Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 01:39 
Generał Broni
Generał Broni

Dziad - dobre!!!!!
Czyli od nowa Polska Ludowa?

Ciekaw jestem co powiesz po jakimś czasie jak już będziesz go znał jak własną kieszeń......

Ja - ponieważ nie chodzę na militaria i praktycznieały czas na kolorze - nie widzę lepszego przyjaciela wspólnych spacerów po polach jak "dwójka" . Teraz zaprzyjaźnię się z młodszym bratem "SE" i ciekaw jestem jaka to będzie przyjaźń ale genetyka mi podpowiada że winorośl z tego samego szczepu zawsze ma dobre cechy w każdym pędzie........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 19:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Pochodziłem dzisiaj 5 godz. z SE i...
ledwo żyję.
Może zacznę od mimo wszystko podziękowań wszystkim, którzy służyli wszelkimi dobrymi radami.
Chodziłem po polu, które wcześniej trzepałem ACE-em. Chodziłem wręcz po swioch śladach. I owszem wyciągnąłem 7 monetek, które głównie zalegały głębiej (za głęboko dla ACE). No i dwie monetki to maleństwa jakich ACE-em nigdy nie wyciągnąłem. Sygnałów było wiele i nakopałem się jak głupi robiąc prawie za każdym razem 20, 30 centymetrowe dziury.
Skończyło się na tym, że wracając musiałem kupić tabletki przeciwbólowe.
Podsumowując moją przygodę z SE:
Ten wykrywacz nie jest stworzony dla mnie z dwóch powodów:
1.Wydaje tyle i tak różnych sygnałów, że żebym je mógł wszystkie ogarnąć musiałbym mieć Pentium IV w głowie (nie mam na tyle cierpliwości).
2.Biorąc pod uwagę moją wagę (65kg) zdecydowanie nie jest to wykrywacz na mój pokrzywiony kręgosłup. Przyzwyczaiłem się do leciutkiego ACE i bardzo się przeliczyłem ze swoimi siłami i kondycją.
Ogólnie to drugi powód przeważył o tym, że zdecydowałem się sprzedać SE. Po prostu nie jest dla mnie stworzony. Chyba lubię "szybko" i "lekko" a z SE tego nie zaznam.
Gdyby ktoś był zainteresowany odkupieniem SE (używany dwa dni) - zapraszam na priva.
Pozdrawiam i życzę wszystkim więcej samozaparcia w poznawaniu SE.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 21:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Oj Szczurek...
Tak sie po prostu nie da :). Co to jest 5 godzin? Żeby choc trochę poznac "dzwieki" oraz ogolnie mowiac prace SE, trzeba na to poswiecic z 5 dni po 5 godzin... Zeby osluchac sie z ta kakofonia, trzeba czasu i cierpliwosci. Pamietaj, ze jest to jeden z najbardziej zaawansowanych wykrywaczy na swiecie i nie ma takiej mozliwosci aby ktos opanowal go na jednym czy dwoch wyjazdach.
Faktycznie, nie jest on lekki i to moze byc glowna przyczyna Twojego ziechecenia. Szkoda, ze nie mieszkamy blizej siebie, kilka wspolnych wypadow w teren i mysle ze polubilbys SE, i to bardzo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 22:00 
Generał Broni
Generał Broni

Też tak sądzę i w dodatku już zgłosiłem się w celu odkupienia bo i tak mam zamiar zamienić II na SE.
Mimo, ze sam mówię przeiw sobie (podyktowane chęcią zakupu sprzętu) to jedna namawiam, bys podjął decyzję po co najmniej 100 godzinach na polu.....
Jest to cięzki sprzęt zarówno wagowo jak i technologicznie ale on ma mozliwości.......

Możemy go wspólnie wypróbować w niedzielę....

przezytaj - http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... 729#225729

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2007, 22:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Szczurek nie zniechecaj sie waga,musisz sie po Ace do tej wagi przyzwyczaic,zacznij od krotszych wypadow i stopniowo zobaczysz jak reka sie przyzwyczai do niego,masz sprzet w sumie najlepszy jaki mozna miec na kolorek,do kakofonii dzwiekow sie przyzwyczaisz ,zjedz troche w dol sensitivity,wylacz deep i fast jesli masz wlaczone,osluchasz sie i po kilku wyprawach juz na pewno nie bedziesz chcial wrocic do swojego Ace by znowy penetrowac tylko czubki skib ziemi na polu,masz szczesciarzu sprzet mozna tak rzec docelowy,przynajmniej na jakis czas dopoki nie wymysla czegos lepszego.Zrobisz najwiekszy blad gdy go sprzedasz,ja gdy przesiadlem sie na Explorera tez bylem zalamany i nie szlo najlepiej,pochodzilem miesiac z nim i juz sie bardzo zaprzyjaznilismy,jeszcze kilka rzeczy pozostalo do osluchania,zrozumienia,ale juz coraz mniej.Nie poddawaj sie.Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 09:10 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

5 godzin? Toż to niemożliwe się z II przestawić, a co dopiero z innego wykrywacza innej firmy... :skromny

A że ciężki? No taki jego urok. Ale w końcu żeś chłop, a nie baba to nie narzekaj. :666 Przyzwyczaisz się. :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 12:10 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Urok? No bez przesady, przecież za pięć kawałków to feler jak jasna cholera :666 Ale przyzwyczaić się da, to fakt ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 12:24 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Van Worden napisał(a):
Urok? No bez przesady, przecież za pięć kawałków to feler jak jasna cholera :666 Ale przyzwyczaić się da, to fakt ;)

