Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 17:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2004, 01:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hmm jestes pewien? Od samego powietrza sie otworzy? Przyznam ze w to wątpię poważnie. Z pewnoscią otworzy sie przy uderzeniu w cokolwiek, co to tego nie ma wątpliwosci. Ale tak w powietrzu...? Ludzie czesto stosują strasznie skomplikowante tricki konstrukcyjne by otwierac pociski artyleryjskie typu szrapneli czy kartaczy czy kasetowe. I takby wystarczylo tylko głebiej naciąc...?

Co do DumDum - wtedy, w XIX wieku byly to pociski z wglebieniem wierzcholkowym. Ale potem nazwa sie przyjęla i nazywano tak wszelkie pociski grzybkujące czy ogólnie o zwiekszonej sile rażenia.

To co pokaza ZbV na obrazku nazywa sie pociskiem wskaźnikowym. Jak widac ma taki zapalnik uderzeniowy (bezwladnosciowy) i ladunek wybuchowo-zapalający. W miejscu trafienia daje silny blysk i obłoczek dymu. Sluzy głownie do wskazywania celu ale tez bylo powszechnie uzywane w samolotach a w wojnie z Finlandią podobno Rosjanie masowo uzywali tej amunicji po prostu w piechocie, do broni ręcznej, kaemów... bylo o tym na jakiejs fińskiej stronie. I tak naprawde nie zawsze jest to tak efektywna amunicja jak sie wydaje. Oczywiscie jak w kogos trafi to zwykle wyrywa w nim dziurę przeogromną. Ale tez niespecjalnie cos przebija. Jakis słynny finski snajper zostal trafiony takim pociskiem w glowe (wg innej wersji w krawędz hełmu) jakkolwiek wybuch zmasakrował mu twarz i zdaje sie oko tez stracil, to jednak przeżyl (zmarl w l.90-tych chyba). W tej samej sytuacji zwykly pocisk karabinowy przebilby mu glowe wraz z hełmem prawdopodobnie na wylot.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2004, 11:42 
Generał Broni
Generał Broni

Głowy niedam że tak jest- sam tego nie próbowałem :mg: , a jedynie słyszałem od kilku osób! Mam jednak wrażenie że w przypadku pocisków z miękkim płaszczem stalowym i rdzeniem ołowianym by się udało :roll: Stal na miękki płaszcz jest dosyć plastyczna, a w dodatku rdzeń pod wpływem cisnienia terz by się lekko przesunął do przodu i by pocisk lekko rozszerzył. Ale to są już moje spekulacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2004, 19:35 
Chorąży
Chorąży

tzw. amunicję dum dum stosują do tej pory myśliwi jko amunicję pólpłaszczową i bez sensu by było aby ta amunicja pod naporem powietrza otwierała się , amunicja grzybkuje tylko po trafieniu na jakąś przeszkodę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2004, 11:41 
Generał Broni
Generał Broni

Na fotce - to pocisk zapalający - od samej gory zalany jest fosforem ( najczesciej czerwonym choc i widzialem biale o nizszej temp. zaplonu ), a od dolu sploneczka od wybuchu ktorej fosforek sie zapala i rozpryskuje )...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 09:48 
Major
Major

Czytajac jakieś wspomnienia z czasów okupacji natrafiłem na opis przerabianej przez partyzantów amunicji pistoletowej.Przeróbka polegała na wireceniu cienkiego kanału ukośnie przez pocisk. Po strzale kula taka lecąc wydwała dziwny dzwięk co mocno dezorientowało Niemców. Ot taka ciekawostka.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 września 2004, 09:55 
Generał Broni
Generał Broni

Wsumie temat już trochę dawno nie odwiedzany, ale pozwole sobie zamieścić specjalnie dla Speedy'ego i wiseł'a zdjęcie takiego myśliwskiego pocisku naciętego w krzyżyk, który pod wpływem pędu powietrza otworzył się(no chyba że to od trafienia):
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 września 2004, 22:57 
Porucznik
Porucznik

Czy miejsce w którym znalazleś ten nabój to okolice wsi Podjazdy przy drodze do Kartuz? Latem 1946 roku szwadron Łupaszki rozbroił uczestników obławy milicji i UB, przy odbieraniu im broni okazało się że któryś z milicjantów albo ubeków posiadał takową, bojąc się konsekwencji rozsypał ją przed rewizją, żaden z nich się oczywiście nie przyznał do tego. Może przez przypadek znalazłeś się właśnie na miejscu tej potyczki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 22:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja tez uwazam, ze jest to jakas samorobka ... byc moze polska . Moze to byc takze samprobka pocisku mysliwskiego... Pociski "dum dum" faktycznie byly naciete lub tez mialy male wglebienie... - Myśle że to "dum dum"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 23:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kiedy byłem w szkole oficerskiej 10 lat temu to mni euczono, że pociski typu dum-dum to pociski ze zmienionym śrdokiem ciężkości, robią spustoszenie w organiźmie... wchodząc pod żebrem wychodzą sobie na spacer ;) głową....
pozdrawiam- elpas

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2004, 20:57 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Pociski tego typu produkowaly oddzialy AK do walki z np oddzialami RONA w oparciu o amunicje wrzesniowa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 lutego 2005, 17:58 
Generał Broni
Generał Broni

Elpas, Dum-Dum to pociski albo nacięte albo ze ściętym czubkiem. Te pociski o których mowisz to tzw. pociski drązące, mają żeczywiście przesunięty odpowiednio(a czasami nawet zmienny, po trafieniu w cel) środek ciężkości i bynajmniej nie opuszczają ciała w tym samym kierunku w jakim wleciały i co gorsza często potrafiły także wylecieć nie przodem(czubkiem, nie przodem ciała;), ale tyłem lub bokiem robiąc ogromną ranę wylotową. Do takiego działania szczególnie tendencje miały pociski 5,45mm od AK-74, a szczególnie wystrzelone z naszego Tantala- miał inny gwint lufy. O ile wiem podobnie jak Dum-Dum amunicja drążąca jest zabroniona do użytku wojskowego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 16:59 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

...a ja myśle że jest to normalny "kłusol" przerobiony z produkcji wojennej....kłusownicy byli, są i beda.....bastus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 20:05 
Główny Administrator
Główny Administrator

Skoro ten watek został wznowiony to mogę powiedzieć, że istniało duże prawdopodobieństwo by Wojsko Polskie używało we wrześniu takich właśnie naboi typu dum dum. Skąd to wiem ? otóż jestem właśnie w trakcie czytania książki pt. Złoto III Rzeszy i tam pojawia się oficer niemiecki, który przebywał na bardzo długim leczeniu właśnie po trafieniu go kulą dum dum podczas Kampani Wrześniowej. Cytat: "Pfeiffer służył na wielu teatrach wojennych, walczył i był ranny na wielu frontach. W Polsce przestrzelono mu nogę pociskiem dum-dum." (Str 58)
Jest to jedyny jak dotąd ślad na używanie przez Polaków takiej właśnie amunicji.

Pozdrawiam FDJ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]