Witam. SLOD pyta:
Cytuj:
Gdzie te mape wziac???
Widzialem ih tylko w muzeum.
Na pewno jest trochę osób, ktore posiadają te mapki i właśnie ciagle się zastanawiam dlaczego nikt mi nic w tym temacie nie odpowiada (dziwna cisza :drap )
Aż w końcu...SLOD.:1 Nie chce mi sie wierzyć że mapki te znają tylko poszukiwacze na Ukrainie a u nas nie.
Tym bardziej że ta druga pozycja-A.Mayer von Heldensfeld-KARTE VON WESTGALIZIEN to właściwie ciebie SLOD nie dotyczy bo to mapa Galicji Zaczodniej z lat 1801-1804 i obejmuje obszar od Pilicy po Bug(prawie)
(KRAKÓW,KIELCE,RADOM,WARSZAWA,LUBLIN)-250 arkuszy kolorowej mapy w skali 1:28 800
Mapa von Miega zwana tez Zdjęciem Józefińskim (spotyka sie też nazwę-"Karte des Konigreichs Galizien und Lodomerien" ale podobno to całkiem inna mapa, robiona przez inny zespół kartografów) z lat 1775-1783 obejmuje obszary już na pewno ci bliższe-SLOD. Również kolorowa i też w skali 1:28 800
Co do twojego pytania to oryginały obydwu map znajdują się w KRIEGSARCHIV w Wiedniu.
Negatywy z mapą VON MIEGA są w KOBiDZ w Warszawie
Negatywy z Mapą VON HELDENSFELDA-(nie jestem pewien)-kiedyś PKZ Zamość
Pozdrawiam.
Aha...a dla tych co nigdy nie widzieli map VON MIEGa (chociaż jakość tam marna :n ):
http://wielkieoczy.itgo.com/Maps/1780%20Mieg.jpg
...i coś podobnego jest w tym dziale-post: "Sztabówki z czasów Fryderyka Wielkiego"