Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 06:06 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wybieram sie na plaze z x-terra70 .Bede sie nastawial pod katem jubilerki wiec najlepiej uzyc 17.5 DD? .Oraz czy jest sens nastawu w trybie plaza -co to daje ,co ujmuje.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 11:34 
Specjalista
Specjalista

Tak, zdecydowanie najlepszym wyborem do poszukiwania łańcuszków i pierścionków będzie wysokoczęstotliwościowa cewka DD. Z tą różnicą, że jej częstotliwość to 18,75 kHz :)

Ustawienie plaża jest na plaży jak najbardziej wskazane :) Powoduje ono poszerzenie zakresu strojenia do gruntu, dzięki czemu wykrywacz będzie działał stabilniej na wyższych czułościach i będzie miał większy zasięg. Włączenie tego ustawienia na normalnym polu może spowodować, że wykrywacz dostroi się do żelaznych śmieci (których na plaży prawie nie ma) i będzie mniej czuły na niektóre przedmioty, ale jak wspomniałem taka sytuacja może mieć miejsce tylko i wyłącznie na polu czy w lesie, na plaży to ustawienie powinno tylko pomóc.

Pozdrawiam
SiD

PS.
Jeśli nie trafisz żadnej biżuterii, nie załamuj się i nie obwiniaj wykrywacza. Mnie osobiści nie udało się żadnej trafić przez 2 pobyty nad morzem używając różnych sprzętów. Być może dlatego, że raz byłem poza sezonem a raz w czasie deszczowej pogody, być może dlatego, że ktoś mnie ubiegł ze swoją wyrywką, a być może dlatego, że były to małe mieścinki a nie duże kurorty nadmorskie. Tak czy inaczej innych fantów wyszło sporo, w tym jedna moneta z 1808 roku :)

PS2.
W zimie chcesz jechać szukać nad morzem :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 13:14 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Ja odradzam używanie trybu "plaża: na suchym piasku.. Ten tryb należy włączyć gdy chce się szukać bezpośrednio na morskim brzegu lub w wodzie tyle, że nie daje się szukać na czułości powyżej 20 :( X70 po prostu nie jest zaprojektowany do skutecznych poszukiwań na plaży.
Co do cewki to raczej owalna 10.5 cala 7.5kHz a nie 18.75, ze względu na większe porkycie gruntu i zasięg przy znacznie poprawionej stabilności. To sugerowana cewka na plażę przez producenta i tu mają bezwzględnie rację. Cewka wysokoczęstotliwościowa jest zbyt wrażliwa na nasze plaże..
Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 20:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam takie (może prozaiczne) pytanko.
Paluszki mają 1,5V napięcia, a akumulatorki 1,2V napięcia. Jak to się ma do pracy ( i awaryjności ) sprzętu ?
Czy ma to jakiś wpływ na trwałość wykrywaczy i ich pracę, czy jest to bez różnicy?
MiMi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 20:22 

Witam!

Był gdzieś o tym wątek i musisz poszukać, ale z tego co pamiętam nie ma różnicy pod warunkiem, że używasz aku dobrej jakości. Ja mam sprawdzone Cameliony i mogę śmiało je polecić :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 15:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam jeszcze jedno pytanko co do x-terki 70 ( cewki 7.5 khz koncentryk i DD):
1.podobno DD jest mniej dokładna w namierzaniu (trzeba kopać otwór o większej średnicy) czy to prawda i jaka jest różnica (cm)
2.czy koncentryk lepiej wyszukuje malutkie monetki ( bo DD jest jednak większa o 1,5 cala), czy różnice są znikome i nieistotne.
3.czy można nimi tak samo szybko przemiatać, czy DD wymaga "wolniejszej pracy", żeby nie przeoczyć celu w porównaniu do koncentryka?
4.Podobno koncentryki widzą "głębiej", ale czy tu się to wyrównuje ze względu na różnicę w średnicy cewek?
Będę wdzięczny za wyczerpującą odpowiedź na każde z tych pytań, gdyż to są już ostatnie nurtujące mnie pytanka przed zakupem
X-terki 70

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 16:49 
Specjalista
Specjalista

