Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 01:38 
Specjalista
Specjalista

imponujaca ta kolekcja nadan dla FJ !!! - jest cos wiecej z tego zestawu - tzn dla tego zolnierza ?? wehrpas ? soldbuch etc ?? zdjecia ? bardzo fajne !! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 04:35 
Pułkownik
Pułkownik

asdic321 napisał(a):
Photoshop zalatwia podobne zasadzki jednym "guzikiem": w filtrach - "rozmyj gaussowsko". Fotka jest pozniej troche jakby rozmyta wlasnie

Zdjęcie po rozmyciu Gaussa nie nadaje się już do niczego, z publikacją włącznie. A przecież o to chodzi aby ją zabezpieczyc przed powielaniem, lub przynajmniej zniechęcic do kopiowania. Jeśli zastosowac rastry z ukośnym rzutem (typu "deszczyk"), to zdjęcie potraktowane odszumiaczami potrafi zupełnie utracic czytelnośc. Odszumiacze działają na wzory powtarzalne, jeśli użyc zmiennych gęstości, to nie ma takiego filtra, który sobie z tym poradzi. Obraz dostanie jasnych i ciemnych plam tam, gdzie nasycenie rastra jest odpwiednio największe i najmniejsze - nawet do oglądania się nie nada. Odzysk jest możliwy pod warunkiem zastosowania identycznego kontrrastra ze funkcją wzmocnienia dostępną w PSP powyżej ver.6 - prawdopodobieństwo porównywalne chyba z ósemką w Lotto. Jak się wie jak retuszowac zdjęcia, to nabiera się wprawy z zabezpieczeniami optycznymi.
Użyłem kiedyś podwójnego rastra ukośnego na skanie 300 dpi w odcieniach szarości - już banalna zmiana rodzielczości powodowała, że na fotce pojawiały się czarne kółka z postrzępionymi brzegami - tego nie można usunąc, bo nie ma z czego odtworzyc (nawet "oblewając" sąsiednimi pikselami). Kontrfiltra jeszcze na to nie wymyśliłem.
FeRReR, jak coś kiedyś opublikujesz (własnego, albo takiego, co kosztowało Cię pare złotych), a potem zbaczysz to w jakiejś ruskiej gazecie, to zrozumiesz. Najpierw gula Ci skoczy, a potem będziesz szukał telefonu do wydawcy. Drugi raz gula Ci skoczy, jak się dowiesz co im możesz zrobic. Wtedy zainteresujesz się metodami zabezpieczeń i może sam coś wymyślisz. Wiem, bo tak miałem.
"Sławny" Jefim Grodon uważa, że jak kupi sobie gazete lub książkę, to z automatu nabywa wszelkie prawa autorskie do nieograniczonego powielania ich zawartości. Dośc osobliwe pojęcie na ten temat, ale właściwie typowe dla Iwanów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 04:41 
Pułkownik
Pułkownik

Jeszcze jedno:
FeRReR napisał(a):
pytanie, po co paprać fotki z własnej kolekcji by pokazać je innym , bo jeśli chodzi o własne fotki które ktoś sam zrobił i moga mieć jakąś cene to zrozumiałe.

Żadna moja fotka (a robię całkiem sporo) zrobiona obecnie nie jest tyle warta, ile taka zrobiona przez kogoś 60-70 lat temu - gdzie Ty żyjesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 08:34 
Specjalista
Specjalista

Korup napisał(a):
Jeszcze jedno:
FeRReR napisał(a):
pytanie, po co paprać fotki z własnej kolekcji by pokazać je innym , bo jeśli chodzi o własne fotki które ktoś sam zrobił i moga mieć jakąś cene to zrozumiałe.

Żadna moja fotka (a robię całkiem sporo) zrobiona obecnie nie jest tyle warta, ile taka zrobiona przez kogoś 60-70 lat temu - gdzie Ty żyjesz?

Jasne , pod warunkiem że masz do tych starych fotek negatywy, bo kiepski skan do niczego się nie nadaje.
A druga sprawa to trzeba byc autorem a nie tylko posiadaczem odbitek by dyskutować coś o prawach autorskich.
Te fotki mają wartość tylko kolekcjonerską czyli z albumu do albumu i nie ma co sie obawiać że ktoś je z tego albumu ukradnie, a już na pewno nie w necie ;)
Korup - możesz mi podesłać tak zrobioną fotkę jak opisujesz? ferrer@wp.pl

A teraz na temat, masz może więcej fotek motocykli?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 14:04 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dobrze,moze macie racje!!!

