Kolejna zagadka do rozwiazania i "nowa" metoda diagnostyczna.
Te dwa kamienie "być moze" stanowią pozostalosć warsztatu szlifierza kamieni szlachetnych
Pierwszy kamień to rubin-pochodzenia wschodniego -jak okreslil to jubiler-pochodził on z pierścienia :que
Drugi kamień to tzw 'surowka"szafira,niedokończony kamien z powodu wewnetrznego pękniecia-prawdopodobnie odrzut
Może to byc współczesny wyrób tzn z drugiej polowy XX wieku jak i starszy.
Podobne szlify byly stosowane już od XVIII wieku.
Tylko specjalistyczne badania mogą wykazać czy te kamienie są naturalne czy też syntetyczne
Poniżej przedstawiam zdjecia tych kamieni wykonane w swietle naturalnym jak i w ultrafiolecie,
Może znajdzie sie jakiś specjalista ,czytajacy te forum ,który potrafi np tylko po tych zdjeciach okreslić rodzaj kamieni - ja dopiero od kilku dni uczę sie tej techniki badania artefaktów.
[ img ]-"rubin" w uv
[ img ]-"szafir" w uv
[ img ] -"rubin" w świetle naturalnym
[ img ] -"rubin" w świetle naturalnym
[ img ] -"szafir" w świetle naturalnym
[ img ] -"szafir" w świetle naturalny
Poprzez ten post chce wskazać na nowy sposób diagnozowania naszych znalezisk//wiem ,ze są specjalne aparaty cyfrowe do wykonywania zdjeć w uv/ -ja zastosowałem najprostszy dedektor uv do badania banknotów.
Można go wykorzystać także w innych tematach -może do oceny monet, papierów, kamieni,itp -poeksperymentuje nad tym i przekażę wnioski w póżniejszym okresie.....
Może jakieś sugestie w tym kierunku?