Wiele już było o tym napisane, więc wyczerpujących odpowiedzi będziesz musiał poszukać na forum samodzielnie. Krótko:
1) To kwestia wprawy i upodobań użytkownika, koncentryczna jest prostsza w namierzaniu ale można osiągać podobne efekty obiema. Jeśli różnice są to u niedoświadczonych użytkowników. Niektórzy po prostu nie lubią DD.
2) To jest zależne nie od konstrukcji lecz od wielkości cewki i gruntu w którym szukamy.
3) DD można teoretycznie szybciej posuwać się do przodu ze względu na bardziej płaską i szersza charakterystykę pola widzenia. Po prostu nie trzeba tak gęsto nakładać na siebie przemieceń jak w koncentryku. Generalnie szybsze chodzenie może owocować mniejszą ilością znalezisk przy każdej cewce. Szybsze przemiatanie (a nie posuwanie się do przodu) jest już zależne od elektroniki i jest w X70 na wysokim poziomie.
4) Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tak jak pisze koncentryki widzą nieznacznie głębiej, ale oprócz różnicy w średnicy jest różnica w reakcji na grunt. Cewki DD są mniej wrażliwe na trudny grunt co może owocować wyższym ustawieniem czułości i stabilniejszą pracą wykrywacza. W zwykłym gruncie koncentryki są praktyczniejsze i w przypadku X70 lżejsze.

Jeśli teraz czujesz, że nadal nie wiesz co wybrać to dlatego, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi, że taka albo inna cewka jest lepsza, cewki są różne a nie lepsze i gorsze i sprawują się różnie w różnych warunkach. Decydująca kwestia to na pierwszym miejscu grunt w którym szukamy i upodobania użytkownika, a najlepiej mieć i taką i taką cewkę, choć jest to niekonieczny komfort.

Jeśli będziesz szukał na zwykłych polach koncentryki są ok, jeśli na plażach i torfowych terenach albo gliniastych lepiej mieć co najmniej jedną cewkę DD.
Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 10:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Wrócę do tematu, gdyż jeszcze chwila a oszaleję ! ;)
Od tygodnia powinieniem już biegać z 70-tką a ja siedzę i dumam nad cewką ! :sciana
Chodzę w zasadzie za monetami (czsami trafi się obrączka lub pierścionek), krzyżykami, medalikami itp. Militarka za bardzo mnie nie interesuje.
Nie chodzę raczej po ekstremalnie trudnym terenie choć miałem kilka miejsc, gdzie z moim ace250 musiałem zejść z powodu wysypiska śmieci. Cewka 3 kHz niby na grubsze srebro i miedziaki ale myślę, że 7,5 kHz też widzi grubsze srebro (nikt nie podał o ile głębiej 3-ka widzi to srebro).
Więc ?
koncentryk 7,5 kHz i eliptyczna 18,75 kHz ? :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 15:07 
Porucznik
Porucznik

Witam nie chcę Cię martwić, kłopot w tym ,że pewnie będziesz musiał się zaopatrzyć nie w dwie, ale troszkę więcej? ale nie jesteś jedyny, na to nie ma recepty i jeśli wybierzesz 3kHz i 18,75 to zawsze zostaje ta lekka niepewność czy, aby nie 7,5kHz
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 17:08 

Witam!

Marmor - wbrew pozorom sprawa jest prosta :) Skoro drobnica to bierz 7.5kHz DD10.5 cala i eliptyczną 18.75kHz. W ten sposób masz najlepszy zasięg na monetki (sięgniesz sreberka ;) ) używając duzej 10.5 calowej cewki, a w terenie zaśmieconym świetnie sprawdzi się eliptyczna, pozwalając Ci manewrować wokół nieporządanych sygnałów..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 18:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to zamawiam !!!
Dzięki Van Worden :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 20:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Van Worden - jeszcze tylko jedno ale :
Cewka eliptyczna 18.75 kHz to też jest cewka DD - czy nie zrobię błędu biorąc obie cewki DD ?
Czy może 7.5 9" koncentryk i 18.75 DD elipsa ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 20:48 

Witam!

Nie, nie zrobisz. Eliptyczna jest bardzo czuła a ta druga ma znacznie większy zasięg, przy bardzo dobrej stabilności. Takie rozwiazanie jest w pełni uniwersalne :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 21:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

oki :1

Więc jak ktoś jeszcze szuka monetek i jest też niezdecydowany to ma jak na talerzu... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 21:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Do swojej xterrki70 mam własnie taki zestaw jaki zaproponował Ci Van Worden. Wydaje mi się, że dla drobnicowców to jest optymalne zestawienie. Co prawda po 3 czy 4-rech wypadach, które zaliczyłem z nowym wykrywaczem nabrałem większego zaufania do cewki DD 10,5" 7,5 kHz (na pewno gębiej penetruje), ale mam nadzieję, że eliptyczna 18,75 kHz też bedzie się sprawdzała podczas kolejnych wypadów.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]