Teraz jest wtorek, 28 października 2025, 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Stalag XXB
PostNapisane: niedziela, 4 lutego 2007, 22:53 
Szeregowy
Szeregowy

Witam serdecznie

Czy ktoś zna dokładne położenie Stalagu XXB w Malborku.

Chodzi mi o dokładną lokalizacje na mapie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 17:56 
Chorąży
Chorąży

Stalag XX B Marienburg- Willenberg , został założony 16 grudnia 1939 roku w dzielnicy Wielbark. Przeznaczony był dla podoficerów i szeregowców różnych narodowości. Był on zlokalizowany między lasem wielbarskim, wysokim zboczem brzegu Nogatu, szosą Malbork - Sztum, i polami uprawnymi. Zajmował część obecnego Cmentarza Komunalnego. Podlegał terytorialnie prowincji Gdańsk - Prusy Zachodnie ( Okręg nr XX ). W obozie znajdowała się łaźnia , kuchnia , plac apelowy, magazyny odzieżowe i baraki mieszkalne. Administracja odozu znajdowała się w drewnianych barakach przy obecnej ulicy Piastowskiej, między budynkiem nr.3 a mostem nad kanałem Juranda. Stąd rozprowadzano nadchodzące listy i paczki dla jeńców. Największą liczbę jeńców zajerestrowano 1 lipca 1944 roku : przebywało tam ogółem 32.477 jeńców, w tym : 10.577 francuskich, 9.324 brytyjskich, 5.708 sowieckich , 6.081 włoskich , 470 belgijskich, 315 jugosłowiańskich i 2 polskich.
Z opowiadań mojego taty wiem że, jeszcze bardzo długo po wojnie stała tam tzw. " rynna " do mycia. Obecnie sukcesywnie na całym terenie, dokonuje się pochówków. Dodam jeszcze że tzw. obóz włoski był zlokalizowany, przy ulicy Mickiewicza w miejscu gdzie bardzo długo stała, nie ukończona hala sportowa (rozebrana , obecnie jest tam parking), a kortami do gry w tenisa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 20:46 
Szeregowy
Szeregowy

Dziękuję za informację

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]