Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 16:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 maja 2004, 19:45 
Chorąży
Chorąży

w celu wyjaśnienia :
na terenie Lasów Państwowych można poruszać się tylko po drogach pożarowych które trwale zaznaczone są za pomocą drogowskazów wskazujących ciek wodny , istnieje także możliwość bezwzględnego zakazu wstępu do lasu w czasie zagrożenia pożarowego , służba leśna ma prawo do wystawiania mandatów natomiast straż leśna ma uprawnienia policji (na terenie leśnym)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 maja 2004, 22:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A czy leśnicy (straż leśna, leśniczy itp) łażą po lesie w dni wolne od pracy oraz święta czy olewają?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2004, 10:45 
Chorąży
Chorąży

Panowie leśnicy to najmniejszy problem , lasy są dobrem wszystkich polaków i każdy ma prawo tam przebywać oczywiście poza rezerwatami , parkami itp. zachowujmy się przyzwoicie a leśnicy nic wam nie zrobią , a nawet pomogą gwarantuje Wam to
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 maja 2004, 15:07 
Kapral
Kapral

Ośmielam się stwierdzić, iż wszelkie służby leśne powinny lepiej przykładać się do pracy tj. rzetelniej,konsekwentniej i restrykcyjniej podchodzić do leśnej działalności "wielkich poszukiwaczy". Mam tu na myśli ludzi, którzy pod "płaszczykiem" uczciwego poszukiwacza, prowadzą swoją niszczycielską działalność już nie tylko w zwyczajnych lasach ale zapuszczaja się nawet do parków i rezerwatów. Ze znajomymi ornitologami robię czasem wspólne leśne wypady i najadłem się już sporo wstydu a usłyszałem od nich wiele epitetów na działalnosć jak to określają "moich kolegów po fachu". Ostatnio wybrałem się na wspólne kopanie z pewnym "odkrywcą" i to co wyprawiał w leśnym terenie stawiało mi włosy na głowie, czasami wygladało jakby się okopywał na poligonie. Na moje napomnienia z wielkim ociąganiem zasypywał wykopane przez siebie doły...
Panowie i Panie pamietajcie, że las to nie poligon w Drawsku, że w lesie jesteście gośćmi. Dbajcie o nasz wizerunek i tępcie wszelakie gwałcenie etyki poszukiwacza
pozdrawiam marcin.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 maja 2004, 19:30 
Weteran
Weteran

marcin266 napisał(a):
Dbajcie o nasz wizerunek i tępcie wszelakie gwałcenie etyki poszukiwacza
pozdrawiam marcin.

lepiej już nieetycznie gwałcić tych tępaków :mg:

niestety z kulturą jest coraz gorzej

popieram M.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 07:27 
Felix Hobus Drugi

Witam
Może jeszcze dobra rada-prowadząc działania eksploracyjne w lasach dobrze jest podczas kopania ściółke leśną odłożyć na jedną stronę,resztę zaś na drugą.Po zakopaniu dołka kładziemy ściółkę w stanie jak najmniej naruszonym.Mamy wtedy pewność,że przyczyniamy sie tylko do oczyszczania lasów z metali (w tym także metaki ciężkich :D )
Pozdruffka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 21:33 
Weteran
Weteran

Jacoby napisał(a):
Witam
Może jeszcze dobra rada-prowadząc działania eksploracyjne w lasach dobrze jest podczas kopania ściółke leśną odłożyć na jedną stronę,resztę zaś na drugą.Po zakopaniu dołka kładziemy ściółkę w stanie jak najmniej naruszonym.Mamy wtedy pewność,że przyczyniamy sie tylko do oczyszczania lasów z metali (w tym także metaki ciężkich :D )
Pozdruffka

Witam
Dokładnie - jakby nikogo nie było
Ja mam patent z kawałkiem grubszej foli. Z dołka na folię z której wszystko ładnie sie z powrotem zsypuje.
Zapobiega to również ponownemu zagubieniu fanta w ściółce obok dołka, szczególnie przy maleństwach.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 21:37 
"Spammerus maximus"

111, chciałbym kiedyś z Toba pojechać na wykopki zobaczyć taki patent w akcji. Osobiście sobie tego nie wyobrażam ale na pewno jest godne pochwały podejście do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 maja 2004, 22:27 
Weteran
Weteran

Hans napisał(a):
111, chciałbym kiedyś z Toba pojechać na wykopki zobaczyć taki patent w akcji. Osobiście sobie tego nie wyobrażam ale na pewno jest godne pochwały podejście do tematu.

