Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 00:02 
Weteran
Weteran

Witam wszystkich

Teraz ja stałem się "szczęśliwym" posiadaczem SE. Pozbawiłem szczurka jego proglemu, i póki co nie żałuje
w sumie wiedziałem na co się porywam, bo styczność z minelabem miałęm, wiedziałem jak on dzwięczy i ile waży
waga mi nei przeszkadza, a zasięg już mnie pozytywnie zaskoczył

po 3godzinnym spacerku byłem bogatrzsy o resoraka, 10 monet, głównie fenigi i jeden PRL, pare kulek muszkietowych, prymitywną obrączke oraz 3 guziczki w tym jeden napoleonski z "51"
guzik napoleonski wyciagnalem w miejscvu gdzie wczesniej znajdywalem te guziki i gdzie ABSOLUTNIE nie było już sygnałów na fisherze cz3d z cewką 8'' oraz 1266 zcewką 10,5''
guzik zalegał na ok 35-40cm i dawal sygnal na czulosci 28-30. sygnal nie byl moze jakis super ostry, ale dalo sie wyczuc jego powtarzalnosc co skłoniło mnie do kopania.
dodam, ze guzik to najmniejszy z najmniejszych napoleonczykow z cyferkami, oraz ze byl znaleziony w lesie a nie na polu, w lesie o dosc grubej sciółce
po wykopaniu tego guzika zdaje sobie sprawe z możliwości tego sprzętu
tylko póki co operator dupa ;) ale czego spodziewać się można, po 3 godzinach doswiadczenia z SE

na pewno jakbym był początkującym poszukiwaczem to przeraziłbym się tego wykrywacza, ale po smętku, 2 fisherach i 6 latach w terenie mam dystans do kazdego nowego wykrywacza i wiem, ze łopatogodziny dopiero przenoszą sie na efekty pracy z wykrywaczem.

dodam, ze nie wykopalem nic stalowego, niestety nie pamietam dokladnie jakie mialem ustawienia - ale byly to jedne z porad z 1szych postow tego watku

mam pytanie odnosnie iron mask - czy jak wlącze iron mask to poprzednia dyskryminacja nie dziala? do czego w ogóle stosowac iron mask?
mialem przpadek ze luska od mausera nie dawala mi dobrego sygnalu bo byla mocno spatynowana z kwasnej gleby
jak wlaczylem iron mask na 6-8 to ledwo pierdziala, sygnal nie byl powtarzalny i byl nierowny, jak iron mask wzialem na 16 to luska juz dobrze dzwieczala?
jednak jak wylaczylem iron mask to znow sygnal byl nierowny??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 01:10 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli nie chodzisz na militaria to faktycznie ustawienie iron mask na 16 jest ok bo daje znaleźć brakteaty.
Ja osobiście w explorerze II chodziłem na 12 iron mask i tak też zamierzam uczynić w przypadku SE który mi nota bene sprzątnąłeś sprzed nosa....... ;)

Ale juz kupiłem w podobnej cenie i jutro jadę....... o sorry -- dziś jadę go wypróbować. Z tego co sie w domku zorientowałem to faktycznie dzięki lżejszej cewce lepiej sie nosi..... A kniżka mówi że jest szybszy, oszczędniejszy w zużyciu energii i łapie odrobine głebiej - ok. 2-3 cm

No zobaczymy. Jadę specjalnie na pole które zmasakrowałem explorerem II i które juz nie wydaje w ogóle dźwieku.

Tak apropos ustawień. Ustaw sobie sygnał wiodący (gain) tak bys go dobrze słyszał w słuchawkach ale by Ci nie przeszkadzał.
Jak chodzisz na monetki z iron mask to w momencie jak przejedziesz nad żelazem wycina dźwięk i jest cisza w sygnale wiodącym. Stąd wiesz że masz żelazo. A jak bedzie żelazo stare - średniowieczne - to bedzie taki dziwny zmoulowany uciekający głosoik dawał. Wart wtedy kopnac bo to może być ostroga, czekanik lub cuś..................... :1

