Teraz jest środa, 15 lipca 2026, 13:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś dziwnego
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 00:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.Dziś przy użyciu wykrywacza metalu znalazłem coś dziwnego, wyglądało na kawałek żeliwa , ale wyło na całej skali dyskryminacji więc to wziąłem.Wykluczam złe ustwienie wykrywacza, gdyż nie reagował np. na kamienie, dyskryminacja też działała poprawnie.Po umyciu znaleziska , okazało się że wygląda to jak kawałek stali...ale....przypomina trochę płaski kamień, ma strukturę warstwową tak jak np. łupki.Ma twardość prawie taką jak stal słabej jakości.Jest lekko kowalne, stukając brzeg, jeśli stuka się lekko czymś metalowym, to brzeg leciutko się zaokrągla -zaklepuje.Jednak jak się mocniej stuka to zaczyna się ukruszać.Barwę ma ciemno szarą -niemal czarną,biorąc pod światło , nie skrzy się , ani nie ma krystalicznej budowy tak jak np. mika, ma matową powierzchnie . miejscami jest utlenione na szaro-beżowy kolor.Nie jest to typowy kamień , bardziej przypomina kawałek żeliwa,ma srebrzysto szarą rysę, jest bardzo ciężkie jak na kamień.Nie przyciąga tego magnes, jednak wykrywacz wykrywa to coś na całej skali dyskryminacji, próbowałem na drugim wykrywaczu i jest identycznie.Wykrywacz typu PI też żywo reaguje na to coś.Niestety nie mam zdjęcia , ale opisałem za to to coś w miarę dokładnie.Miejsce znalezienia to pomorze środkowe, rejon tzw. rynny polodowcowej.Czy ktoś się domyśla co to może być ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 00:36 
Pułkownik
Pułkownik

może galena - ruda ołowiu. Chociaż nie wiem, czy coś takiego by lodowiec mógł przytargać.

Pzdr.[/img]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 00:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Bax21 napisał(a):
może galena - ruda ołowiu. Chociaż nie wiem, czy coś takiego by lodowiec mógł przytargać.

Pzdr.[/img]

Hmm jak to sprawdzić ?? Postaram się "na dniach" zrobić fotkę.

OT:Co myślicie o terenach pomorza środkowego, idzie coś ciekawego tu znaleźć ?? mam w bliskim sąsiedztwie dwie duże żwirownie, i kilka kopalni piasku & kruszyw budowlanych.Czy mogę liczyć na coś więcej niż tylko kilka popularnych otoczaków ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 09:14 
Pułkownik
Pułkownik

Zenek_Bębenek napisał(a):
Hmm jak to sprawdzić ?

dać fotke ;)

Zenek_Bębenek napisał(a):
Co myślicie o terenach pomorza środkowego, idzie coś ciekawego tu znaleźć ?? mam w bliskim sąsiedztwie dwie duże żwirownie, i kilka kopalni piasku & kruszyw budowlanych.Czy mogę liczyć na coś więcej niż tylko kilka popularnych otoczaków

na żwirowniach można znaleźć wiele ciekawego ale trzeba sie trochę naszukać. Znajdziesz tam zarówno minerały jak skamieniałości - zależy co Cię interesuje. Zazwyczaj to co ja prezentuje, w 90% pochodzi ze żwirowni, wiec możesz sobie zobaczyć jakie są możliwości.

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 18:10 
Major
Major

nie wydaje mi sie na galene... raczej w takich osadach jej ne ma, poza tym nie jest kowalna, latwo sie kruszy i ma charakterystycza budowe krystaliczna lupliwosc i polysk metaliczny

sprawdzic latwo - polac kwasem solny - jesli to galena (siarczek olowiu) to bedzie wydzielal sie siarkowod o znanym zapachu zgnilych jaj :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 18:38 
Generał Broni
Generał Broni

Zenku-Bębenku.Nie ma słowa "zajebisty",jest co najwyżej "jedwabisty".POZDRAWIAM :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 18:45 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ciekawie to wygląda, jednak przydałaby się fotka. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]