Kiedyś trzeba będzie
Będzie też trzeba taki super patent wymyśleć. Oczywiście zwykła folia jest niepraktyczna przy podnoszeniu z ziemi i trzeba najpierw trochę zrzucić ziemi ręcznie. Myślałem też o zamocowaniu dwóch kijków po bokach - w formie noszy. i wówczas może być łatwiej.
Przyznzję, że folia szybko zniechęca swą nieporęcznością i w pewnym momencie można dojść , że to strata czasu. Rozłożyć, złożyć , przenosić z miejsca na miejsce.. . ale chodzi przecież o podejście do tematu...a na przykład w parku wygłądało by to wręcz profesjonalnie.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 14:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
wiseł napisał(a):
w celu wyjaśnienia :
na terenie Lasów Państwowych można poruszać się tylko po drogach pożarowych które trwale zaznaczone są za pomocą drogowskazów wskazujących ciek wodny ,
pozdro

Co w takim razie z pozostawieniem auta na takiej drodze? Ja pomyślałem że w razie "W" należy auto ustawić tak, aby nie tarasowało trasy. Skończyło się mandatem. :cop ( nie byłem na wykopkach )
Oczywiście pamiętam czasy 5 lat temu gdy obowiązywał zakaz wstępu do lasu, ze względu na zagrożenie pożarowe, ale zakaz jakby nie dotyczył myśliwych, którzy przyjechali na polowania dewizowe, nie wiem jak jest teraz, bo ostatnio nie było na naszym terenie takiego zagrożenia.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 17:11 
Chorąży
Chorąży

Panowie las to nie parking , wystarczy tylko zakopać po sobie dołek i nie wchodzic tam gdzie nie można .Myślę że ten temat jest skończony.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2004, 20:01 
Małomówny czytacz

111 napisał(a):
Jacoby napisał(a):
Witam
Pozdruffka

Witam
Dokładnie - jakby nikogo nie było
Ja mam patent z kawałkiem grubszej foli. Z dołka na folię z której wszystko ładnie sie z powrotem zsypuje.
Zapobiega to również ponownemu zagubieniu fanta w ściółce obok dołka, szczególnie przy maleństwach.

pzdr 111

jeśli chodzi o folie, to proponuje raczej kawałek starego brezentu, lub umocniony materiał [folia lubi pękać, no i wszystko sie ślizga]. Jesli chodzi o sam motyw to sprawdzone wielokrotnie podczas wiekszych poszukiwan róznych drobiazgów - na płachcie brezentowej można przenieść sporo ziemi na inne stanowisko, przeczesać i zwrócić na wcześniejsze miejsce]

a jeśli chodzi o poruszanie się w lesie, to jest całkowity zakaz poruszania się po drogach leśnych "o ile nie są oznaczone inaczej", co w praktyce oznacza iż jeśli nie ma znaku "droga przeznaczona do ruchu" to nie można tam jeździć..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 maja 2004, 21:20 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Panowie a spotkaliście się z leśniczym z wykrywaczem w lesie??? :D Wujek ma takowego kolegę jakiś nadleśniczy i w stodole ze szwagrem nożówką ( macie pojęcie :o ) fanty :gun: rozbraja, hehehe to jest numer.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 maja 2004, 22:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jacoby napisał(a):
jeśli nie ma znaku "droga przeznaczona do ruchu" to nie można tam jeździć..

Właśnie tak mi powiedział leśniczy który mnie dorwał tydzień temu w lesie.

Wjechałem w las pomimo widocznego zakazu ruchu (nie było innej drogi), pech chciał że ktoś wcześniej samochodem wjechał na plażę nad jeziorem w lesie i został zakapowany przez miejscowych.
Nic się nie kłóciłem, od razu wyciągnałem portfel a leśniczy wspaniałomyślnie darował mi mandaty (wjazd + parkowanie) i jeszcze powiedział w którym kierunku jest grodzisko, kurhany itp (akurat najmniej mnie to interesowało).
Oczywiście nie wiedział że w bagażniku mam wykrywkę i zestaw łopat, myślał że ja w celach turystycznych (tak,podobno są tacy psychole którzy chodzą albo biegają po lesie bez celu).
:)

W efekcie- plomba, kilkanaście (!) guzikow i jedna moneta XVIIIw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 maja 2004, 18:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

netcom czy ta plomba byla po ekstrakcji hhehehe?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]