Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 20:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 września 2006, 17:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Karbol fajne te chlebaczki :1 pierwszy raz widze na nich sygnaturę RFNr nigdy do tej pory sie z tym nie spotkalem jesli chodzi o chlebaki super trafienie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 września 2006, 15:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No Kris moglbys jeszcze pokazac co tam ciekawego masz z fantow .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 18:21 
Chorąży
Chorąży

Trochę mój wątek spadł więc korzystając z chwili czasu zamieszczę parę fotek. Dziś moją kolekcje wzbogaciła nowa manierka. Jest dość nie typowa ponieważ stal ma emaliowaną na różne kolory. Kubek jest stalowy emaliowany na brązowo i co ciekawe nie ma już uszu co sugeruje na późny wyrób. Butla jest także stalowa i na zewnątrz ma emalie koloru czarnego a wewnątrz jest brązowa. Paski sygnowane są AMA4.. ( dokładnej daty nie jestem wstanie rozczytać). Zamieszczam także fotke manierki razem z brązową menażką oraz fotki czterech manierek w różnych kolorkach.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 18:23 
Chorąży
Chorąży

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 19:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Bardzo ciekawa manierka i kubeczek typowa późna wojna tu lubię :1 sam szukam brązowego kubka niestety juz dwa razy przeszedł mi kolo nosa na Ebay. Sądze ze kubek moze być juz z początku 45 roku ale to tylko przypuszczenie ??? Moze tu chodzić o producenta AEMA ! Menazka tez późny wyrób bardzo fajna ! Gratuluję nowych nabytków :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 19:28 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Fajne manierki :1 Zwłaszcza ten czerwony kubeczek :) Kiedyś przeszedł mi koło nosa :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 19:56 
Chorąży
Chorąży

Ogólnie producent AEMA robił fajne manierki. Teraz poluje na jeszcze jedną manierkę tego producenta. Też jest dwukolorowa, na zewnątrz jest zielona a wewnątrz granatowa. Wiem kto ma taką manierkę i kiedyś pewnie będzie moja heheh. Brązowe manierki na ebayu są z reguły trochę drogie ale teraz się ich trochę pojawiło więc może ciut stanieją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 20:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Bardzo ładnie się prezentuje ten zestaw manierek :1
Ciekawe, taki czerwony kubek, to nie najlepszy pomysł bo rzuca się w oczy, ale pod koniec wojny widać nie mieli czasu zawracać sobie głowy w farykach takimi bzdetami ;P

Jak sądzę wszystkie te manierki to późna wojna, produkcja różnych fabryk?

Przy okazji mam pytanie czy znacie jakieś str. z objaśnieniami skrótów, i kodów, fabryk sprzętu niemieckiego?

Pozdrawiam
Sonder

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 stycznia 2007, 21:23 
Chorąży
Chorąży

Tak zgadza się te manierki to późne produkcje różnych fabryk.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 20:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No no Kris !! teraz tylko jeszcze AEM.A , cala czarna i czerwono-zielona MN ( zielona wewnatrz , czerwona na zewnatrz ) i bedziesz mial wszystkie kolorki . W sumie do wszytskich rodzaajow manierek to juz ci niewiele brakuje ( tylko duzej tropen, jakies z brazowym bakelitowym kubkiem, z zielonym bakelitowym kubkiem , sanitarnej z brazowymi i czarnymi paskami , z czarnym aluminiowym kubkiem i jakiejs z nitowanym szlufkami pokrowca i bedziesz mial juz chyba wszystkie mozliwe ). Swoja droga pokazalbys wszystkie manierki jakie masz . Fajnie bedzie ta zgraja ze soba wygladala.hehehe
A co do mnierek ktore pokazales to fajnie je rocznikowo pokazales ( brazowa 45 , zielona 45 , czerowona 43 , niebieska 43 ) . Jak skonczysz z manierkami to sie chyba bedziesz musial menachami zajac ( chociaz i tym temacie ci juz niewiele pozostaje do zdobycia heheehe ). jak tak dalej pojdzie to bedziesz mial wszystkie rodzaje , wszytskiego z niemieckiego standartowego wyposazenia zolnierza niemieckiego. hehehe W sumie i dobrze bedzie pozniej o czym ksiazke pisac !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 20:27 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a wlasnie - a propo menazek - pokazalbys swoja najnowsza zdobycz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 23:13 
Chorąży
Chorąży

Co do manierek to musze zdobyć te co napisałeś prócz jednej tej z nitowanymi szlufkami do pokrowca taka już mam. A jeśli chodzi o menażki to brakuje mi trzech mianowicie: wczesnej aluminiowej której farba podchodzi w szaroniebieski czy coś takiego, aluminiowej z zaczepami druta na kociołku jak przy stalowej istalowej całej w zielonej emalii. Tez z sygnacją RBNr to chyba się naszukam bo nie są częste. Ale jak by miało się wszystko od razu wtedy to hobby nie byłoby takie ciekawe hehe. A co do książki to można by się skrzyknąć i coś napisać dobrego POLSKIEGO!
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 01:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No w sumie ta z nitowanym pokrowcem to juz masz ale z gabardyny . Przydalaby ci sie taka z filzu . No i przydalaby sie tez taka sygnowana Rb Nr jak u etnologa . Spytaj Slawka moze ci ja sprzeda ehhee. A co do menazek to zapomnailes jeszce o przedwojennej malowanej niemalze na szaro i i o AEM.A !! ta ostanio nie latwo bedzie dorwac ( sam bym taka chcial do kompletu z manierka ). No jak cis ie wreszcie uda wszytskie menachy dorwac to sie pewnie za chlebaki wezmiesz i plecaki jak mniemam. A pozniej to juz nie wiem co zaczniesz zbierac . hehehe . Pewnie cos znajdziesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 13:54 
Chorąży
Chorąży

zgadza się, zawsze się coś znajdzie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: wtorek, 13 lutego 2007, 21:34 
Chorąży
Chorąży

Pokazuje obiecane moje dwa nowe nabytki ( dzięki Marcin). A na koniec zdjęcie zbiorowe moich manierek.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]