Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 22:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co wybrać ? X terra 70 czy Minelab Sovereign GT ??
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 22:42 
Podporucznik
Podporucznik

Otóż waham się nad zakupem któregoś z tu wymienionych. Chodzi mi o sprzęt bardziej nastawiony na drobnicę, ewentualnie od święta na jakąś militarkę :) Co byście polecali pod względem ergonomii, zasięgu etc ??

Pozdrawiam
Tankista

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 23:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pod względem ergonomii to GT trudno polecać:)
Ale pod każdym innym jak najbardziej. Sam militarki nie kopię, ale podobno da się :)
Naprawdę dobry sprzęt- na tyle na ile potrafię go już ocenić - od marca chodzę.
Ale minusy też już widzę:
Nadal - ale juz zdecydowanie mniej niz kiedyś BRAKUJE mi tutaj PINPOINTA .
Uznaj że go nie ma. Można się osłuchać, ja się nadal osłuchuję od roku.
Waga - idzie przywyknąć, na początku męczył mnie bardzo.
Rozmiar – o numer za duży, niby da się go składać ale ani to wygodne ani wiele nie zmienia.Złożony też jest duży.
Elektronika tylko pod podłokietnik - wtedy wyważenie jest kiepskie, w innym przypadku fatalne.
Jak już fant jest na wierzchu to potrafi go nie widzieć!? (podobno norma w cewkach DD) 10 calowa na monetki jest o.k.,

Teraz już może chodzę bardziej na "uszach" ale na początku wskaźnik wydawał mi się niezbędny do identyfikacji fantu - nowy 850zł., na allegro za 300zł - 400zł.(i to chyba max ile bym za niego dał) Nie, nie jest to gadżet i przynajmniej na początku sobie załatw aż się trochę osłuchasz. Nowego bym nie kupował.Wskazuje tylko przewodność, nie jest podświetlany. Jeśli fant nie jest zbyt głęboko nawet bardzo się nie myli, ale przy słabszym sygnale kopię cokolwiek wskaźnik pokazuje. Bywało że pokazywał na żelazo a po zdjęciu 15cm gleby już miał kolor.

O samym GT, zasięgi..bardzo głęboki sprzęt. Od jakiegoś czasu szukam na sygnale wiodącym i sięga naprawdę głęboko.
Dobre słuchawki - podstawa.
Dyskryminacja - na ile potrafię to ocenić -bardzo dobra.

NOTCH - wybiórcza dyskryminacja Dla mnie gadżet - nie stosuję.
NOISE CANCEL - jak na razie przydał się tylko kilka razy pod linią wysokiego napięcia (i raz zawiódł - pomogło dopiera spore zmniejszenie czułości) i raz gdy "widział się" z Quattro. Same poszukiwania bez problemu ale juz jego fanty miałem w swoich słuchawkach 10 metrów dalej. Zmiana BAND 1 na 2 minimalne zmniejszenie czułości i było dobrze. Ale często chyba tego nie będziesz musiał uzywac bo jest bardzo stabilny.
Sprzęt wykonany starannie, nic nie skrzypi,bez luzów - no ładna rzecz.

Akumulatory bardzo dobre - jeszcze nie zawiodły.

Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 09:28 
Generał Broni
Generał Broni

DarekD...co do sygnału wiodacego zjeżdzasz z czulości żeby był bardziej stabliny sygnał czy czulość masz na maxa ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 11:08 
Specjalista
Specjalista

Posiadam oba sprzęty, zarówno GT jak i X70 i oba bardzo lubię. Stosuje je zamiennie, zależnie od zadania jakie przede mną stoi. Trudno jest wyłonić zdecydowanego faworyta, gdyż oba mają sporo zalet. Sporo różnic widać na pierwszy rzut oka. Generalnie sam musisz zdecydować co wybrać, i ten który będzie próbował przekonać Cię zdecydowanie tylko do jednego z nich popełnia nadużycie, choć bezwątpienia można mieć osobiste preferencje skierowane w konkretnym kirunku:
Co przemawia za GT w stosunku do X70:
- Możliwość poszukiwania na trudnym gruncie nie tracąc na głębokości. Z ostrożnością dodam, że zazwyczaj chyba jednak trochę głębszy.
- Możliwość odpięcia elektroniki na długim kablu i szukanie w wodzie głębokości powiedzmy do piersi.
- Bardzo wytrzymała mechaniczna konstrukcja, nie musisz się martwić, że uszkodzisz ekranik czy zabrudzisz klawiaturę. Większa waga również ułatwia przeszukiwanie wysokiej trawy i zarośli.
Ja osobiście stosuję GT na plaży i trudnym terenie, gdzie wykrywacze o pojedynczej częstotliwości tracą znacznie na zasięgu. Również tam gdzie spodziewam się głębokich trafień a teren jest raczej niezbyt zaśmiecony i nie potrzebuje ani identyfikacji wizualnej ani ekstremalnej małego efektu maskowania.
Co przemawia za X70 w stosunku do GT:
- Szereg kwestii użytkowo eksploatacyjnych. Jest zdecydowanie lżejsza, zasilana 4 zamiast 8 paluszkami, rozkłada się tak, jak mało który wykrywacz, więc łatwo ją wszędzie zabrać.
- Posiada identyfikację na ekranie, dla tych co umieją i lubią z niej korzystać. Również identyfikacja dźwiękowa jest czytelniejsza dla niewprawionego ucha niż w GT
- Generalnie jest to wykrywacza, z którym szukanie sprawia dużo przyjemności. Nad wszystkim czuwa najnowsza elektronika, wystarczy wiedzieć jakie są zasady korzystania z dyskryminacji, ustawiania czułości i dźwięku wiodącego i można szukać i to z bardzo dobrymi efektami.
- Będzie bardziej czuły na małe przedmioty o niskiej przewodności (biżuteria złota, małe monety z kiepskich stopów).
X70 używam na rekonesansach, na polach mocno zaśmieconych, gdzie wybieranie z pomiędzy śmieci jest kwestią kluczową. Oraz wszędzie tam, gdzie wiem, że na głębokości poszukiwań specjalnie nie tracę, przy czym przyjemność z poszukiwań jest naprawdę duża.
Oczywiście to co napisałem nie pomogło Ci podjąć decyzji :) Stąd proponuję, żebyś zastanowił się, które cechy są dla ciebie priorytetem i poszukał je w tych wykrywaczach. Oba są bardzo dobrymi sprzętami. Co do militarki nie szukałem jej nigdy więc osobiście nie mam zadania w tej kwestii opartego na mojej praktyce. Są to sprzęty zdecydowanie bardziej na kolor i na kolorową militarkę również się sprawdzą, co żelastwa, to i owszem można szukać, choć nie jest to najmocniejszy punkt owych wykrywaczy.
Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 16:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Prawie na maxa. Na stabilność stawiam dopiero pod koniec poszukiwań jak się zmęczę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: .
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 23:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

