|
Sprawdziłem jeszcze w dwóch innych źródłach i mogę teraz potwierdzić, że kompania czołgów lekkich przeznaczona dla W.B.P.M (dca kpt. Czesław Blok) nosiła numer 12. W większości dostępnych mi źródeł pisze się o niej jako o kompanii czołgów Vickers, niemniej znalzałem również informacje, że kompania ta była określana jako kompania czołgów 7 T.P. , a także, że miano przeznaczyć dla W.B.P.M. batalion czołgów 7 T.P. i w związku z tym batalion Vickersów miała otrzymać 10 B.K. W trakcie działań wojennych podporządkowano W.B.P.M. 22 czołgi 7 T.P. z 1 batalionu czołgów.
W walkach pod Tomaszowem 18 września 12 kompania czołgów (licząca 8 Vickersów) została przydzielona do wsparcia 1 p.s.k., natomiast 3 kompania czołgów 7 T.P. (z 1 b.cz.) do 2 kompanii 1 p.s.p. 12 k. cz. atakowała okolice wzgórza 309,4 . W walkach stracono 4 Vickersy i 12 szt. 7.T.P. W nocy z 18 na 19 września natarcie wspierały tylko czołgi 7 T.P. - kilka z nich zostało zniszczonych. W nocy z 19 na 20 września natarcie 11 p.p. miało wspierać 8 czołgów (1 Vickers i 7 sztuk 7.T.P.) (walki te szczegółowiej są opisane w wydanej w zeszłym roku książce Piotra Saji "Armia "Lublin" 1939")
|