Teraz jest sobota, 6 września 2025, 07:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 15:00 
Moderator
Moderator

Szkodnik napisał(a):
Witam
W porównaniu do
takiej mniejszości etnicznej jaką są Romowie, mają oni większą
siłę przebicia.

jak to śpiewał świętej już pamięci ,niestety, Jacek Kaczmarski:

Jacek Kaczmarski napisał(a):
Bo jak Żyd nie był kimś, to ten Żyd był nikt..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 16:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Oj nieładnie Panowie, nieładnie :(.
Ja rozumiem, że Poszukiwanie Skarbów to być może Wasze ( moje "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ) życie, ale... To chyba nie znaczy, że mamy tu gadać absolutnie o wszystkim co dotyczy naszego życia, gdyż wtedy zanika specyfika tego Forum, a zaczyna się robić "ulica", a tego chyba byśmy nie chcieli.
Przyznaję, że jeśli za jakiś czas zobaczę na tym Forum gadkę w stylu: "komuchy, kapitaliści, Żydy i czarnuchy są do bani bo... ( tu następują nic nieznaczące argumenty, które właściwie formalnie rzecz biorąc nie są argumentami )", to zwątpię w zalety Internetu i wtedy będę już widział w nim prawie jedynie jeden wielki śmietnik.
Tematem i hasłem przewodnim tego Forum jest Poszukiwanie Skarbów - unikajmy tematów nie mających z tym zagadnieniem nic wspólnego.

"Człowiek, Żyd, wykopał skarb" i to jest informacja OK, ale "Żydzi są niefajni" to już nie ma nic wspólnego z w/w hasłem.

Słowo "Żydek" jest w moim odczuciu ohydne, chamskie i świadczy o ignorancji mówiącego/piszącego i nie powinno być używane.
Chyba nikt z Nas nie lubi kiedy mówi się o nim "Polaczek".

RG42

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 16:19 
Pytalski

Witam
Czy na prawdę tak istotna jest informacja kto jest jakiej narodowości? Czy może należy przypomnieć, że większość "rodowitych" Polaków ma tak wymieszane geny, że nie wiedomo kim są? Nie spodziewałem się, że spotakm także tu osoby, dla których ważniejsze jest pochodzenie, a nie to co dana osoba sobą reprezentuje. Tak na dobrą sprawę to nikt z Was nigdy mnie nie widział, może to i dobrze, ponieważ .... kto wie może mam dodatkowe czułki, może jestem cyklistą, może jestem Romem lub Żydem. Może tylko to jest ważne by robić coś dla kraju który uważa się za ojczysty, przypomnijcie sobie z historii że jednak były takie osoby, które mimo braku polskiego pochodzenia do końca życia mówiły o sobie "jestem Polakiem". Czy naprawdę trzeba dać sie porywać szaleństwu szufladkowania, od którego do rasizmu i nietolerancji tylko krok. I nie zrzucajmy wszystkiego na media, to nie one kształtują nasz sposób widzenia świata, one tylko wykorzystują nasze własne ułomności, naszą chęć do odnalezienia winnych, naszą nieumiejętność radzenia sobie w warunkach wolności. Może dlatego właśnie Polacy lepiej radzili sobie w obliczy zagrożenia niż w warunkach niepodległości, może rzeczywiście ktoś musi nam trzymać nad głową miecz, jeżeli kogoś takiego nie ma, szukamy sami, a że nasz sąsiad to Rom czy Żyd to długo nie musimy szukać.
I nie wiem czy dobrze robię, ale pozdrawiam wszystkich, niech ci którzy nie chcą mieć do czynienia z innymi nie czytają tych pozdrowień, a dla pozostałych dodam jeszcze, do miłego
K(?) - czerwony, czarny, czasami zielony lub z betonu, ale zawsze z pytaniami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 17:01 
Moderator
Moderator

rzeczywiscie, dyskusja odbiegła nieco od tematu. jesli ją sprowokowałem reagujac na czyjeś antysemickie wkręty to tylko dlatego, żeby uniknąć na przyszłość takich wypowiedzi. Teraz, skoro temat został podzielony i przemieszany poniekąd proponuje go zamknąć i tyle.

Tez wolałbym, żeby to Forum było wolne od debat politycznych czy światopoglądowych nie związanych z poszukiwaniem skarbów.

pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2004, 17:02 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

OK, zamykamy. Starczy pyskówki. ;)

Były poglądy obu stron, nie ma o co więcej bić piany.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]