Jak wrócę to złożę raporcik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 10:03 
Weteran
Weteran

witam

z tym iron maskiem to nie do konca rozumiem ale mysle ze to wyjdzie w praniu, bede musial wziasc pare zelaznych przedmiotow roznej wielkosci i poprobowac

odnosnie sygnalu wiodacego - to myslalem ze on sie nazywa treshold a nie gain ?
treshold ustawiam na 1-2 poziomy wyzej niz poziom na ktorym w ogóle go nie slysze
a gain mam zdaje sie ustawione na 8 - ale nie wiem co to jest
musze jeszcze raz poczytac instrukcje

nie wiem rowniez jak powinien byc ustawiony soundst - czy na const, conduct czy ferrous.

i ostatnie pytanie - czy jak mam wylaczony iron mask to powinienem znajdowac zelazo (oprocz gwozdzi i podobnych, ktore mam wyciete w dyskryminacji)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 18:32 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Sygnał wiodący to "treshold" :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 stycznia 2007, 21:55 
Generał Broni
Generał Broni

zgadza się, zgadza......
Treshold, tak.....
No już mogę oś niecoś powiedzieć.....
Największe moje zdziwko i nie do końca rozwikłane to głębokość znajdowania.

Jak kazdy chyba poszukiwacz jestem trochę zabobonny. Trochę mniej niz każdy, lub troche mniej niż przeiętny ale jestem.
Jak wchodzimy z moimi kolegami na jakies nowe pole to zawsze mówimy: Byle by nie Boratynka jako pierwsza.......!!!

Tak jakoś się utarło, że jak się znajdzie Boratynke jako pierwszą to potem przez cały dzień nic tylko Boratynki i Boratynki...

Ale jak wchodzisz z nowym sprzętem na pole i trafi Ci sie boratynka to najlepiej sprzęt sprzedać nie mówiąc na ten temat nic nowonabywcy....

Ja jestem szczęśliwy. Jako pierwszą rafiłem poluszkę z tysiąc siedemset cośtam cośtam.
Jutro ją wstawię.
Jest to w ogóle druga w moim życiu.......

Ale wracajmy do tematu
Sprzęt w pierwszej chwili mnie zaskoczył bo wydaje sie lżejszy niz jest. To zasługa nowej cewki: lżejszej i bardziej płaskiej.
Nie wiem czy ma ustawienia fabryczne źle ustawione czy co ale pinpoint jest w ogóle inny niż w explorerze XS i w II.
Jest narastający rosnąco jak chyba w najnowszych whites"ach. Na początku jest dziwny ale po jakimś mczasie można sie do niego przyzwyczaić.
Iron mask - dopiero teraz zauważyłem - ma więcej poziomów i z tym jest problem pod tytułem "przyzwyczajenie się". Musze od nowa poznawać skalę i się jej uczyć.
Ustawiłem wykrywkę tak jak dwa posty wyżej sugerowałem i nie namieżała mi monet wielkości grosza SAP natomiast namierzała żelazo pogiętę w blachach. To też dopracowałem po godzince. Ale potem się okazało że inne liczby podaje przy namierzaniu metali... i to jest tragiczne bo teraz trzeba od nowa się uczyć czyli zapamietywać co która liczba oznacza.

Generalnie jest dużo lepszy od dwójki ale o tym dowiedziałem się po 4 godzinkach na polu. Wydawało mi się przez dłuższy czzs, że ta wykrywak pracuje w bardzo niewielkim zakresie głębokości namierzania.
Wszystkie monetki i artefakty znajdowane klasyfikowały się w grupie od 0 do 15 cm.
Po prostu taki fart. Po 5 godzinach namierzyłem monetkę - nota bene wspaniale wskazuje dźwiękiem - i wykopywałem ją warstwami poziomymi. "wyszła" na głębokości ok. 35 cm.....
Brawo dal wytwórców.
Jestem happy i nie zamienił bym tego explorerka na żaden inny.

Darz dół !!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 stycznia 2007, 00:51 

Witam!

