Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 05:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 10:52 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

mazab - pewnie odpowiedź jest prosta - skoro założenie określania głębokości jest dla monety, to dla innych przedmiotów (ma się rozumieć skrajnie różnych) wskazania będą błędne... ;) Oczywiście przy pewnym doświadczeniu, na podstawie innych cech sygnału (czy po częściowym wykopaniu dołka) da się określić samemu więcej informacji (czy to moneta), ale to już pewnie na ucho.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 12:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

no wlasnie o to chodzi zeby nie bylo kop i se sprawdz! zeby niezaleznie od tego co lezy (kawał zardzewialej blachy, ..., monetka) wykrywacz w miare dokladnie podal jak to głeboko. jeśli sie przyjmie na sztywno, ze to moneta to okreslenie glebokości wcale nie jest takie znowu trudne. jak kogos interesuje wystarczy zaglebić sie w temat czujników indukcyjnych zbliżeniowych itp. szkopół w tym, ze taki czujnik mierzy odległość do konkretnego z punktu jego widzenia "fantu" tj. jakiejs przemieszczajacej sie zwory. no a tu nie wiadomo co w ziemi lezy i wulgaryzm! kazdy fant inny (kształty, wielkość, rodzaj metalu) i naprawde ciezko to usystematyzować. siedze, mierze i analizuje te funkcje baaardzo nieliniowe no i jak na razie lipa. czasem mam ochote to p.... ale znowu mysle a nóż sie uda a wtedy :jump :lol: także jeszcze popróbuje :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 12:57 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

mazab - a może popatrz po dokonaniach innych (tzn. producentów) i zauważ, że tak naprawdę to nikt nie zrobił absolutnie pewnej, nieomylnej i gwarantowanej oceny głębokości zalegania. W każdym rozwiązaniu są to przybliżenia... Ty jesteś w temacie - te równania i tak dalej, to pewnie widzisz, że niewiadomych jest więcej niż równań i nie da się takiego układu rozwiązać - jest to więc układ z parametrem, a tym parametrem są cechy przedmiotu. Gdyby to było takie proste do rozwiązania, to nie sądzisz, że firmy i osoby, które siedzą w temacie od lat już by rozwiązały ten problem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 13:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

dokladnie tak! wiesz ja pisze miagisterke o detektorach i robie takowy, co by bylo max mozliwosci przy jak najmniejszym nakladzie takie przyjołem zalozenie i mysle, ze juz udalo mi sie je spelnic. ten test glebokosci w miare dobry to bylby calkiem niezly wodotrysk doskonale rozumiem, ze szanse rozwiązania tego problemu na 100% sa znikome no ale moze chociaz te 80? szczerze powiedziawszy to pewna koncepcja mi sie jawi lecz jesli nawet do niczego konkretnego dojsc sie nie uda to bede chociaz mial o czym pisac :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 13:24 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Oczywiscie ze ocena glebokosci jest w przyblizeniu, ale nie polega to na tym ze machamy wykrywaczem i pojawia sie napis moneta 15 cm i na pewno tak musi byc co do centymetra. Ja to sprawdzam na kilka roznych sposobow i zaleznie od tego jak wykrywacz sie zachowuje , to dopiero wtedy oceniam co to za fant i na jakiej jest glebokosci.Zalezy to tez od rodzaju sygnalu, monety daja bardzo krotkie , glosne pikniecia, jezeli zaloze ze to moneta to wiem jak interpretowac wskazania glebokosci , a jezeli sygnal jest dluzszy, przeciagly i mam podejrzenie ze to cos wiekszego to normalne ze wskazania wykrywacza musze skorygowac, to trzeba sie nauczyc poprzez doswiadczenie, ciezko jest to wytlumaczyc.Najogolniej mowiac robie to tak ze jak mam sygnal , to macham wykrywka przez kilkanascie sekund nad miejscem, nie tylko w poziomie ale i w pionie i obserwuje wskazania wyswietlacza, oraz wsluchuje sie w zmiany sygnalu.Dopiero wtedy wiem mniej wiecej na jakiej glebokosci lezy fant i czego moge sie spodziewac.Jak mowilem sprawdza sie to w wiekszosci przypadkow i naprawde mozna rozroznic czy fant lezy gleboko czy plytko.Jest to bardzo przydatna rzecz (a nie zaden bajer) , bo po co wbijac cala saperke, skoro mozna doslownie odgarnac sciolke :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 13:33 
"Spammerus maximus"

