Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2004, 10:07 
Lew morski

Dzieki za linki - czesc juz znane - czesc nie - tak czy inaczej zawsze jestem poruszony po materialach na ten temat. Uwaga: poszukuje kogos kto moze zna jeszcze zyjacych zolnierzy powojennego podziemia - chcialbym porozmawiac z kims takim bo Ci ludzie tak szybko odchodza.Pozdrawiam wszystkich milosnikow tematu - czesc!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2004, 21:59 
Porucznik
Porucznik

Witam. Po wielkich trudach trafiłem na temat jaki i mnie interesuje. Mieszkam w Malborku lecz codzienne dojeżdżam do pracy w Gdańsku. Mam dobry kontakt z pracownikami z A.Ś. z Kurkowej gdzie jak wiecie została stracona "Inka". W najbliższym czasie chciałbym sie zagłębic w historie oddziałów "Łupaszki". Niedawno ślad o ich działalności znalazłem w książce W. Jedlińskiego - dzieje Malborka. Poza tym mam dobry kontakt z pracownikiem IPN-u , który zajmuje się "Łupaszką". Z tego co wiem niedawno była w Gadańskim IPN-ie wystawa dotycząca jego działalności. Jak tylko znajde jakieś materiały to wrzucam na forum. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2004, 22:22 
Porucznik
Porucznik

Witam ponownie. Nie wiem czy ktoś czytał wspomnianą przeze mnie książkę ale postaram się zacytować fragment dotyczący "Łupaszki"
"Na przełomie maja i czerwca 1946 roku pojawiła się na terenie powiatu sztumskiego grupa partyzancka z Wileńszczyzny. Oddział ten przedostał się na te tereny w obawie przed śmiercią, jak im tam groziła. Dowodził nią mjr. WP Zygmunt Szyndzielarz ps. "łupaszka" podpisujący się jako dowódca Brygady Partyzanckiej". Jej sztab mieścił sie w Jodłówce, a szpital polowy w Zielnicach. W Malborku przy ul. Rodziewiczówny znajdował sie punkt kontaktowy. Przbywali w niej działacze grupy niepodległościowej noszący pseudonimy: Żelazny, Zeus, Zbyszko, Mercedes, Szpagat i inni. Utrzymywali oni kontakt z napływową ludnością polska i aktywistami PSL, przez których rozprowadzali ulotki w terenie. W 1946 r."
Nie będę się rozpisywał, jeśli ktoś jest chętny to prześlę ksero.
Polecam też inną książkę: "Dwie strony krat - z historii więzienia w Gdańsku" Waldemara Kowalskego. Jest to książka o dziejach więzienia przy ul. Kurkowej. Autora znam osobiście i myślę, że dosyć wyczerpująco opisał to co zrobiono min. z Danutą Siedzikówną "Inką" oraz Feliksem Selmanowiczem "Zagończykiem'. Szczegółowo opisany jest ich pobyt w gdańskim więzieniu oraz egzekucja.
Szkoda tylko, że tak niewielu ludzi naprawdę interesuje się ludźmi walczącymi o nipodległą i wolną Polskę.
Jeśli macie jakieś fotki żołnierzy "Łupaszki" to z chęcią przyjmę na meila:)
Nie chcę uprawiać kryptoreklamy ale jeśli, ktoś z was chciałby kupić książkę W. Kowalskiego to mogę pomóc. Warto jest mieć ją w swoich zbiorach bo ukazała się w niewielkim nakładzie , a wydawnictw o takiej tematyce jest naprawdę mało.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lutego 2004, 10:16 
Lew morski

No nareszcie temat odzywa!!! Z IPN to postacia nr 1 zajmujaca sie Lupaszka i w ogóle calym podziemiem powojennym jest pan Piotr Niwiński przed ktorym chyle czola i niestety nie znam go osobiscie. Zdjec jest cala masa w ksiazkach - np. album "Zolnierze wykleci"(wczoraj poraz kolejny go ogladalem - jak zwykle straszne wrazenie), " Lupaszka, Mlot, Huzar", "U Szczerbca i Lupaszki"(Chyba ktos mi te ksiazke zakosil bo szukam jej od roku) i chyba "pseudonim Lupaszko" (chyba bo mam jeszcze nielegalne wydanie i nie pamietam dokladnie).Nie przysle Ci na maila bo to cala masa - a moze gdzies zrobimy spotkanko osob zainteresowanych tematem - ja do tej pory nie probowalem z IPN, ale moze by nam w tym pomogli. Co do tej ksiazki to chetnie nabede tak ze wzgl na Inke jak i w ogóle na dzieje Gdanska - tu byl tez wieziony krotko Pilsudski - moze tez cos pisza na ten temat?Tu a propos do Kleryka - moze warto by bylo pokazac twoje pamiatki rodzinne jakiemus badaczowi z IPN? Mozna by tez dogadac sie z IPN i pomagac im w poszukiwaniach terenowych - ja bylbym super zainteresowany.
Pozdrawiam wszystkich :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lutego 2004, 15:21 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Pit stary napisał(a):
Tu a propos do Kleryka - moze warto by bylo pokazac twoje pamiatki rodzinne jakiemus badaczowi z IPN? Mozna by tez dogadac sie z IPN i pomagac im w poszukiwaniach terenowych - ja bylbym super zainteresowany.
Pozdrawiam wszystkich :1