Pinpoint jest faktycznie inny niż w poprzednich eksach, także z Twoim sprzętem jest wszystko ok.. Działa na zasadzie VCO, ale nie tak jak "w najnowszych Whitesach" bo to rozwiązanie stosowane przez różne firmy od baaaardzo dawna ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 17:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Frozzer, witamy w klubie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 stycznia 2007, 21:15 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Pytanie głównie do Kocio: czy po przejsciu z II na SE jest odczuwalna wieksza szybkość procesora w SE? w ogóle jaki to ma wpływ na funkcjonowanie całości? czy tylko to że menu szybciej śmiga?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 02:39 
Generał Broni
Generał Broni

Nie,
Dzisiaj jeszcze raz byłem i już troche sprawniej mi szło. Można szybciej machać a zatem szybciej chodzić. Nie gubimy przy tym impulsów w postaci tonów.
To jest batrdzo istotne.
Odkryłem jeszcze coś ciekawego, czego nie ma w II
Mozna go uczyć wysokości tonów - nie mówię tu o róznym reagowaniu czyli np. przeciagle, krótko itd.
Chodzi o to że możemy przestawić skalę o pół oktawy i nawet mnie - w górę co daje że pewne medale z góry dźwięków znajdą się najpierw na dole dźwięków.
Dwa jest ustawialność zasięgo płaskiego. Coś tak jak w Paincie, że piszesz cienkim pismem - malutki kwadracik, albo piszesz trochę grubszym pismem - większy kwadracik albo jeszcze większym....

Tu tez tak jest - ustawiasz sobie szerokość intesywnego cienia nad obiektem. Daje to po prostu tyle, że jak ustawisz na dużą płaską czułość to możesz dawac spacerowe kroki...... i się nie męczysz. Ale czy ktoś idąc tak szybko wyzbiera całą zawartośc pola to nie wiem.

jest lżekszy i to się odczuwa. szybszy jak juz mówiłem.
Trzecia rzecz o której warto pamiętać - w wędkarskich sklepach jest silikon w spray'u do much sztucznych by nie toneły.
To jest rewelka do psiknięcia na spód osłony cewki - jest fakturą przypominajća skórę i przylega do niej ziemia w taki jak dziś dzień.
To samo zalecam do szpadla/saperki (oprócz żony sapera)

Zapomniałem dodać że iron mask jest inny to znaczy ma prawie 2 razy większą skalę ustawień i ja na początku ustawiłem tak jak znajduję brakteaty i nic..... musi być na 12 - 14

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 12:26 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Kocio napisał(a):
Zapomniałem dodać że iron mask jest inny to znaczy ma prawie 2 razy większą skalę ustawień i ja na początku ustawiłem tak jak znajduję brakteaty i nic..... musi być na 12 - 14

Ustawiaj go nie na wartość, tylko na grubość pionowej belki po lewej stronie wyświetlacza. :skromny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 stycznia 2007, 13:35 
Generał Broni
Generał Broni

ROBI - wszystko cacy! Tylko niestety trzeba poexperymentować bo w poprzednich modelach skala była inna i ja z przyzwyczajenia ustawiłem tak jak w poprzednich i nie łapał wszystkjiego tak jak bym chciał.
Cenna uwaga!
Spróbuje i powiem jak było..
dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2007, 02:12 
Porucznik
Porucznik

Witam ,widzę, że dość spore osiągnięcia :1 Troszkę wam zazdroszcze obycia z wszystkimi Minelabami.Mi tak nie idzie,ale jak to zostało ujęte "łopatogodziny " robia swoje.pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 18:49 

Witam!

Na forum "Odkrywcy" pojawił się wątek o problemach z cewkami w nowym Eksie.. Chodzi o cewki standardowe. Gość pisze, że ze wzgledu na jej hiperczułość na żelazo i mokrą trawę, musiał ją zamienić na cewkę z Eksa II. Twierdzi, ze to powszechny problem i cytuje wypowiedzi innych użytkowników. Czy ktoś zauważył takie objawy w swoim SE?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 19:16 
Weteran
Weteran

chodzilem w mokrym terenie, po rosie i nawet w deszcz i nic nie zaobserwowalem

no ale ja w sumie nie mam porownania z innymi explorerami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 22:44 
Porucznik
Porucznik

Witam . To jakaś nagonka ;) ? Bo jak u mnie jest ok. :1

ps. Z wilgocią sie już oswoił ! ;) :1

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]