Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 00:08 
Kapitan
Kapitan

cześć,
właściwie to zbieram bagnety, a nie ikony, ale wrzucę kilka kupionych przez moją żonę. Ona zna się na tym lepiej...

pierwsza ikona to 18-to wieczny prazdnik. Żywot Jezusa chyba:

[ img ]

następna, to moja ulubiona ikona. św. Zofia. Ikona była często kupowana przez ludzi, których praca polegała na podejmowaniu trudnych decyzji. Na drugiej stronie ma jeszcze wypisane zamówienie i cenę.

[ img ]

dwie ikony z koszulkami i w kiotach:

[ img ]

Świeży nabytek. Matka Boska i krzew gorejący. Ikona, która dawniej była w każdym domu...

[ img ]

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 16:31 
Pułkownik
Pułkownik

Tomek - świetne ikony, bardzo przyjemne - szczególnie mi się podoba ta pierwsza. Jakie mają wymiary ? Wyglądają na spore. Czy są rosyjskie ?

DC - ikony piszę się na drewnie, a nie maluje na płótnie ... to twoje to raczej zwykły obraz.

Czy ktoś z Was ma jakieś fotki ikon bułgarskich ? Większość tych które tu widzimy to Rosja, Ukraina ... + moja jedna grecka. Chętnie zobaczyłbym jakieś bułgarskie.

W ramach ciekawostek i małego offtopicu parę ikonek z łódzkich cerkwi - wczoraj były "drzwi otwarte":

Ikonostas w cerkwi Aleksandra Newskiego:
[ img ]

Rewelka: jak dobrze poznaje to przedstawia atrona cerkwi - Aleksandra Newskiego, obok niego Olga.
[ img ]

Może nie do końca ikona, a raczej jakieś malowidło ścienne - ale utrzymane w kanonach pisania ikon jak najbardziej. Przedstawia któregoś z patriarchów moskiewskich.
[ img ]

Sklepienie cerkwi Newskiego - harmonia zniewala:
[ img ]
[ img ]

Centralna część ikonostasu w cerkwi św. Olgi - tzw. "carskie wrota":
[ img ]

Tamże, ikonostas:
[ img ]

Tamże, ikony:
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Z ciekawostek dodam, że ponoć ta łódzka cerkiew św. Olgi jest jedną z niewielu w których widać elegancko perską stylistykę wystroju wnętrza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hej
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 17:26 
Plutonowy
Plutonowy

moze to nie ikona nie spieram sie ale w cerkwi tez nie wszystkie sa na drewnie ,wiec moze to "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! obraz prawoslawny ,nie znam sie :(moj obrazek ma zawiaski na ramie wiec albo jest czescia jakiejs calosci ;lub mial jakas 'nakladke'...no i jest znaleziony podczas poszukiwan w jakiejs zapadajacej sie stodole ,uratowalem go przed zniszczeniem ,nawet myslale zeby go gdzies oddac ale jak ma lezec w ką :piwo cie to i moze u mnie:)chyba ze ktos z Was ma jakies pomysly komu oddac ....
pzdr :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 20:36 
Pułkownik
Pułkownik

Hmmm wczoraj jak byłem na wykładzie o prawosławiu w Polsce prowadzący diakon wspomniał, że niektóre z ikon w cerkwiach pochodzą właśnie z darów. Możesz pomyśleć o takiej opcji - przekazaniu jakiejś cerkiewce - w Warszawie jest kilka. Pytanie czy to na pewno prawosławny gadżet :) Ale to chyba im nie zrobi różnicy, wydaje mi się że w taj akurat kwestii nie ma istotnych różnic między prawosławiem a rzym-kat.

