wrogiem ludu. W szkole miales inne poglady na literature lub historie - ocena w dol. Masz kolego 20 lat to nie wiesz, ze nagle w 1989 wszystko sie pojawilo w sklepach jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki - nawet glupia czekolada i banany -czy myslisz, ze ich nie bylo przez 10 lat przez strajki?!- zobacz na wyniki pierwszych wyborow 4 czerwca 1989r - one pokazuja jak to widzieli Ci, ktorzy to wszystko przeszli na wlasnej skorze. Czy ruscy weszliby czy nie to nie zalezalo od woli Jaruzela - czemu np. nie weszli w sierpniu 1980???? Kiedy stala cala Polska i komuna musiala ugiac sie po miesiacu - przeciez mieli tyle samo wojska i tak samo patrzyli na nasze sprawy(jak nie gorzej). PZDR

Pit faktycznie nie mam wlasnych wrazen z tamtego okresu zalapałem sie tylko na koncówkę , i wiem ze sytem był zły , gospodarka planowa itd. Ale w tamtym czasie obawiam sie ze nie było innego wyjscia , Solidarność tez miala problemy wewnetrzne , nawet teraz zobacz jaki poziom prezentują niektorzy wspołczesni politycy wywodzacy sie z Solidarnosci . Historia uczy ze podczas takich gwałtownych zmian, rewolucji zawsze wybychają zamieszki i mniejsze lub wieksze wojny domowe. Wyobrazmy sobie ze okazało sie ze nastepują rozłamy , klutnie w ekipie Solidarnosci cześć politykow chce osadzenia wysoko postawionych działaczy PZPR oraz MSW , panstwo traci stabilność , ZSRR stoi na granicy i czeka na jakiś impuls. A o takich nie trudno w takim okresie . Wystarczy ze jakaś grupa ludzi na fali uniesien i zmian jakie nastepują w Polsce zacznie manifestować pod jednostką Radziecką . Niby niewinna demonstracjia moze przerodzić sie w szarpanine , spanikowany wartownik otworzu ogien zginie kilku manifestantów itd.Moskwa w tym czasie ogłosi ze zaatakowano jej baze wojskową i musi interweniować w obronie wlasnych interesow i zołnierzy . Na ten sygnał klilka Dywizji Pancernych przekracza wschodnie granice a na wysokosci Władysławowa laduje Desant który kieruje sie w kierunku Gdańska. Armia Polska stawia opor jednak nie ma szans przeciwko nowoczesnej i wiekszej armii Radzieckiej , po kilku dniach brzegi Odry forsują oddziały NRD . Zajmują Szczecin i Swinoujscie .Na arenie miedzynarodowej państwa zachodnie potepiają działania zbrojne Rosji , jednak za deklaracjami nie widać zadnych działan . USA oglasza ze jest zaniepokojona sytuacją i oglasza stan podyzszonej gotowosci dla swych oddziałów w RFN . W tym czasie w Polsce oddziały Radzieckie zblirzają sie do Warszawy , wielu działaczy solidarnosciowych wskazuje ze cała sytuacjia spowodowana jest przez dawnych partyjnych , tlumaczą ze sa wsrod nich szpiedzy itd , wybuchają czystki wielu niewinnych ludzi osadza sie o zdrade Polski i kolaboracjie z ZSRR , w sytuacji totalnego haosu i bezprawia wielu z nich zostaje powieszonych bez zadnego sadu . W koncu po 4 miesiacach ustają walki Polska jest zniszczona , elity Polityczne i wysocy rangą działacze Solidarnosciowych uciekają na zachod w obawie przed aresztowaniem . Rosjanie by zapanować nad sytuacją tworza marionetkowy rzad . Jaruzelski oskarzony o zdrade i dopuszczenie do rozpadu państwa zostaje rozstrzelany . Kiedy nadchodzi 89 Polska jest najbiedniejszym krajem Europy i do UE wejdziemy w 2020 roku.

Taki mogł być scenariusz gdyby nie stan wojenny. Po prostu wtedy jak i w 56 czy 68 było jeszcze za wczesnie na zmiany , ZSRR wolał wkroczyć i zniszczyć PRL aby pokazać swiatu ze nie pozwoli na dobrowolne odciecie sie od bloku wschodniego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 17:10 
Moderator
Moderator

Koniu dobry jestes ..... nie myslales o karierze pisarza political fiction ????? :666 pod warunkem oczyscie ze to Twoje przemyslenia w co jednak szczerze watpie.
To co przedstawiles to czarny scenariusz rozwoju sytuacji ........ rownie dobrze mozna sie zastanawiac co by bylo gdyby Wojciech okazal sie byc prawdziwym mezem stanu ,a nie aparatczykiem na smyczy PZPR-u i powaznie potraktowal rozmowy z owczesna Solidarnoscia, nie wiem czy pamietacie, ale w 81 nawet najbardziej radykalni dzialacze opozycji nie zakladali zmiany systemu politycznego ( bo mieli swiadomosc ze w owczesnej sytuacji geopolitycznej jest to nierealne), tylko reforme owczesnego socjalizmu ( inna sprawa ze to byla utopia, bo socjalizm jest niereformowalny, z reszta sam jest utopia :666 ), moze warto byloby sie zapytac gdzie bylibysmy teraz i gospodarczo i politycznie gdybyby jednak Wojtek i Lechu potrafili i chcieli sie wtedy dogadac, a tak na skutek stanu wojennego zakonsewowano na blisko dekade chory uklad i przedluzono agonie komuny, czego skutki posrednio odczuwamy az do dzisiaj.
Zreszta stalo sie i gdybanie w historii raczej sensu nie ma ......... faktem jest ze 13 grudnia jeszcze bardzo dlugo bedzie sie bardzo fatajnie kojarzyl w swiadomosci wielu ludzi, jako kolejna z wielu zaprzepaszczonych szans w historii Polski, a odium hanby bedzie sie za Wojtkiem i kumplami z WRON-u wlec jeszcze dlugo. :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]