Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 14:16 
Kapral
Kapral

Kwasu nie używam do niczego w ogóle - nie trawiłem i nawet nie czyściłem.
Górny bagnet został poniklowany w ciekawy sposób bo tylko do połowy - myślę ze miała to być policyjna wersja paradna, drugi niklowany w całości . Myślę ze przed procesem niklowania bagnet był zanuzony w roztworze kwasu celem przygotowania powierzchni , w związku z tym ze niklowany był do polowy, a w roztworze był zanuzony cały to częśc niepokryta niklem była znacznie bardziej narażona na korozje ( co widać po czasie) , bo kwaszenie "otwiera pory" metalu , żeby zabespieczyc powierzchnie należało ją wypolerować jeszcze w zakładzie galwanizacyjnym czego prawdopodobnie nie wykonano.
Pomimo ze wykonałem zdjęcia makro to nadal nie widzę „czyszczenia szlifierką po całości razem z okładzinami „

Serv7

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 15:24 
Porucznik
Porucznik

A czy kształt nakrętek i śrub nie "podąża" czasem za kształtem okładzin? Nie twierdzę, że wszystkie i na pewno nie na chamskiej szlifierce. Jest to zrobione w miarę profesjonalnie (jeśli chodzi o wojskową, a nie muzealną konserwację broni). Fakt, faktem jak zestawisz te bagnety z takimi z Wrześniowego magazynu (ale takimi w bardzo dobrym stanie, przy których nic nie było od IX 1939 robione) to widać o co chodzi :).
Ciekawe te niklowania na policji. Szczególnie to do połowy?? Na niklu oszczędzali, czy jak? Nie miałem okazji oglądać bardzo dobrego stanu policji bagnetu, który przetrwał w Polsce bez wycieczek na zachód czy wschód (zawsze były to sztuki po Niemieckiej, albo Radzieckiej ingerencji). Ciekawe czy ktoś ma 100% polaka z niklem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 maja 2007, 17:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wydaję mi się że śróbki (a zwłaszcza nakrętki) "podążają" za okładkami w wyniku intensywnej eksloatacji a nie w wyniku szlifowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 08:38 
Porucznik
Porucznik

A gdzie niby miały być "intensywnie" używane? W magazynie? Zresztą bagnet nie służył do używania jako nóż. Był przeznaczony do walki i wtedy miał być wyjmowany i zakładany. W okresie pokoju nie wolno go było nawet ostrzyć. Tyle polskie regulaminy. Po przegranej kampanii raczej (te "radzieckie") leżakowały. Jak trzeba "używać" bagnet aby tak wytrzeć nakrętki i okładki (przypuszczam, że ręką)? Widziałem te bagnety przed i po zabiegach "pielęgnacyjnych", widziałem sporo idealnych polskich sztuk. Mam porównanie i te radzieckie nie są takie jak wyszły z polskiej fabryki. 100%.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 14:24 
Kapral
Kapral

ta….. , a póki co nawiązując do ciekawego tematu wątku „ Mobilizacyjny i Majowy ” wstawiam parę kolejnych zdjęć popsutych kwasem , sowietyzowanych (zniemczonych) , pojechanych po całości szlifierką - bagnetow
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 maja 2007, 15:24 
Porucznik
Porucznik

Ładne, nawet bardzo :). Tak jak pisałem, są w różnych stanach. Ale wszystkie po Ruskim. Mi po prostu nie pasują i nie leżą. Fajnie, że je zbieracie (ja mam 1 jako referencję tematu). Teraz jest dobry moment bo jest wysyp, który też za jakiś czas ustanie i pójdą one w górę.
Przy okazji. Jeśli pogrzejesz trochę okładki lampą z promiennikiem IR (tak z 150 W max) i będziesz sukcesywnie usuwał wypływający smar to z czasem i przy odpowiedniej cierpliwości odzyskasz prawie naturalną barwę. No i nie będą tłuste :)
Po jakimś czasie oczekuję monografii nt. sygnatur i innych znaków (odmian) na polskim bagnecie. Eksponaty do tego doskonałe (pełen przekrój). Liczę na Was! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 13:33 
Kapitan
Kapitan

Pietka, masz informacje kiedy w końcu będzie ta książka? Już od dawna zacieram ręce i nogi :)
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 15:34 
Pułkownik
Pułkownik

Heh ... panowie jak czytam o tych waszych pojechanych szlifierką i na maksa zniszczonych kwasem to tak się zastanawiam czy to co mi się do tej pory udało uzbierać to czasem nie są zwykłe śmieci ... ;) Gratuluje stanów ! :1 Jakby Wam zbrzydły te koszmarne stany to dajcie znać, stanę pod zsypem za wczasu ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 maja 2007, 16:47 
Kapitan
Kapitan

eeeee tam. Droczą się koledzy i tyle. Ale co prawda to prawda, każdego co innego podnieca ;)
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 maja 2007, 09:23 
Porucznik
Porucznik

Z książką wiesz jak jest :) Młody autor (teraz robi dyplom i kończy wyższą szkołę, praca, młoda żona, itp) to i dłuuuugo może :D Ale niech się sam wypowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 maja 2007, 10:05 
Legatus legionis Perkunus

Pietka, dokladnie ujales "co autor chcial przez to powiedziec" wiec nic nie bede dodawal. :1
A czysto polski niklowany to tez by sie chyba znalazl ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 21:41 
Kapral
Kapral

tak przy okazji to bagnet ze zdjec ktory jest niklowany w calosci nie ma zadnych sladow ingerencji w tym numery są fabryczne.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]