Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 23:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 00:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Muszę uściślić nieco poprzedni post . Otóż do Etrexa nie można wgrać swojej zeskanowanej mapy . Można wgrać gotowe mapy np Nawigator Mapa Polski ale jest to mapa drogowa, ma co prawda zarysy lasów i rzeki. Przygotowanie swojej mapy pod odpowiednim programem jest czasochłonne, co nie każdemu może odpowiadać , efekty są dyskusyjne ale to też działa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 21:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

ROMULUS napisał(a):
Witajcie
Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Magellana eXplorera 600 wersja europejska :)
Sprzęcik wygląda na wyborny jednak mało popularny w Polsce i chyba z tego powodu nie ma do niego tyle map co do Garminów ,
bo mają inny format :( W zwiazku z tym mam pytanie czy pracuje ktoś z Was na Magellanie i czy posiadacie
jakieś mapy Polski własnie pod Magellana ??? A moze znacie jakiś programik do zmiany formatu ???
:pa

Romulus

Niestety Explorist 600 jest oparty na jakimś nowym procesorze i jest niekompatybilny z popularnymi seriami Magellana Sportrak i Meridian. W związku z tym z mapami będziesz miał kłopot dopuki ktoś ich nie przekonwertuje na odpowiedni format albo sam tego nie zrobisz. Tutaj linka do opisu konwersji z Garmina: http://www.msh-tools.com/exploristmain.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 maja 2007, 09:49 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Witam
Od tygodnia mam mio a701. Nawigacja telefon, komputer z internetem i aparat cyfrowy 1.3 mpix w jednym. Wgrałem oziece i skalibrowałem wigi z lat 30tych i westliche russland. W końcu w terenie mam pewność gdzie jestem :) i zajeżdzam w dokładnie te miejsca których szukam. Błąd kalibracji po drobnych przesunięciach punktów kalibracyjnych nie przekracza max. 50m-60m a często nie przekracza 10m i wynika chyba z niedokładności map.
pozdr
Rav
P.S. czy może ktoś ma arkusze westliche russland warszawy? Moje skany są bardzo marnej jakości...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 00:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Za posrednictwem czego (GPRS , Wlan) , mozna mieć dostep do neta z tego mio ?? Mam w planach zakup czegoś podobnego :)

PS. Rav79 - to przypadkiem nie Ty we wtorek w zeszłym tygodniu tak o 10 ,kopałeś koło Trzcianki?? W polu stała srebrna octavia i ktos zasówał z jakimś minelabem - soverignem albo muszkieterem, miałem podjechać się skumać ale musiałem szybko do Ostrołęki na egazmin na prawko zasówać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 09:38 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Witaj
Ja łączę się przez GPRS. Na turystyczne cele powinno wystarczyć. Jak w lesie wykopiesz fanta NN to robisz mu od razu zdjęcie wbudowanym aparatem, wchodzisz na forum PS i puszczasz posta z prośbą o ID. Jak dobrze pójdzie to zaraz po zasypaniu dołka będziesz wiedział co wykopałeś ;)
Srebrna octavia mówisz... a jakie blachy? wyszkowskie? Jak zobaczysz czarną vitarę to będę ja :)
Chyba na mapie widziałem kiedyś w okolicach Trzcianki przy trasie stały koszary drogowe może to tym ktoś chodził. Inny pomysł na celowe kopanie mi w tamtym rejonie nie pasuje... choiciaż może wszytskiego nie wiem. Pewnie tak jest :(
A egzamin zdany?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2007, 10:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

A jak jest z pędkoscią i zasięgiem tego neta?? Dało by się faktycznie np. "przeglądnąć" forum będąc w lesie??