E tam feler... Tak jak felerem nazwać kanciastość Volvo za lat 80-tych i 90-tych... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 20:44 

To OT ale ta "kanciastosć" może i była dobra 30 lat temu kiedy ją zaprojektowano a nie teraz :666 Zresztą kształt to kwestia estetyczna, ciężar i złe wyważenie to już kwestia użytkowa. Jeśli juz używamy analogii samochodowej, to można powiedzieć, że Explorer to samochód z tych najdroższych a od nich oczekuje się nie tylko fajnego wyglądu, mocnego silnika, ale też odpowiedniego komfortu ;) Płacąc taką kasę, użytkownik wykrywacza ma prawo domagać się też poprawnej ergonomii, tym bardziej, że o tym felerze poszukiwacze mówili od lat.. Co będzie, gdy użytkownik zechce dokupić większą cewkę? Jakaś tam poprawa jest, ale czy to wystarczy? Zagorzałym fanom eksów pewnie tak a reszta okaże się w praniu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 21:30 
Porucznik
Porucznik

Witam, Ja wypowiem się tak, :wq Widział ,ktoś z was hobby,które nie wymaga poświęcenia,bo ja nie :luv chyba ,że zbieranie znaczkow pocztowych,i to nie do końca bo sie trzebe nałazić :666 . decydując się na wykrywacz,każdy spodziewa się ,że bedzie to miłe spędzanie wielu godzin,a tu guzik ;) bo kopanie w ziemi czasem dośc głęboko,to krety tylko lubią :666 .Ameryki nikt nie odkryl ,że Explorer jest to waga ciężka,pod każdym względem. Więc przejdzcie do tematu,bo się robi nudno :n .pozdrawiam ps .bez urazy :1 jak dotąd nie widziałem ,aby się ktos spierał ,bo ta rama jest taka lekka,a ta jest taka, bo każdy wie,no nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 02:19 

Porównujesz Eksa do ramy :o ? Może coś w tym jest :skromny
To żart i wracamy do tematu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 02:52 
Porucznik
Porucznik

Witam Van,nie ten kaliber. Juz gdzieś to pisalem ,ale jeszcze raz napisze. Jeśli wszyscy poszukiwacze ,zwracaliby baczną uwagę ,na to ,że sprzęt jest ciężki,to niech zobaczą z jakimi kilogramami maja do czynienia wychodząć w teren.np, Opinacze,spodnie wojskwe,plecak(na cewki :luv ) :666 ,jakąs katane wojskową,saperkę(czasem łopate :que). nie wspomnę o zapasie baterii :1 . Dokładając jeszcze jakies dość spore znalezisko (skarb):666 to ,to jest problem.Wykrywkę zawsze można oprzec o jakieś drzewko,i posiedzieć,odsapnąc? Czy ktoś robi to na akord :que ,im więcej czasu(9h) dziennie to lepiej.? :ups: pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 15:30 

Witam!

No troszkę zjeżdżamy z tematu i warto by o tym pogadać w osobnym wątku, ale powiem tylko, że dla mnie ergonomia sprzętu jest absolutnym priorytetem. I nie chodzi tu bynajmniej o to, że mam już swoje lata i cenię swój kręgosłup ;) ale właśnie ze względu na wymienione przez Ciebie obciążenia(choć troszkę dużo rzeczy wymieniasz), chcę by przynajmniej mój wykrywacz nie był męczącym balastem. Poza tym piszesz o "robieniu na akord". Ja nie zawsze mam czas na 2/3 godzinny wypad i nierzadko bywam w terenie 6/8 a czasem nawet 10/12 godzin. W tym wypadku nie wyobrażam sobie nawet pracy wykrywaczem o złej ergonomii. Podkreślam, że nie chodzi tu o ciężar sprzętu, tylko jego złe wyważenie etc. Zresztą w przypadku Eksa, ze względu no konieczność wolnego i dokładnego czesania terenu, im dłużej jesteś na polu tym lepsze masz rezultaty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 16:57 
Porucznik
Porucznik

Witam ,odnośnie wyważenia,ok wiadomo nie jest naj.Ale co kiedy wykrywacz jest bardzo lekki(wyważony bardzo dobrze ,ale do cewki standard)i mamy zamiar polazić po polu,gdzia trawa siega do kolan mni.25cm i po żniwach 20cm? Co wtedy? Ja wiem . :1 :666 pozdrawiam ps.moje wypady też czesto trwaja 5-10 h,ale nigdy nie patrzyłem pod wzgledem zmeczenia,bo o to mi zawsze chodzi. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 stycznia 2007, 19:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szczurku, proponuje abys nie podejmowal pochopnych decyzji. Daj sobie luzu, tym bardziej, ze mamy "zime", wiec do sezonu masz troche czasu :)
Skorzystaj z faktu iz mamy ciepla zime i ruszaj w teren, kop, kop, kop... Wyjedz w teren 7 - 10 razy, przy tym poziomie zaawansowania potrzebna jest cierpliwosc... Jezeli po tych kilku wyjazdach zdania nie zmienisz, dopiero wtedy zrezygnuj, moze faktycznie ten wykrywacz nie jest dla Ciebie.
Ale nie podejmuj takiej decyzji po jednym czy dwoch razach. Masz wykrywacz ktory jest marzeniem wielu osob!!!
Nie badz w goracej wodzie kapany. Mam nadzieje, ze posluchasz moich dobrych rad.
Wykrywke w dlon i w teren. Powodzenia i nie poddawaj sie :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]