Nastepny raz beda foty bez paprania

pzdr
karol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 15:37 
Pułkownik
Pułkownik

Warto jeszcze mieć świadomość tego że ze zdjęcia w formacie JPG w wielkości jak się tutaj publikuje nic porządnego się nie zrobi. Nie ma mowy o wydruku dobrej jakości w książce, czy gazecie. Nie da się pokazać fotki w dobrej jakości w necie, jednocześnie zabezpieczając ją przed skopiowaniem. Każdą ingerencje o których piszecie jak paski, rozmycia, zamazania da się usunąć. To tylko i wyłącznie kwestia czasu i chęci osoby która się bawi z retuszem. Jak spaprzecie mocno i nieodwracalnie jakiś detal, to grafik retuszujący po prostu weźmie ten element z innego zdjęcia i zastąpi Wasze rozmycie/ingerencje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jedyne co chyba zabezpiecza przed kradzieżą to słaba jakość i mały format - bo to wyklucza możliwość druku czy użycia.

Moja rada - pamiętajcie że mimo, że ktoś z Was posiada jakieś super ekstra fajne zdjęcie, wcale to nie oznacza że jest to jedyne zdjęcie na świecie. Odbitki istnieją od samego początku fotografii i zwykle zdjęcia są powielane, rzadko się zdarza że istnieją tylko w 1 jedynym egzemplarzu. Także często się zdarza, że po latach okazuje się że "biały kruk" tak naprawdę został w latach 30-tych wywołany w 100 egzemplarzach a po wojnie jeszcze zrobiono np. 300 dla kolegów ;) Sam zbieram zdjecia i notorycznie się z tym spotykam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 22:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Karol kitraj jakies foty WP
Te z 1 strony sa niezłe :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 23:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestey nie mam tu wiecej polskich fot na kompie,no ale gdy bede w polsce to i tez pokaze inne rzeczy niz tylko foty. Miedzy innymi 2 polskie telefony z odudowa drewniana w stanie lux!!!;)

pzdr
karolo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 02:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bardzo ciekawe, ten Polski oficer trzyma w rece niemiecki kordzik. Pewnie "Trofiejny". Tak ogolnie to ladne zdjecia, bardziej ciekawsze to te dokumenty. Czekamy na wiecej. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 12:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cos z tymi kordzikami na fotkach polskich jest nie tak - moze łatwiej było dostac niemiecki go odciąc gape niz polski...
Ogladalem fotke niedawno 48 rok polski oficer MW zdjecie slubne i miał korda kriegsmarine....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 16:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No tak, a jak niektórym wspominałem że mój ŚP Dziadek na promocji oficerskiej w 1945 roku dostał zdenazyfikowany kordzik WH wz35, to nie wierzyli.. ;) To ten kordzik z fotek w mojej kolekcji".

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 16:56 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Odnośnie poruszonego tematu retuszowania, to możnaby zrobić na forum "zawody". Komu się lepiej uda wyretuszować (czyt. uratować) jakąś przykładową zniszczoną fotkę :) Fotka, która byłaby tematem do obróbki musiałby być warta pracy nad nią, żeby nie było to pierwsze lepsze zdjęcie, tylko coś co warto uratować/podratować.

Korzyść I:
próba uratowanie jakiejś fajnej zniszczonej fotki przez pare różnych osób (z różnymi efektami pracy);

Korzyść II:
jakieś zajęcie (w którym możnaby powspółzawodniczyć) w zimowe wieczory, gdy ziemia skuta lodem;

Może pomysł jest głupi, ale sam wziąłbym udział w takich zawodach, więc chciałem się nim podzielić...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 17:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pomysł fajny nawet znalazłbym oryginalnie mocno zniszczone zdjęcie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 18:45 
Kapitan
Kapitan

nie wiem czy tu moge dodac fotki ale moze na poczatek jedna dodam... w sumie nie wiem z jakich to czasów robiona na papierze pocztówkowym.. ale za kierownica mój wujek

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 21:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam pare fajnych fotek bardzo podniszczonych. Na jedenj portretowce jest n.p. niem. podoficer w helmie z Krzyzem zelaznym 1.kl. i nahkampfspanga!! Mojim zdaniem nadawalo by sie na retusz. Zaraz poszukam a kandydatom wsle lepsze zdjecie lub skan.

Mnie z poslkich fotek bardzo sie wlasnie podowa ten polski zolnierzyk z niem. granatem trzonkowym i jajkiem!!

pzdr
karolo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]