Tamta octavia miała chyba blachy BMW czyli Wysokie Mazowieckie. A czarna vitarke widziałem też jakoś niedawno po "mojej" stronie buga, w lesie pod Fidestem :piwo Zdawaloność jazdy na kategorię A w Ostrołęce wynosi ponoć ponad 90% i udało mi się do tych 90% załapać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 07:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

Michał_R napisał(a):
A jak jest z pędkoscią i zasięgiem tego neta?? Dało by się faktycznie np. "przeglądnąć" forum będąc w lesie??

Zasięg masz z grubsza taki jak zasięg sieci komórkowej w której jesteś zalogowany. Prędkość realna raczej denna (ok 40kbps) ale do przeglądania forum wystarczy. W tej chwili chyba najtaniej wychodzi Simdata - 3gr za 100KB.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 21:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jestem amatorem w gps-ach
ale mam pytanie
np
czy biorac stara mape,mozna z niej przeniesc współrzedne(obliczyc N i E)

wtedy by mozna przeniesc sobie nawet nawigacji samochodowej i sie dojedzie lub dojdzie ;)

????????????????????????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 19:53 
Plutonowy
Plutonowy

Zawsze wychodziłem z założenia, że najpierw umiejętność czytania mapy, potem posługiwanie się mapą i kompasem i dopiero na końcu GPS.
Kilka dni temu zaopatrzyłem się w telefon Nokia E50 z symbianem, do którego to wgrałem dwa programy do GPS. Popularnego TomToma, ten z racji nieobsługiwania map rastrpowych ma za zadanie poprowadzić mnie po drogach do danej miejscowości. Drugi program SmartComGPS, to właściwy GPS, Pozwala wgrać mapy rastrowe, czyli skany starych map, skalibrować je i już idziemy np śladem starej drogi której już nie ma. Wgrywając kilka map tego samego regiony, np Polską topograficzną i niemieckiego Mesttichblata możemy przełaczać się pomiedzy nimi, konfrontując dane ze starej mapy ze stanem późniejszym, dodatkowym plusem jest możliwość wgrania także zdjęc lotniczych i posługiwanie się nimi.
Zestaw składa się z telefony Nokia E50, modułu GPS Pentagram na nowym czulszym chipie MTK, oba zasilane są tego samego typu akumulatorkiem NOKI, co zapewnia jakąs kompatybilnośc pomiędzy telefonem a modułem GPS. Jedno pełne ładowanie pozwala działać zaróþwno telefonikowi jak i modułowi przez około 24-25 godzin ciągłej pracy, czyli podobnie a nawet nieco więcej niż stricte turystycznym moedelom GPS. Cenowo też zachęcająco - telefon ok 400zł, moduł 230zł. Czyli o połowe mniej niż model GPS o podobnych możliwościach.
Po poprawkach w terenie, błąd kalibracji niemieckiego Mesttichblata jest mniejszy niż 10 metrów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2008, 17:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witam
Zakupilem juz mio p550m i w zwiazku iz bylem autorem tego tematu pozwalam sobie na krotki komentarz. Mianowicie zwykła nawigacja typu garmin do 1500 zl jest niestety dla nas poszukiwaczy gorsza od wymienionego wczesniej mio p550m lub mio p350, mio a701. Mapy skanowane mozna spokojnie wgrywac i kozystac z nich za darmo jak rowniez z map samochodowych z ktorych tez sie da kozystac nawet za darmo... tylko trzeba troche posiedziec na necie. No wiec wszystkim niezdecydowanym polecam mio p550m :)
pozd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2008, 21:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

teraz mogę dodać że mio p550 plus mapy stare wojskowe przydają sie w terenie i wszystko ładnie działa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 czerwca 2008, 16:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich serdecznie
W związku z tym że ciągle dostaje meile z pytaniami: „jak to działa?, Jak to się robi?, Co trzeba zrobić?” postanowiłem umieścić na forum przydatna instrukcje działania aby mapy rastrowe działały na urządzeniach działających na windows mobile 5.0. Więc aby rozpocząć działania mające na celu uruchomienie map rastrowych (strych map) w nawigacji należy zacząć od:
- znalezienia mapy interesującego nas terenu
- ściągnięcia programów z internetu: OziExplorer (aby stworzyć plik map. potrzebny do działania mapy na urządzenie nawigującym), OziExplorer CE (program do otwierania map na urządzeniu i ich obsłudze) oraz program Image To Ozf ( do tworzenia plików ozf2. ptrzebnych do działania mapy na urządzeniu)
- instalujemy wszystkie programy
Na początku tworzenia plików map. i ozf2. otwieramy program OziExplorer na kompie.

