Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2004, 12:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

feeder napisał(a):
Co do amerykańskich gadżetów z II wojny, to jeden kolega z Tarnobrzega znalazł u swojej babki (chyba w okolicach Kolbuszowej) kilka paczek "Lucky Strike'ów" bez filtra z 1941 roku. Nie sądzę by je wypalił bo kopa miały okrutnego. Jeśli jesteś zainteresowany, to go zapytam o cenę.
Pozdrawiam
Feeder

Dziękuję za tę informację. Bardzo ciekawa sprawa, bo niby skąd w Polsce ta marka papierosów z 1941 r.? Z lat 1944/1946 to rozumiem - UNRA, powroty ludzi z Zachodu itp. źródła. Ale 1941 r.? Czy na 100% Twój kolega jest pewien tej daty? Papierosy amerykańskie z II wojny są trudne do zdefiniowania pod kątem ich daty produkcji, bo rzadko mają nadruk z taką datą. Dopiero jak się kupi jakiś większy karton to na nim zazwyczaj można znaleźć datę produkcji, ale i to niekoniecznie.

Paczka wojennych Lucky Strike'ów w idealnym stanie kosztuje na Zachodzie 40-48 $. Jeśli papierosy Twojego kolegi mają taką rewelacyjną dla kolekcjonerów datę to wówczas są warte więcej - powiedziałbym, że coś koło 60-65 $.

Pozdrawiam

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2004, 06:08 
Specjalista
Specjalista

Witam
Nie tylko kolega jest pewien tej daty. Ja również, bo je oglądałem i nawet jednego zapaliłem :o . Na tych fajkach był rok produkcji i coś pisało o Army i Navy (bodajże na banderoli). Posiadacz twierdził, że pochodzą ze zrzutu. Kumpel nawet wydziwiał, że są poprawiane jakimś opiatem, bo kopa miały i po kilku sztachnięciach nieźle we łbie kręciło, ale ja uważam, że był to efekt przesuszenia. Ponadto były nieco grubsze od współczesnych.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 lutego 2004, 22:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Staś tu jest mój mail r_gutek@poczta.onet.pl daj znać pomogę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sprzet US i nie tylko
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2004, 13:13 
Szeregowy
Szeregowy

Gdyby ktos był zainteresowany kopaniem w Hollandi,w miejscach potyczek US z Niemcami to zapraszam.Wiem ze to daleko od Polski ale gdyby ktos................ Samemu troche smutno.
Zapraszam, nocleg i wyzywienie u mnie !
Posiadam troche info gdzie kopac !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2004, 23:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

w warszawie na ciołka na kole jest giełda staroci w niedziele rano najlepiej jechać do 13 czasami jest koleś który ma pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! tylko armi usa ładownice gazety opinacze i pełno takich gadżetów....

dla wszystkich warszawiaków zainteresowanych tematem "nie warto" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! siedzięc na alegro pojedźcie na koło tam jest wszystko chełmy broń ostatnio był panzerschrek :666 som monety klamry łuski ja kupiłem łuske od t-34 za 30 dychy a łuski mausera za 50 gr. czasem można trafić niezłe guziki za 1 zł ja kupiłem legionowy z numerem 2 za 1 zł. carskie ,granadierski z xlx wieku dostałem za darmo :P stare monetki
zachęcam wszystkich jest tam kilku miłych sprzedawców , raz tam pojechałem i teraz bywam co niedziele
:666 :jump

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]