Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 08:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2004, 00:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

nikt mi nie pomoże ile za to dać , czas mi sie kończy !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 13:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
po pierwsze jeśli waży 6,5 kg to NIE JEST ROZBROJONE !!! Z tego co się orientuję to pusta skorupa wązy ok. 1,5 do 2 kg bo jest wykonana z aluminium.Jako takie jest b. niebezpieczne w wypadku zadziałania silnika napędowego lub co nie daj boże ładunku oświetlającego. Całą chałupę spali do gołej cegły!!! a ew. popażenia bedą raczej śmiertelne......
Poza tym jest to ustrojstwo uzywanę przez wojsko do oświetlania pola walki lub jako cel pozorny dla rakiet Z-P naprowadzających się na poczerwień i jest srodkiem "ścisłego zarachowania". Jesli nie ma sladów upadku na ziemię po ew. wystrzeleniu i nieodpaleniu ładunku oświetlającego to na pewno JEST KRADZIONE.A wiecie co się z tym wiąże :((((((
Moja absolutna rada : zakopać, zapomnieć!!!!!!!
Proszę potraktować to co napisałem absolutnie poważnie.!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 13:50 
Lew morski

No nareszcie ktos rozsadny !!! A przy okazji - byles juz w Tczewie Rutus?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lutego 2004, 19:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Cześć dzięki śliczne (szkoda że za złe wiadomości) ale dla mnie to czy coś jest bezpieczne czy nie jest najważniejsze ! więc tego nie kupie bo wagi jestem pewien że waży ponad 6 kg chyba że jak tam będe następnym razem to zrobie więcej zdjęć i umieszcze je na forum albo Ci je wyśle to może po nich rozpoznasz czy "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! niebezpieczne jak dam rade to pojade tam w przyszłym tygodniu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 01:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

RUTUS napisał(a):
Witam!
po pierwsze jeśli waży 6,5 kg to NIE JEST ROZBROJONE !!! !

Hmm jesteś tego pewien???
Ja znalazłem w jakiejs książce (B.Rouzicka, J.Kroulik "Vojenske rakety" wyd. Nase Vojsko 1983) ze toto mialo mase 13,5 kg. W tym 2,6 kg było masy oświetlającej i 2 kg paliwa rakietowego. Tak że wyglądałoby jednak na rozbrojone i wypatroszone.
Oczywiście zawsze lepiej być nazbyt ostrożnym niż za mało - może to wersja light ? :) :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lutego 2004, 10:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Miałem kiedyś w rękach skorupę od czegoś takiego. nie miała więcej niż 2kg. dodajemy 4 kg ładunku i mamy 6 kg. Być może się mylę, ale strzyżonego pan Bóg strzyże.....
do pita : w tczewie jeszcze nie byłem.Bo nie miałem czasu.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 marca 2004, 21:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No nie śpieszyłem się z tym bo skoro jednak niebezpieczne to nie dla mnie Wczoraj byłem w okolicy myśle podjade może sobie pare zdjęć pykne gości błąd ortograficzny!!! ostrzegam że to może być niebezpieczne oni w śmiech ta rura jest w połowie rozkręcana a oni mają z tego barek stoi w tym flacha jak tralala i już wiem że nie ma w tym ładunku zostały jeszcze silniki bo ta dolna część jest zamknięta odizolowana od górnej ale te 4 dysze są szerokie patyk i już sprawdzone środek jest pusty został tylko sam czubek bo na zasadzie działania tych zapalników sie "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie znam chętnie bym poczytał coś o tym albo oglądnął rozkręcone Na pierścieniach jest taka wsówka jakby jakaś blokada albo było tam coś jeszcze zamontowane i może ktoś wie co do Rutusa a jednak puste i strasznie sie ciesze że sie myliłeś jak wiesz coś o tym zapalniku napisz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 13:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie wiem dokladnie jaki zapalnik był w tej rakiecie. Ogólnie w tego rodzaju amunicji stosuje sie zapalnik czasowy, z jakichs tam tabeli balistycznych wiadomo zawsze na jaki czas go nastawic w zaleznosci od odleglosci strzelania, zeby zadzialal na odpowiedniej wysokosci nad ziemią. Zwykle jest to zapalnik typu pirotechnicznego. Rzadziej spotyka sie uklad z zegarem mechanicznym lub elektrycznym. W takim pirotechnicznym jest najczesciej układ kilku takich krążków czy tarczek, uŁozonych jeden nad drugim i obracających sie na wspólnej osi. Na jednym koncu układu znajduje sie mechanizm zapalający, jakis np. bezwladnik + splonka zapalająca, na drugim koncu detonator czy cos w tym stylu. W kazdym z krążkow jest wyżlobiony rowek wokÓł czesci obwodu, w nim zaprasowana jest masa pirotechniczna (taka scieżka opozniająca), a na jednym z konców rowka jest otwór na wylot krążka. Roznym czasom opoznienia odpowiadają rozne polozenia tych krążków. Np jak nastawiamy czas blisko 0 to krazki ustawiaja sie tak ze te otworki na wylot wypadają jeden nad drugim i tworzą taki kanalik ktorym plomien dociera szybko do detonatora czy tez w tym przypadku ladunku wyrzucającego flare. A jak ustawiamy inny czas to krązki odpowiednio przekrecają sie o pewien kąt tak ze plomien przeskakuje przez otworek w krażku np. na srodek albo nawet na początek tej sciezki opozniajacej nastepnego krazka i musi sie chwile popalic nim dotrze do kolejnego otworka na wylot i przeskoczy na kolejny krążek. Sorry trudno to wytlumaczyc bez obrazków, mam nadzieje ze nie zamącilem zbytnio.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 22:15 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Prosze jeszcze takich wiadomości za te Speedy bardzo dziękuje nie miałem zielonego pojęcia co tam się dzieje i po co te pokrętła ps barek mam teraz super szkoda że tylko jedna flaszka ale za to duża!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]