- wchodzimy w zakładkę File ŕ Configuration
- w otwartym okienku klikamy na zakładkę MAPS
- na tej zakładce zmieniamy następujące rzeczy: Country of Region: Poland(NE), Distance units ŕ kilometers, Altitude unints ŕ meters, Lat/long display ŕ deg, min, Blank map datum ŕ wgs 84, Alternate grid ŕ UTM

- następnie naciskamy save
- klikamy na File ŕ load and calibrate map image
- wczytujemy skan mapy która chcemy sie zajmować
- po prawej stronie pojawi się nam okienko setup gdzie zmieniamy map datum ŕ wgs 84, map projection ŕ latitude/longitude
- przechdzoimy do pierwszej zakładki point 1, 2, 3 i ile kto tam potrzebuje
- zaznaczamy kursorem na mapie jakieś miejsce łatwe do rozpoznania (np. krzyżówkę dróg) i odpalamy www.mapapolski.pl i znajdujemy to samo miejsce na tej mapie
- odczytujemy dane z mapapolski które znajdują się w prawym dolnym rogu
- wpisujemy je do programu Ozi w zakładce point1 (i dalej przy innych miejscach na mapie w innych zakładkach) w miejsce lat pierwszą odczytana wartość N np.: |49| |211| a potem w miejsce lond wartość z E np.: |21| |456|.
- kiedy w ten sposób skalibrujemy wszystkie miejsca odniesienia na naszej mapie zapisujemy ją poprzez kliknięcie save w prawej części ekranu.

Potem odpalamy program Image To Ozf
- w pierwszym okienku wskazujemy folder w którym znajduje się mapa w jpg.
- w drugim, trzecim i czwartym tak samo
- klikamy Process Image Files to OZF2 Files

Następnie po zainstalowaniu na urządzeniu Ozi CE wrzucamy dwa pliki map. i ozf2. Potem odpalamy Ozi i otwieramy przez niego daną mapę i wszystko powinno działać. W przypadku problemów z chęcią odpowiem na pytania.
Pozd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 16:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam możliwość kupienia Garmina iQue M5 za 200 zł. Chcę go stosować jako GPS na poszukiwania, oczywiście z możliwością dostosowania starych map. Czy wywiąże się z pokładanych w nim nadziei? Jak myślicie? Czekam ze zniecierpliwieniem na opinie, bo mam czas do jutra na decyzję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Gps
PostNapisane: piątek, 21 listopada 2008, 19:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W związku z tym, że przymierzam się do zakupu GPS-a i nie jestem biegły w tym temacie proszę Szanownych forumowiczów o kilka wskazówek, interesuje mnie w miarę uniwersalny GPS z nastawieniem na wykopki:
- czy jeśli urządzenie ma możliwość wgrywania dodatkowych map np. na karcie pamięci micro SD jak Garmin eTrex Vista HCX to po odpowiednich modyfikacjach mapy będą mógł z niej korzystać na Gpsie??? Czy GPS musi posiadać jeszcze jakieś dodatkowe funkcje, oprogramowanie??? Na razie zwróciłem uwagę na ww. typ.
Będe wdzięczny za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 listopada 2008, 22:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Proponuję koledze bardzo dobrą i rozwojową nawigację Lark 35.4.
Jest w bardzo przyjaznej cenie i jeśli nie boisz się wyzwań, to uruchomisz na nim wszystkie mapy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]