A co do mojej uwagi z wczesniejszych postów "że to nie IKONA" - chodziło o trzymanie się tematu postu - to dział kolekcje i temat o ikonach, ew. o rzeczach spełniających ich kanony - np. cerkiewnych malowidłach ściennych. Tylko tyle ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 00:05 
Kapitan
Kapitan

Bolas, pierwsza ikona jest duża ok. 40cm wysokości. reszta jest mniejsza ok. 20cm wys. Kioty mają ok 25cm wysokości.
wszystkie są rosyjskie.
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TO NIE IKONA
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 14:20 
Plutonowy
Plutonowy

:1 witaj Bolas ,mysle ze moj obrazek jest jak najbardziej w temacie........wrzoce jeszcze pare nie ikonek, bo nie na drewnie :666 .......
ladna fotka okienek w cerkwi ,tez wrzoce jakies okienka jak znajde czas na fotografowanie -dla Ciebie :bir na razie 3maj sie tematu .pzdr :piwo

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 16:19 
Pułkownik
Pułkownik

Okej ... ale rzuć okiem w wolnej chwili na te linki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ikona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ikonostas

Za to te "ikonki" ktore dodałeś jak najbardziej pasuję i bardzo miło na nie spojrzeć :) Dzięki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 22:10 
Kapitan
Kapitan

Dawno nikt nic nie dodawał, więc może ja spróbuję. "Polowaliśmy" z żoną na św. Jerzego, a wróciliśmy do domu z tym:

[ img ]

Na pierwszy rzut oka, ikona nie wygląda jakoś szczególnie ekscytująco, ale wbrew pozorom jest to temat dość trudny do znalezienia. Wjazd Chrystusa do Jerozolimy. Cóż, św. Jerzy i jego smok jeszcze trochę poczekają ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2007, 23:48 
Specjalista
Specjalista

Mam dwie ikony podrozne jedna 4x5 cm w srebrnej koszulce wybita proba 84 i rok 1874 a druga na blasze 6,5x6cm pochodza z jednego zrodla i sa do puszczenia niestety nie mam fotek i nie znam wartosci

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 17:28 
Pułkownik
Pułkownik

Akoch bardzo fajny motyw ...
Sam też poluje na Św. Jerzego w ikonach i generalnie w ikonografii, bardzo ciekawy motyw - póki co niestety mam tylko jednego ... z Grecji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 18:06 
Kapitan
Kapitan

"Dorwać" św. Jerzego nie jest trudno, ale znaleźć takiego w przystępnej cenie. Ooooo, to duża sztuka :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 16:08 
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma się co dziwić, to jeden z najpopularniejszych motywów - szczególnie lubiany na Wschodzie, a u nas przez wszelkich miłośników podróży, wojskowości itp. Mnie często zniechęca do zakupu jeszcze brzydota współczesnych jego przedstawień ... często bez porównania z starszymi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:08 
Kapitan
Kapitan

Fakt, ze współczesnymi ikonami jest różnie. Zdarzają się straszne maszkarony. Ale z drugiej strony, ładnie napisane, są trudne do odróżnienia od tych "wiekowych". Zwłaszcza gdy sprzedający jest bez skrupułów. Na kole znam dwóch takich trefnisiów. Gada się z nimi jak z uciekinierami z wariatkowa. Teraz to już nie odwracam nawet w ich stronę głowy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 00:01 
Pułkownik
Pułkownik

Ja wyznaje zasadę, że jeżeli coś jest napisane zgodne z ogólnie pojętymi kanonami ikonograficznymi to można to kupić. Natomiast od czasu do czasu spotyka się koszmarne potworki, które niestety nie da się zakwalifikować pod hasłem ikona. Nie przekonują mnie też zupełnie łacińskie niby-ikony pisane niegdyś i współcześnie.

A poniżej kapitalny moim zdaniem motyw ze św. Jerzym - akurat tutaj z skalanego monastyru w rejonie Czufut Kale k. Bakczysaraju na Krymie. Mimo że niby kolebka prawosławia wschodniosłowiańskiego to stylistyka ewidentnie grecka/bizantyjska. Niestety nie ikona,ale malowidło na ścianie klasztoru. Ten sam motyw bardzo mi się podoba w carskim orderze św. Jerzego - rewelacja.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2007, 15:22 
Kapitan
Kapitan

Ładny. To jest fresk czy malowidło "po wierzchu"?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]