Musze porządeczek wpierw zrobic :D i pobawic sie w przepisanie pamietnika

Znalazlem ksiazke "Polacy w Rosji mówią o sobie"
Sa tam wspomnienia mojego wójka o jego aresztowaniu i procesie na pocztaku wspomina tylko :

"W oddziale NKWD w mundurze sowieckim znalazł się były AKowiec z brygady "Łupaszki" o nazwisku Jurgielaniec. Jego pseudonimu nie pamiętam. Przylaczyl
sie on do oddzialu sowieckiego i denuncjował Polaków"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lutego 2004, 19:27 
Lew morski

Niestety bywalo ze z roznych pobudek ludzie przechodzili na druga strone - w kilku przypadkach gorliwie sluzac nowej wladzy - w przypadku opisanym powyzej mysle, ze mozemy miec do czynienia z agentem wkreconym wczesniej do brygady w celu jej rozpracowania - to tez b. czesta sytuacja - niektorych rozszyfrowano i rozstrzelano inni przywiedli wielu porzadnych ludzi do zguby - prowokacja byla b. czesto stosowana przez KBW i UBP jak i przez NKWD - udawali partyzanckie oddzialy i w ten sposob czesto dekonspirowali ludzi pomagajacych partyzantom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 00:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Fotki mojej rodziny ! Czy ktos kogos rozpoznaje bo mam niepodpisane :D ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 22:22 
Porucznik
Porucznik

Witam ponownie. Pit popieram twój pomysł dotyczący spotkania. Niestety moja wiedza na temat Łupaszki jest niewielka jednak myślę, że kilka mógłbym przedstawić kilka faktów z działalności jego żołnierzy, które by Ciebie zainteresowały. Za dwa, trzy tygodnie będę miał więcej czasu więc mogłbym przyłączyć się do owego spotkania. W poniedziałek będę się widział z jednym z pracowników IPN-u i może uda mi sie namówić go do zorganizowania takiego spotkania u nich. Jak wiesz są oni w posiadaniu wielu materiałów dotyczących działalności Łupaszki. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 22:34 
Porucznik
Porucznik

Skoro wspomniałeś już drogi Picie o pobycie Piłsudskiego w gdańskim więzieniu to może napisze o tym kilka słówek. Do Gdańska został przywieziony wspólnie z późniejszym generałem Kazimierzem Sosnkowskim w dniu 23 lipca 1917 roku. Dnia 29 lipca tego roku Piłsudski został przewieziony do twierdzy magdeburskiej a Sosnkowski do Wesel. Stało się tak dzięki staraniom kilku wpływowych ludzi, gdyż Piłsudski i Sosnkowski jako aresztowani za prowadzenie wrogiej działalności przeciwko Niemcom mogli zostać w Gdańsku straceni. Miasto znajdowało sie wtedy w strefie przyfrontowej i o wyrok śmierci nie było tu trudno. Komuś zależało na ocaleniu tych ludzi. Co do jego pobytu to powiem ci, że w areszcie cela, w której przebywał,est odremontowana i wyposażona w sprzęt mniej więcej podobny do tego, który stał w niej w tamtych latach. Zabrakło tylko okna, gdyż z boku dobudowano budynek i cela ta została zamieniona na pomieszczenie gospodarcze. Dopiero w 2003 roku dzięki staraniom autora książki , o której już wspomniałem doprowadzono ją do obecnego stanu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 22:44 
Porucznik
Porucznik

