Teraz jest sobota, 11 lipca 2026, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witajcie Forumowicze:) Miocen - Pliocen :)
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 22:27 
Szeregowy
Szeregowy

Witajcie. Drodzy kolekcjonerzy skamienialości i paleoroślinek. Mam pytanie do zbieraczy skamieniałości miocenu i pliocenu, ponieważ bardzo lubię skamieniałe liście i ich odciski. Gdzie takowych można poszukiwać na Górnym Śląsku lub w jego szeroko pojętych okolicach.(Opolszczyzna - Małopolska). Lub ewentualnie gdzie poszukiwać wychodni wspomnianych okresów. Za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny. W razie potrzeby proszę na priv. Pozdrawiam Lieo vs Gofus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 00:13 
Pułkownik
Pułkownik

przyda Ci się dobra mapka geologiczna. Tutaj masz najlepsze co można znaleźć na necie.

Mapa Geologiczna Polski 1:500 000
http://www.pgi.gov.pl/mapy/mgp500/MGP500_str1.html

ale jesli chodzi o skamieniałe liście itp. to w innych utworach niż węgiel to rzadkość, więc może być ciężko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 00:25 
Major
Major

liscie nie tylko w weglu... w roznych utworach ilastych i mulowcowych miocenu sa popularne - np. z rejonu Dobrzynia czy Starych Gliwic

Bax mala prosba... nie odbierz tego zle, ale jesli nie jestes pewny to nie odpisuj bo w ten sposob wprowadzasz ludzi w blad, a zauwazylem to nie pierwszy raz

nie chce cie tu zjechac czy cos w tym stylu, chodzi mi tylko o dobro forum...
podobnie jest z Wikipedia... ludzie wrzucaja jakies teksty i potem inni uwazaja ze to wszystko jest jak najbardziej prawdziwe...
z tego wychodza rozne kwiatki...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 00:45 
Pułkownik
Pułkownik

masz rację moozg, so.rki nie pomyślałem o iłach,nie zdąrzyłem poprawić posta bo mnie ubiegłeś :)
Sam nie tak dawno znalezłem w nich jakieś roślinki. Kiedyś wrzucę foty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Bax 21 to jets nieco inaczej.
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 12:11 
Szeregowy
Szeregowy

Dzięki za link ale ta mapę znam bardzo dobrze i niewiele wnosi. Jest tam jakiś miocen ale niestety naprawdę małych wychodni nie ma. Po za tym popatrz dokładnie na podstawie jakich badań jest ona stworzona. Tutaj trzeba się skupić na charakterze utworów mioceńsko - plioceńskich, które ujawniają się czasem w jakimś niewielkim odsłonięciu w dolinie rzecznej, przekopie kolejowym czy zwyklej dziurze.
Dzięki Mozg:) Ty chociaż na odległość zawsze coś znajdziesz :)Tak rzeczywiście Stare Gliwice przed wojną miały cegielnie na utworach mioceńskich (torton) ale z tego co się orientowałem to już nie istnieje. Ale tam chyba trzeba tez szukać. Podobnie jak w okolicach jeziora Dzierżno gdzie wychodnie zalano tworząc zbiornik wodny. Ja nadal szukam bo na razie nie znalazłem miejsc nadających się do eksploracji. Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Lieo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 01:04 
Moderator
Moderator

wykop własną dziurę :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 01:13 
Major
Major

moze pomoge wjeden sposob, nie tylko Tobie Lioe ale i innym

jak chcemy cos znalezc - mamy upatrozne jakas grupe, czy wiekowo, a nie wiemy gdzie
warto wybrac sie do muzeum / lub poszperac w internecie - i spisywac lokalizacje okazow ktore sa podpisane, a dalej to wiadomo - google, potem mapa topograficzna najlepiej 25, i jak jest mozliwosc geologiczna, i probowac namierzyc perspektywiczne rejony/skarpy/dziury/kamienialomy itp. no i dodatkowo dochodzi szukanie literatury - tu pomaga zazwyczaj pomaga znajomy student z jakeis uczelni geo. - w tym przypadku wnoz UŚ.

slowo o szukaniu literatury - najpierw google - czasami wyskakuja strony osob ktore maja np. wypisane swoje publikacje, a takze bibliografia PIG-u...
najlepiej zaczac od najswiezszej literatury, niekoniecznie scisle zwiazanej z danym tematem (nie zawsze sie udaje...)
i majac jedna wyjsciowa prace, poza jej przejzeniem najwazniejsz ajest bibliografia na koncu, gdzie praktycznie wszystkie istotne prace dotyczace danego zagadnienia sa umieszczone...

to tak po krotce...

po swietac sprobuje cos wygrzebac ze swojego zbioru...
poki co mam pracke o florze z tortonu Starcyh Gliwic

pzdr
GB

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Witajcie Forumowicze:) Miocen - Pliocen :)
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 23:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja polecam odwiedzenie muzeum paleobotaniczne w IB PAN w Krakowie oraz paleobotaniczne bazy danych

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]