Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czy to usterka w DFX ???
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 21:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam wszystkich.
Mam pewien problem i nie wiem czy to wada techniczna. Właśnie stałem się posiadaczem nowego Whitesa DFX pojawiła się dziwna przypadłość tzn. po uruchomieniu wykrywacza i wybraniu jednego z podstawowych programów np.”Coins”, w którym jak mnie poinformowano wykrywacz pracuje w trybie dynamicznym pojawiają się cały czas sygnały. Sugeruje się na podstawie mojego poprzedniego sprzętu, w którym jak włączyłem na dynamikę to panowała całkowita cisza do czasu natrafienia na obiekt. Natomiast w DFXe po wybraniu programu jak wyże lub innego i położeniu wykrywacza na neutralnym gruncie np. drewniany stół wydaje cały czas popiskiwanie i pojawiają się od czasu do czasu ikony identyfikujące obiekty mam wrażenie, że coś jest nie tak np. z kablem lub cewką dodam, że sprzęt kupiłem nowy dopiero ma dwa dni.
Gdzie może tkwić przyczyna?? I czy wymaga to odesłania w celu wymiany na nowy ??
Sprzęt sprawdzałem według ustawień z instrukcji.
Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Ramius

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 22:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może wyjdź z mieszkania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 23:02 
Generał Broni
Generał Broni

Spróbuj wyjść na dwór lub w pomieszczeniu zmniejszyć preamp np. do 2 i wtedy sprawdź czy są fałszywe sygnały.
Stół może mieć metalowe gwoździe a sygnały mogą generować sprzęty jak komputer,telewizor,itp.
W DFX'ie czy XLT nie musisz poruszać cewką żeby też dostać sygnał w dynamiku jeżeli chodzi o powietrzne testy przy przesterowanym preampie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 01:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

DFX jest troszke skomlikowany w ustawieniach i upłunie co najmniej jeden sezon jak go poznasz o co w nim biega :-) polecam trening w terenie,ćwieczyć,ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 19:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam
damiano napisał(a):
Spróbuj wyjść na dwór lub w pomieszczeniu zmniejszyć preamp np. do 2 i wtedy sprawdź czy są fałszywe sygnały.
Stół może mieć metalowe gwoździe a sygnały mogą generować sprzęty jak komputer,telewizor,itp.
W DFX'ie czy XLT nie musisz poruszać cewką żeby też dostać sygnał w dynamiku jeżeli chodzi o powietrzne testy przy przesterowanym preampie.

Hmmmm wyszedłem na dwór, ale efekt według mnie jest ten sam ustawienia są można powiedzieć fabryczne jak w instrukcji, sprawdzałem tą funkcję, o której wspominałeś, czyli "preamp”, ale jest na 2 i nic. Muszę się uzbroić w cierpliwość i spróbuję w weekend gdzieś wyskoczyć zobaczę jak to bedzie wyglądało jak to nie poskutkuje to będę sie kontaktował ze sprzedawca.
Jeszcze raz dzięki za odzew.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 20:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

DFX ma bardzo przytępione fabryczne ustawienia i powinien zachowywać się bardzo stabilnie, zakładając, że w pobliżu nie ma źródeł zakłóceń elektrycznych. Jeżeli kupiłeś wykrywacz u autoryzowanego dealera to wykrywacz powinien być bez zarzutu, po rygorystycznej fabrycznej kontroli; jeżeli kupiłeś z innego źródła różnie może być, a Twoje obserwacje dają podstawy do niepokoju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: DFX
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 23:19 
Klucznik z Klucz

Wygląda ta usterka na zly kontakt we wtyce od cewki.Trzeba to wyjąć,delikatnie włozyc jeszcze raz i lekko dokręcić.Jezeli przy poruszaniu kablem w poblizu wtyki wzrastają te krótkie sygnały to serwis.Jest tez tak pod liniami napięcia lub w poblizu kabli i przy czulosci maxymalnej.Miałem taką samą sytuację.Ale nie serwisowalem tylko przycisnąlem kabel do rurki tasmą i się nie rusza.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 21:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Istnieje extremalnie sporadyczna mozliwosc , ze "ekran" kabla moze byc w wtyczce zle przylutowany ( nie przylutowany ) z czym sie spotkalem w jednym egzemplazu XLT co powodowalo intensywna niestabilnosc pracy wykrywacza .

Pozdrawiam i zycze szybkiego uporania sie z problemem jako iz sezon juz sie w sumie zaczal - dzieki sprzyjajacej pogodzie :) .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 08:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam wszystkich, i jeszcze raz dziękuję za odzew i wszystkie rady, w ten weekend miałem okazje trochę bliżej zapoznać się z moja nową zabawką i po krótkim instruktażu kolegi, z który miałem okazje szukać okazuje się, że to normalny tryb pracy tego wykrywacza. Dla mnie to trochę irytujące, ale okazało się, że w menu można ustawić „ciche szukanie „ i pozbyć się tego dźwięku, który uważałem za wadliwe działanie. Widać te typy tak mają :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 16:36 
Chorąży
Chorąży

Witam!
Miałeś pewnie AUDIO THRESHOLD ustawione na 23 (a to za wysoko) a on ci włączył ciche poszukiwanie czyli SILENT SEARCH
i w tym był cały problem.. threshold ma przerywany sygnał pokazuje dużo cennych informacji o miejscówce ilości żelaza itp.
ale jak nie umiesz dobrze ustawić threshold to włącz ciche poszukiwanie.

pozdrawiam reglass

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 17:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Aby mieć wyniki radziłbym jednak ustawienie Thresholdu, tak aby był lekko słyszalny. Przez słuchawki jest to chyba, o ile dobrze pamiętam ok. 15.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 17:18 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Ja polecam ustawić na 5 czym mniej tym lepiej ale trzeba dobrać do miejscówki

pozdrawiam reglass

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]