Widze, że jesteś zainteresowany książką , októrej wspomniałem. Może kilka słów o niej. Nakład około 600 szt., twarda oprawa, 280 stron. Koszt około 30 zł. Ale myślę , że ważniejsze jest to co się w niej znajduje. Wymienię kilka wątków:
- opis powstania i rozwoju więzienia w XIX wieku,
- opis pobytu Józefa Piłsudskiego i Kazimierza Sosnkowskiego,
- opis funkcjonowania w czasie okupacji w tym kilka słów o obrońcach Poczty Polskiej,
- wyroki śmierci wykonywane w czasie wojny,
- opis wykonania wyroku śmierci na hitlerowcach ze Stuthoffu , wykonany na Biskupiej Górce,
- analiza epidemii w powojennym Gdańsku (ostatni głośny spór o pomnik na "Fortach")
- to co Cię interesuje a więc Inka, Zagończyk i inni działacze niepodległościowi straceni po wojnie za działalność konspiracyjną,
- opisy wykonania ich wyroków śmierci,
- Albert Forster
- opisy funkcjonowania więzienia we wczesnych latach PRL-u,
- zdjęcia,
- wykazy zmarłych i straconych.
Nie chcę szeroko reklamować ale dla kogoś kto się interesuje historią Gdańska jest to na pewno cenna pozycja opatrzona zresztą posłowiem jednego z pracowników IPN. Sam przeczytałem ją jednym tchem, gdyż tematyka ciekawa a i wydawnictw z nią związanych jest mało na polskim rynku. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 23:17 
Lew morski

Dzieki za informacje - ksiazka rzeczywiscie ciekawa - zwlaszcza ze rzadka choc areszty i wiezienia mniej mnie interesuja. Za to bardzo byloby fajnie nawiazac wspolprace z IPN - chocby luzna - moim marzeniem jest prowadzic poszukiwania w rejonie potyczek, skrytek i magazynow partyzantow powojennych - moze z nimi byloby latwiej bo sam nie bardzo wiem jak sie za to zabrac - malo danych. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2004, 21:23 
Porucznik
Porucznik

Witam ponownie. Dziś rozmawiałem przez telefon z p. Piotrem Niwińskim. Bardzo się ucieszył na propozycję spotkania. Jeden z pracowników IPN po usłyszeniu pseudonimu "Czarna Jaskółka" od razu powiedział, iż działał on na białostoczczyźnie.
:fon POZOSTAJE NAM TYLKO USTALIĆ TERMIN SPOTKANIA
p. Piotr Niwiński powiedzał mi, iż jest do dyspozycji w godzinach od 8 do 16 jednak jesli niemoglibyśmy spotkać się z nim w tych godzinach to postara się dostosować. Propozycja moja jest taka - dajcie mi na meila swoje namiary (tel. i imie, nazwisko) postaram się zadzwonić do wszystkich chętnych i skoordynować spotkanie. Myślę, że mamy niepowtarzalną okazję. Poza tym p. Piotr bardzo zainteresował się pamiątkami Kleryka.
Powiedziałem mu o propozycji odwiedzenia i przeszukania miejsc związanych z działalnością Łupaszki. Stwierdził, iż kilkakrotnie je przeszukiwali jednak przekonałem go, że wykrywacz wykrywaczowi nie równy :D .
Czekam na odzew na meila.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2004, 21:25 
Porucznik
Porucznik

Zapomniałem o jednej sprawie :) Widze drogi Picie , że masz rutuska :). Za dwa tygodnie będę kupował wykrywacz i zastanawiałem sie nad nim. Jak możesz prześlij mi swoje opinie. Rozważałem też zakup BH Trackera IV. Co o tym sądzisz.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2004, 12:04 
Lew morski

Dzieki za pchniecie sprawy do przodu!!!! Moj tel 502 160 177 - nie jest tajny. Ja niestety zazwyczaj w tych godzinach pracuje, ale gdyby tylko o mnie chodzilo to moze nawet wzial bym urlop.Widzisz Kleryk - cos daje jednak pisanie na forum! A w temacie wykrywaczy to musze powiedziec, ze jak na razie jestem zadowolony - jakosc w miare za rozsadna cene - ja mam starszy model rutusa first - dla mnie w zupelnosci wystarczy - wybieralem w porownaniu z innym wykrywaczem tez robionym na wybrzezu - mila i rzeczowa obsluga oraz solidnosc konstrukcji przewazyla. Co do innych modeli to sie nie wypowiadam - spytaj bardziej doswiadczonych - polecam forum o sprzecie. Z wad rutusa to mam jedna - reaguje na niektore kamienie - byc moze wymaga korekty strojenia - dogadany jestem z Rutusem tylko nie moge sie do niego wybrac. Jedno co moge doradzic to postaraj sie wyprobowac samemu w terenie kazdy z rozwazanych modeli.No to kiedy spotkanko?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2004, 21:13 
Porucznik
Porucznik

Drogi Picie ja też w tych godzinkach pracuję więc chyba tylko dzień urlopu wchodzi w grę. Poczekajmy jeszcze parę dni może ktoś jeszcze będzie chętny. Jest jeszcze małą prośba z mojej strony. Choć od 6 lat pracuję w Gdańsku to niestety nie znam dobrze miasta. Jeśli ustalimy termin spotkania to byłbym wdzięczny gdybyś mnie odebrał z dworca i wtedy pojechalibyśmy do IPN-u.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]