DarekD napisał(a):
Prawie na maxa. Na stabilność stawiam dopiero pod koniec poszukiwań jak się zmęczę.

A nie masz wrażenia, że w trudniejszym terenie (niestabilny sygnał wiodący) przy ustawieniu czułości na max. sygnał jakiegoś głębszego fanta może zostać wycięty?
Ja staram się przykręcać czułość tak aby sygnał wiodący był w miarę stabilny. GT staje się wówczas płytszy ale mam odczucie, że to lepsze rozwiązanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 października 2007, 13:47 
Podporucznik
Podporucznik

No cóż whites połamany i zostałem zmuszony do zakupu czegoś nowego. Chyba zdecyduję się na x terkę :)
Ale coś słyszałem że wykrywacz dziwnie się zachowuje podczas chodzenia na słońcu czy przy niskich temperaturach. Czy te pogłoski są potwierdzone ? Czy występują inne kłopoty przy użytkowaniu tego sprzętu ?

Pozdrawiam
Tankista

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 15:22 
Podporucznik
Podporucznik

No cóż mój wybór poszedł w całkowicie innym kierunku. Stanęło na White's MXT :) Poprzednim sprzętem z ich stajni cieszyłem się 11 lat i już ponownie jest sprawny do dalszego szukania :) Tak więc przyzwyczajenie do marki wzięło górę :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 19:19 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Gratulacje wybrałeś super sprzęcik :1 :1 prosty i bardzo skuteczny:)

p.s. podrzucę ci info co do MXT

pozdrawiam reglass

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2008, 20:52 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze chcialbym powrócic do wątku sygnału wiodacego bo jest bardzo interesujacy temat gdyż sam biegam z GT . Adam napisałeś że " A nie masz wrażenia, że w trudniejszym terenie (niestabilny sygnał wiodący) przy ustawieniu czułości na max. sygnał jakiegoś głębszego fanta może zostać wycięty? " . Kiedyś rozmawiałem z kimś na temat GT (jak byłem calkiem zielony) , nie jestem pewien z kim na 100% ale chyba to był Proscan na temat ustawienia czulości na max i kwestia była taka że ze w przypadku ustawienia czulości na max zwieksza sie liczba fałszywych sygnałów ktore po osluchaniu się mozna bez problemowo odróznic od dobrego syganału. Nie podlega dyskusji że takie poszukiwanie nie nalezy do najprzyjemniejszych ale dzieki temu mamy maxymalne osiągi wykrywki. Ja w takim przypadku gdy mam niestabilny sygnal wiodacy po prostu zmiejsza predkośc przemiatania cewkom , dzieki czemu (niestety nie w każdych warunkach) mam w miarę stabilny sygnal wiodący przy czulosci na maxa, niestety mniej terenu przeszukamy. Stad moje pytanko do posiadaczy GT jak to jest z ta czulościa i sygnałem wiodacym....czy czulośc max czy stabilny sygnal wiodacy ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 10:52 
Kapitan
Kapitan

witam!
mam okazje kupic wlasnie GT stad http://cgi.ebay.com/Minelab-Soveriegn-G ... dZViewItem

czy moze ktos podpowiedziec czy sie oplaca? wysylka przez rodzine free ;) do tego widze ze to chyba jakas nowsza/starsza konstrukcja "ramy". no i jak... nadeje sie na glebokie kopanie militarki?
Pozdro
PS. jesli zlamalem regulamin prosze moderatora o usuniecie linka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 00:31 
Kapitan
Kapitan

no koledzy bardzo prosze o odpowiedz :piwo

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 12:06 
Kapitan
Kapitan

warszawka69 napisał(a):
stedke napisał(a):
- czy sie oplaca?
- to chyba jakas nowsza/starsza konstrukcja "ramy"
- nadeje sie na glebokie kopanie militarki?

- różnica 250 pln więc się nie opłaca robić obsługi gwarancji przez ocean...
- jest na prostej sztycy z przesuwną rękojeścią więc trochę łatwiej wyważyć do własnego ramienia i potrzeb.
- nie nadaje się na militarkę w ogóle

dzieki serdeczne za odp :piwo

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]