Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 20:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 23:22 
Starszy Sierżant Sztabowy

Dzisiaj wpadła do mnie moja pierwsza menażka, bardzo fajny rocznik 44 :)

Stalowa w stanie dobrym, na zdjęciach wygląda gorzej niż na prawdę, co mnie cieszy to brak ingerencji po wojnie,

Dodaje zdjęcia i POZDRAWIAM

:1

ps. Jak ktoś ma szelki wh w ładnym stanie to chętnie odkupie...

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 11:53 
Podporucznik
Podporucznik

hehe cieszę się że ci się podoba ta menażka ale na zdjeciach wyglada kiespko niz w rzeczywistości :) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 czerwca 2007, 12:28 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem chętkę na tą menażkę, ale jak dla mnie cena końcowa była zbyt wygórowana :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2007, 15:47 

Menarzkę zdobyłem dzięki koledze "miś"-owi, odsprzedał mi ją po cenie zakupu za co bardzo dziękuje !!! Menażka rzeczywiście wygląda niezbyt na zdięciach ale to na szybko, spodobała mi się "od pierwszego wejrzenia" jak dobrze pójdzie to jutro nowe zdięcia nowego fanciora :)

POZDRAWIAM :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 00:23 

Bo długim czasie zdobyłem kilka nowych rzeczy... Na pierwszy ogień nowe szeleczki, stan miodzio nie jest to mint ale naprawde śliczne, sygnowane RBN-r, z ciekawymi skórkami D-ringów, napiszcie Prosze ogólną charakterystyke jeżeli chodzi o modele i rzadkość występowania, z tego co wiem najpierw były prostokątne przeszywane wzdłuż z małymi D-ringami, potem był model przejściowy który funkcjonował do końca wojny czyli prostokątne zakończone trójkątem (przejściowe), równolegle były także D-ringi przyszywane na małe skórki zszywane w bok... A te które do mnei wpadły?? tak samo tylne paseczki, trafiliście kiedyś szelki z RBN-r z takim paseczkiem?? Bo z tego co zauważyłęm to są tylko w RFN-r-owanych...

Na drugi ogień słuchawki od radiostacji wpadły całkiem przypadkiem i można powiedzieć gratis stan przyjemny, do tego działają tylko szkoda że to nie 44 rok no ale zawsze środek wojny... czy końcówki są oryginalne?? zrobione z bakielitu ale z tego co pamiętam to wtyczki były inne takie czarne nie dzielone podwójne...

Pozdrawiam i czekam na lekturę

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

i słuchaweczki...

[ img ]

[ img ]

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 12:27 
Podporucznik
Podporucznik

fajne ale dawaj mistrzu chlebak nie wstdz sie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2007, 15:09 

Dzisiaj całkiem niespodziewanie udało mi się odkupić mój stary pierwszy chlebaczek (przez 2 lata codziennie żałowałem że go sprzedałem) kolega " Miś " bardzo mi w tym pomógł za co dziekuje :) , Jego stan to pełen Mint, nigdy nie był noszony a nawet zapinany, sygnowany RBN-r ale po kolorze (zgniła zieleń) to raczej produkcja z lat 42-43, Jedyne tylko jest pognieciony od magazynu co zamiesciłem na zdięciu gdzie po 60 latach widać odbity guzik... ps. czy czyscic guziki z nalociku?? bo raczej zostawiłbym takie jak są ale rdza to rdza... Dodaję zdięcia w grupie, przez te wakacje postaram się jeszcze dostać ramke z saperką prostą ( co nie bedzie proste, ale może macie coś do odsprzedania) a także długi trok do menażki...

Pozdrawiam

Patryk

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Korzystając z okazji pokaże jakie torebki na gasplane zostawiłem sobie w kolekcji...

3 u góry z napami posiadają sygnatury z 44 i 45 roku jedna na dole jest zrobiona z resztek (znaleziona wśród dokończonych) przystosowana do guzików, nawet nei porozcinana, torebki z 44 i 45 roku różnią się nitkami a także odcieniem, 45 jest ciemniejsza...

[ img ]

[ img ]

[ img ]

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 01:04 

Dodaje Fotki nowych fantów które wpadły mi ostatnimi czasu:

Na pierwszy ogień popularna już ładownica do G43, aczkolwiek ta bardzo przypadła mi do gustu z racji sygnowania :)
Nie częste są fanty z 1945 roku... A lubię tą datę zresztą kto nie...

