Teraz jest poniedziałek, 10 sierpnia 2026, 03:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 15:41 
Sierżant
Sierżant

Ja tam się mało na tym znam... i nowy tu jestem. Ale drukując mapy fajnie byłoby to robić używając jakiegoś programu do zarządzania mapami. Można wtedy wybrać fragment do druku, skale, a jak nie mieści się to na A4 to program sam wydrukuje to w ilu kawałkach trzeba. Słyszałem że jest taki program do map i nazywa sie chyba OziExplorer. A o importowaniu bitmap do Corela, to słyszałem że chyba wtedy jakość bardzo spada. No ale jak pisałem nie znam się i nowy tu jestem....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 16:44 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli już mowa o Corel DRAW, to w po wybraniu opcji "Drukuj" w zakładce "Układ" zaznacz "Drukuj z podziałem na fragmenty".

golabpoznan napisał(a):
Ja tam się mało na tym znam... i nowy tu jestem. .... A o importowaniu bitmap do Corela, to słyszałem że chyba wtedy jakość bardzo spada. No ale jak pisałem nie znam się ....

golabpoznan - faktycznie - nie znasz się. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 17:07 
Sierżant
Sierżant

No tak jak pisałem nie znam się.... coś tam słyszałem od kolegi ale może on też się nie znał... Mówił że jak importuje się plik rastrowy do programu przeznaczonego do grafiki wektorowej Corel Draw to jakość bardzo spada. Jeżeli rozdzielczość będzie 400 - 600 dpi to spadek jakości przy wydruku może nie być zauważalny, Gorzej jak mamy obrazek w rozdzielczości 200 dpi Wtedy różnica będzie bardzo widoczna, i trzeba użyć Corela Photo- Paint. No ale jak pisałem nie bardzo się na tym znam, może i on się nie znał, albo mi się coś pomyliło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2008, 16:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No nie wiem, czemu miałaby spaść jakość bitmapy. Corel obecnie bardzo ładnie wspiera mapy bitowe. Często robię podstawowy layout graficzny w photoshopie, importuję całość jako bitmapę do corela i wprowadzam teksty - z niego też drukuję, czy robię naświetlenia. Jest wiele przesądów z minionych epok cyfrowych i to jest właśnie jeden z takich.
Czasem jeśli mamy wyciąć coś z kiepskiej jakości oryginału lepiej użyć programu wektorowego.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2008, 21:19 
Szeregowy
Szeregowy

Problem z jakością pojawiał się po zaimportowaniu bitmapy do Corela - ale tylko kiedy była w nim potem skalowana, np. zmniejszana. Robiłem kiedyś próby w Corelu 9 i różnica była wyraźna. W nowszych wersjach nie wiem, nie próbowałem. Ty naświetlasz przez Postscript dlatego różnicy oczywiście nie ma, w domowych warunkach jesteśmy niestety skazani na sterownik drukarki, a ten potrafi wyczyniać różne dziwne rzeczy ze skalowanymi bitmapami.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]