Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krojanty
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 12:26 
Lew morski

Szukam danych nt. bitwy pod Krojantami a konkretnie szukam w miare szczegolowych planow. Za wszelka pomoc z gory dziekuje - planuje mala wyprawe z Trojmiasta na wiosne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2004, 13:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam
znalazłem pare stron w necie niestety nie ma zadnych mapek jest tylko szkic bitwy ( ponizej),
http://www.kampania.digimer.pl/b_bory.htm
cytat.....1. września, Krojanty. Szarża dywizjonu 18. Pułku Ułanów Pomorskich (1. szw., 2. szw., po jednym plutonie z 3. i 4. szw.) dowodzonego przez dowódcę pułku płk Kazimierza Mastalerza. Atak ten był częścią działań mających na celu powstrzymanie natarcia nieprzyjaciela dla umozliwienia wycofania się z zagrożonych pozycji własnej piechocie. Dywizjon polskiej kawalerii wykonując manewr na tyły skrzydła niemieckiej 2. Dywizji Piechoty Zmotoryzowanej zaskoczył podczas odpoczynku około 800 osobowy oddział tej jednostki. Niemcy ponieśli ciężkie straty, całkowitego rozbicia uniknęli jednak dzięki ogniowi broni maszynowej transporterów ubezpieczających ich postój z pobliskiego lasu. Podczas szarży poległ dowódca pułku ułanów płk Kazimierz Mastalerz, dowódca 1. szwadronu rtm. Eugeniusz Świeściak, ppor. Milicki, ppor. Unrung oraz 25 ułanów. Działania polskiej kawalerii na tyłach niemieckich jednostek wywołały silne zaniepokojenie w ich dowództwach. Ten epizod jest opisywany w książce Guderiana.
......
znalazłem tez informacje na temat dywizji polskich i niemieckich http://www.alphaares.com/asl/intothefray.htm

szkic mapka http://chrito.users1.50megs.com/1939/sep/polen1.gif

jakbys jechał na wiosne to z miła chęcia wybrałbym sie na doczepke
Pozdrawiam
Tomi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2004, 20:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pit! Dałeś temat na temat borów tucholskich w dziale wypraw... tam napisałem kilka słów na temat ewentalnego wypadu w tamte rejony... pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2004, 12:00 
Specjalista
Specjalista

Witam!

O Krojantach jest troche (mapka tez jest choc niezbyt czytelna) w ksiazce K. Ciechowskiego "Armia Pomorze 1939" s. 127-132.

pozdrawiam
wilhelm6

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2004, 22:19 
Lew morski

dzieki za wszelkie informacje zwlaszcza za ten niemiecki szkic.Kilka osob juz mi odradzalo mowiac ze pewnie nic sie nie znajdzie, ale mnie tam jakos ciagnie - moze na wiosne wyskoczymy? Na razie trzeba zbierac materialy bo pogoda nie szczegolna.Pozdrawiam !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 11:52 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Być może ci co odradzają szukanie pod Krojantami mają cześciowo rację. Autorzy, także polscy często wyolbrzymiają znaczenie tego starcia (według niektórych autorów niemieckich w szarży brała udział cała Pomorska Brygada Kawalerii). W rzeczywistości po stronie polskiej szarżowało około 200 ułanów, z czego zgineło dwudziestu kilku, około 50 było rannych a pewna część uległa rozproszeniu (po szarży zebrało się około 100 ułanów). Mogą także wystapić trudności terenowe. Jest to bowiem teren odkryty, ale przy odrobinie szczęścia może okazać się dzisiaj pastwiskiem a nie polem obsianym np. oziminą. Z tego też powodu radziłbym Ci wybrać sobie jakieś miejsca rezerwowe np. Świekatowo, Szewno, albo lasy na północny zachód od Grupy. Tak prawdę mówiąc najlepsza w tym wypadku byłaby wyprawa co najmniej 3-dniowa.
Jednak często tak bywa, że pierwsza myśl jest najlepsza - więc powodzenia :1

pozdrawiam
wilhelm6

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 15:04 
Lew morski

Czesc! Swiekatowo wlasnie wczoraj "obrabialem" czytajac co nieco i chyba nawet jest bardziej obiecujace od Krojant, ale to wszystko na razie tylko plany - chyba ze jest ktos kto juz tam grzebal i sie podzieli doswiadczeniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2004, 22:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Co do wyprawy jakiejś takiej na 3 dni to piszę się na to! Nie ma jak to nocleg w lesie lub pod lasem w namiocie, na kolację jakaś mała brymucha :):), małe ognisko... nic lepszego! A potem nocne zawody z piszczałkami :) Cały czas aktualne... jak będę w terenie Tucholi to postaram się umóić z tym gościem, wziąć mapę i szkicować gdzie co i jak było... to może być jeden z ostatnich oryginalnych przekazów historii... pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lutego 2004, 19:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam.
ostatni wpadł mi w ręke magazyn MILITARIA 5-6 i jest tam o 18 Pułku Ułanów pomorskich dokładny opis i przebieg walk ( zdjecia tez ,ale nie z kampani ;) )na podstawie notatek obozowych por PIOTROWICZA -oficera tegoz pułku- na podstawie relacji rtm. Ładosia
polecam jedyny mankament to to że magazyn kosztuje 25,- :mg: :gun:

pzdr
Tomi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2004, 18:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam

Pit nie wiem czy trafiłeś na ta strone , ale godna polecenia znajdziesz opis dzien po dniu kampani 1939 lecz tylko po angielsku. Wszystkie ruchy wojsk .Polecam :) http://chrito.users1.50megs.com/1939/sep/1sept39.htm

Tomi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2004, 12:20 
Lew morski

samej stronki jeszcze nie czytalem tylka ta mapke skads znam - w kazdym razie dzieki. Mysle sobie o wiosenno - letniej wyprawie w ten rejon - jeszcze tylko nie wiem czy nie przewazy Swiekatowo- Tuszyny - moze ktos z obecnych cos i na ten temat doradzic?W sumie jakby z noclegiem to mozna to wszystko za jednym wyjazdem z trojmiasta - przy grupie kilku osob...Plany mam coraz ambitniejsze w miare jak sie lato zbliza - tylko skad ja wezme wtedy czas???

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]