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Na drugi ogień długo bardzo długo oczekiwany, po ogromnych staraniach prawie Mintowy pokrowiec na saperkę, sygnowany na 1944 rok i co dziwne paski do pasa głównego są zrobione z jakiegoś tworzywa skóro-podobnego, tylko pasek krótki zrobiony ze skóry, ogólnie cały pokrowiec to erzatz teraz szukam do niego saperki...

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

I tyle jutro dorzucę jeszcze 3 fotki.. ale to zobaczycie...

sp. forum wymiera czy mnie się tylko zdaje

;)

Nowy fanciorek:

Oryginalny ręczniczek do wyposażenia chlebaka, stan mint jedynie pieczątka pokryta klejem od ceny która ją zasłaniała...

[ img ]

[ img ]

I wszystko w komplecie, nie jest tego dużo ale może ktoś zobaczy cos co go zainteresuje

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 12:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 18:20 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 14:10 
Specjalista
Specjalista

niestety mam raczej slabe wiadomosci.. pokrowiec moze i super.. ale jest to raczej kopia.... przykro mi...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 15:11 

Witaj

Sam się zastanawiałem nad tym pokrowcem ale jest to 100% oryginał gdyż znam jego żródło pochodzenia, jest zrobiony z czegoś takiego jak te późne ładownice do g43 z takiej ceraty, sama ramka to presstof, właśnie to mnie w nim zaintrygowało, jestem pewnien jego oryginalności, różne cuda zdarzały sie pod koniec wojny, wiem że jest pan specjalistą ale prosze mi uwierzyć :) Tymbardziej zapach tego magazynu i odbicia po saperce a także wytarte i spekane paski, pleśń która jeszcze w środku zalegała, pajęczyny i kurz mówiły same za siebie...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 17:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

giwerolog_16 napisał(a):
Witaj

Sam się zastanawiałem nad tym pokrowcem ale jest to 100% oryginał gdyż znam jego żródło pochodzenia, jest zrobiony z czegoś takiego jak te późne ładownice do g43 z takiej ceraty, sama ramka to presstof, właśnie to mnie w nim zaintrygowało, jestem pewnien jego oryginalności, różne cuda zdarzały sie pod koniec wojny, wiem że jest pan specjalistą ale prosze mi uwierzyć :) Tymbardziej zapach tego magazynu i odbicia po saperce a także wytarte i spekane paski, pleśń która jeszcze w środku zalegała, pajęczyny i kurz mówiły same za siebie...

Pozdrawiam

Mi też sie nie podoba ten pokrowiec widzałem podobne kopie na Ebay i ostatnio na Allegro był - nie sugeruj sie zapachem zniszczeniami itp bo to nie potwierdza autentycznosci ktos to mógł celowo zrobić to nie problem. Najlepiej daj te fotki na forum WAF ciekawe co napiszą inni. A jakie jest jego źródło pochodzenia jak mozesz zdradzic ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lipca 2007, 23:30 
Specjalista
Specjalista

giwerolog_16 napisał(a):
Witaj

Pozdrawiam

Wiem ze zapewne kupiles go w dobrej woli.. niemniej starzenie tego pokrowca.. materialy uzyte.. oznaczenia i sama konstrukcja sa 100% zle.... - moim zdaniem zdecydowana kopia.. - pochodzenie fantu sie nie zawsze liczy ( apropo - jakie jest ??)

oczywiscie jak mozna zobaczyc lepsze fotki szycia - to chetnie lookne zawsze jest jakas marginalna szansa ze to jest dobre.. niemniej w ptym przypadku jest ona doslownie "marginalna". Nigdy bym nie podniosl tego pokrowca do kolekcji....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 01:29 

Witajcie

Pokrowiec już zwróciłem, pochodził podobno z magazynów zza wschodniej granicy, a tak sie cieszyłem, od początku cos mnie intrygowało z racji materiału, ale myślałem że to taki ersatz jak ładownice z ceraty, i cena wydawała mi się bardzo okazyjna 300zł aż za bardzo jak sie okazało...

Pozdrawiam i Dziękuję :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lipca 2007, 13:40 
Podporucznik
Podporucznik

mowiłem Ci ze liposzczak
lepiej uderz o ta klamre stalowa masz zrobiony grunt tylko sie dogadac musisz
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]