Dokładam swoje pięć groszy. Te wszystkie pomiary głębokości mnie drażnią, nie ufam do końca. Mój podpis "kolor i głęboko" to twierdzenie mojego kolegi na każdy sygnał który sprawdza swoim, jednym z najlepszych na rynku wykrywaczy. Najczęściej jest to kolor ale zdarza się być to puszka po browarku na głębokości 10 cm.
Osobiście jak mam wyraźny sygnał, odgarniam ziemię nogą, jeśli jest dalej na swoim miejscu kopię. Jeśli sygnał jest niewyraźny także odgarniam kilka centymetrów ściółki, jeśli się poprawia to kopię, jeśli nadal jest niewyraźny to idę dalej, na pewno nie warto. To metoda moich Guru wykopkowych którzy kopią od kilkunastu jeśli nie od kilkudziesięciu lat i mnie tego nauczyli na początku z co im dziękuję z całego serca bo to działa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 13:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam!
Dla jasności chciałem zaznaczyć,że pomiar głębokości w RF+ jest zeskalowany dla monet. dlatego przy innych znaleziskach pomiar bedzie stanowczo przekłamany.Co do mojego pomysłu z zeszłego roku to jest całkiem dobry ,tylko na razie musi iśc na "półkę" gdyz wymaga przestrzennej sondy w wykrywaczy i na dodatek większą niż standardowa ilość cewek.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 14:22 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

RUTUS napisał(a):
witam!
Dla jasności chciałem zaznaczyć,że pomiar głębokości w RF+ jest zeskalowany dla monet. dlatego przy innych znaleziskach pomiar bedzie stanowczo przekłamany.Co do mojego pomysłu z zeszłego roku to jest całkiem dobry ,tylko na razie musi iśc na "półkę" gdyz wymaga przestrzennej sondy w wykrywaczy i na dodatek większą niż standardowa ilość cewek.
pozdrawiam.

Jak to na półkę? Czy są podobne rozwiązania na rynku, czy nie...? :666 Czy mamy rozumieć, że projekt jest nierealny, niepraktyczny czy fantastyczny? :o Można troszeczkę jaśniej... ;) tzn. co to ma być przestrzenna sonda w wykrywaczu (w poprzek? - przepraszam, ale nie czaję... :ups: ) i co to jest więcej niż standardowa ilość - tzn. ta standardowa ilość to 1 czy 2? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 14:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Na półkę to znaczy do realizacji w dalszym terminie.Pewnie gdzieś w jakimś wykrywaczu jest takie rowiazanie, (bo trudno myśleć ,ze wymyśliło się coś po raz pierwszy :) , a do wypowiedzi na ten temat najodpowiedniejszą osobą jest proscan, w każdym razie teoretycznie sprawa jest możliwa , i to wykonania realnego pomiaru głębokosci a nie tylko dla określonego rodzaju przedmiotu ( np. monety). Co do szczegółow nie chciałbym wypisywać konkretnie jak to zrobić i na jakich podstawach teoretycznych się oprzeć bo konkurencja w Polsce nie śpi, a może kiedyś przy odpowiednich zasobach czasu na dogranie pomysłu i wykonanie form do sond pomysł zostanie wprowadzony do moich wykrywek.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 15:00 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

OK, dzięki za wyjaśnienia - przepisu szczegółowego na to nie chcę. :) Ktoś widział w praktyce takie rozwiązanie? :que

A co z odpowiedzią na moje pozostałe pytania? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 18:25 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

nie dziwie sie, ze RUTUS nie chce nic wiecej powiedziec chociaz to co juz uslyszalem zastanowilo mnie bo akurat o "przestrzennej sondzie" nie pomyslalem hmm...moze to i mialo by sens, trza by sprawdzić:) ciekawe ciekawe :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2004, 19:51 
Moderator
Moderator

tekst usuniety..nie doczytalem sie wczesniejszych...
JMS

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]