Teraz jest czwartek, 9 lipca 2026, 07:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wicie ( zachodniopomorskie ) - II połowa sierpnia
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2007, 17:17 
Chorąży
Chorąży

Witam

Czy jest ktoś z okolic miejscowości Wicie, kto chciałby razem pokopać ? Wybieram się tam na urlop w sierpniu.

Pozdrawiam
grmar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2007, 21:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Właśnie z tamtąd wróciłem. Oto moje wrażenia:
1. Ośrodek bardzo przyjemny, nie ma takiego natłoku ludzi jak w Jarosławcu, Ustce itp.
2. Plaża nie jest mocno zapchana.
3. Coś tam można znaleźć - ja znalazłem srebrny pierścionek, srebrne kolczyki i troche szmalu (tak na 10 :piwo ). Jednak szukałem bardzo mało (łącznie przez cały tydzień wyrobiłem okolo 4-5 godzin). Łazić można codziennie po 19.30 - 20.00 i z rańca. Konkurencji nie ma.
4. Szukałem ruin wsi - nie znalazłem :( . Teren bardzo zarośnięty i podmokły. Jednak pewien wędkarz (gość jeździ do Wici na ryby od 1964 ;) ) potwierdzał, że są gdzieś koło jeziora. Do tego mówił, że Niemcy próbowali zrobić z Pobliskiego jeziora bazę U-bootów, ale plany pokrzyżowała im Armia Czerwona.
5. Od miejscowych niestety nic się nie dowiesz (jeśli chodzi o historię tych terenów)- zostali tam przesiedleni z kresów w 1945. Do Wici przesiedlono głównie Łemków.

Pozdrawiam i rzyczę udanego wyjazdu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2007, 15:01 
Chorąży
Chorąży

Dzięki za informacje :piwo
Mam nadzieję, że mi również uda się chociaż tyle znaleźć co Tobie. Mam pewne namiary na stare Wicie więc postaram się je odszukać.
Pozdrawiam
grmar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 16:05 
Chorąży
Chorąży

Witam

Wróciłem właśnie z urlopu w miejscowości Wicie. Oto efekty poszukiwań na plaży : [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 16:10 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

+ - w ile godzin wychodzone? Pytam dla porównania, bo z plaży w Karwii taki utarg byłby pewnie z ok. 30 godzin... No, może bliżej ogródków, po imprezach piątkowo - sobotnich lepiej, ale tam kwękali właściciele... Dębki jeszcze gorzej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2007, 16:14 
Chorąży
Chorąży

Wychodzone w ok. 40 godzin - czysta plaża bez ogródków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2009, 12:32 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,mam pytanie o ruiny starego Wicie,jak tam ,udało się namierzyć starą wioskę? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: !
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2009, 18:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

jesli chodzi o wicie to wiadomo gdzie jest usytuowane okolo 1200 m na zchod od nowych wici tylko ze lokalizacja byla przenoszona kilka razy z ostatnich zdobytych wiadomosci wiem ze te ruiny pochodza z 18 wieku mam juz namierzone wczesniejsze miejsce .
teren ciekawy fanty no coz duzo lusek i odlamkow luski sygnowane ss wg mnie byl tam jakis poligon jednostek ss przed wojna z polska wiekszosc lusek datowana od 1937r do 1939 r .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 12:10 
Szeregowy
Szeregowy

Czy wybiera się Pan może w tym roku do Wicie,ja też tam dość często jeżdzę,może razem byśmy trochę poeksplorowali,znam dobrze teren,mam też namiary na starą osadę po drugiej stronie jeziora i ruiny następnej z XVII w. w okolicach Barzowic,i ciekawostka,jesli chodzi o obszar pomiędzy Rusinowem a Wicie,znajduje się tam grobowiec megalityczny z kamieni ,historię Wicia znam też raczej dobrze,penetrowałem obszar mierzei bukowej aż do Darłówka,też parę ciekawych miejsc się rzuca w oczy,hmmm,jesli chodzi o starszą lokalizacje Wicie to pewnie teren bliżej jeziora,podejrzewam pewne miejsce,jednak jest raczej rozległe jak na poszukiwanie w samotności ,więc zapraszam ,może wspólnie znajdziemy fajną miejscówkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 14:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

chyba nie macie zamiaru chodzic po stanowiskach archeologicznych wszystkie te wymienione miejsca sa stanowiskami archeo !!!!!!!!!!!!!!!! :n :n :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 16:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

DEKALOG EKSPLORATORA
Nie działaj na terenie zabytków lub w miejscach będących przedmiotem badań archeologicznych..................................
:cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 00:19 
Szeregowy
Szeregowy

Szanowny kolego fox1236 zapytanie skierowałem właśnie do Pana bo jedynie Pan odpowiedział na mój post,pytałem w dobrych intencjach,nie chodziłem i nigdy nie zamierzam chodzić z wykrywką po stanowiskach archeo,jestem miłośnikiem ziemi Darłowskiej i wszystkiego co z nią związane,pytałem głównie o stare Wicie,a dodatkowo przedstawiłem ciekawe miejsca na tym terenie które można odwiedzić niekoniecznie z wykrywką,wnioskuję z komentarza mojego posta że pozostałości starego wicie również zalicza Pan do stanowiska archeo

cytuję:"chyba nie macie zamiaru chodzic po stanowiskach archeologicznych wszystkie te wymienione miejsca sa stanowiskami archeo !!!!!!!!!!!!!!!!"

to tym samym zaprzecza Pan samemu sobie opisując zdobyte Fanty na tym terenie cytuję :

"jesli chodzi o wicie to wiadomo gdzie jest usytuowane okolo 1200 m na zchod od nowych wici tylko ze lokalizacja byla przenoszona kilka razy z ostatnich zdobytych wiadomosci wiem ze te ruiny pochodza z 18 wieku mam juz namierzone wczesniejsze miejsce .
teren ciekawy fanty no coz duzo lusek i odlamkow luski sygnowane ss wg mnie byl tam jakis poligon jednostek ss przed wojna z polska wiekszosc lusek datowana od 1937r do 1939 r ."

biorę też możliwość że nie zrozumiałem Pana posta a Pan moich intencji

pytałem tylko grzecznie,pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 18:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

stare wicie nie sa stanowiskiem archeologicznym pozostale wymienione sa nie zrozumielismy sie
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 marca 2009, 11:34 
Szeregowy
Szeregowy

A swoją drogą ciekawy jestem genezy powstania wydm w lesie otulających w pewnym sensie miejsce po starym wicie,czy powstały naturalnie i są tworem stworzonym przez wiatr ,czy są dziełem człowieka,i zostały specjalnie wzniesione w celu ochrony przed wiatrami z północy...?

druga sprawa ,czy wcześniejsza lokalizacja Wicie może być zlokalizowana pod tymi wydmami,czy znajduje się kilkadziesiąt,kilkaset metrów dalej w stronę zachodnia? ;) ten kto tam był i siedzi w temacie wie o co chodzi, zapraszam wszystkich do dodawania swoich hipotez...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 19:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wybieram się do Wici (czy tam Wiciów ;) ) od 27 lipca do 2 sierpnia. Ktoś chętny na wspólne poszukiwania?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]