Teraz jest piątek, 12 września 2025, 08:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: znaleziska monet
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2004, 16:26 
Kapitan
Kapitan

Kiedyś szperając po necie natrafiłem na spisy znalezisk monet ,a teraz nie mogę na niego trafić ,macie może linka do tego lub innego spisu .Interesuje mnie głównie Mazowsze

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2004, 20:41 
"W krzyżu pogięty"

Proszę Cię bardzo!

http://www.moneta.vir.pl/num_zn.htm

Pozdrawiam :dnc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2004, 01:04 
Kapitan
Kapitan

O to mi chodziło ,dziękuję ,lokalizacja nawet dosyć dokładna ,a może wiecie gdzie może być jakiś większy spis???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lutego 2004, 10:16 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

kris napisał(a):
O to mi chodziło ,dziękuję ,lokalizacja nawet dosyć dokładna ,a może wiecie gdzie może być jakiś większy spis???

Wydawnictwo lublińskiego UMCS "Fontes Numismaticisi" - ciekawe zestawienie... :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lutego 2004, 17:54 
Kapitan
Kapitan

Dzięki Robi ,a gdzie to można zdobyć i rok wydania jeśli możesz???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 09:06 
Wielki Szpitalnik

tu mozna kupić: http://pasaz.onet.pl/,2c4a1f51ffffffc00 ... zka%3D3745
cena 13 zł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2004, 02:45 
Kapitan
Kapitan

Dziekuję za linka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 09:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kris,

jak bedziesz jechal jutro to przypomnij mi o tym spisie mam taka opasla ksiazke w bagazniku "znaleziska monet z 1100 do 1500" gdzie sa wymienione miejsca i okolicznosci znalezienia fantow. Wiem ze jest jeszcze "znaleziska monet od 1500" ale nie moge jej trafic. Ktos moze wie godzie mozna kupic?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 10:18 
Kapitan
Kapitan

Właśnie jechałem- tylko wczoraj - :D Przypominam o książce :D okolice wyszogrodu mnie interesują

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Znaleziska Monet Rzymskich
PostNapisane: niedziela, 23 maja 2004, 02:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dawno temu wydawnictwo Ossolineum wydalo zeszycik "Znaleziska monet Rzymskich z Mazowsza i Podlasia" Niestety nie wiem czy ukazaly sie zeszyty z pozostalych terytoriow Polski. Ale w tym co mam podaja niezle info. np

Ostrówek, gm. Sobienie-Jeziory, woj. siedleckie
Data znalezienia: czerwiec 1965 r.
Polozenie znaleziska: na podwórzu, na poludnie od domu przy płocie ogrodu znaleziono na powierzchni, niedaleko od wykopanego dołu na kartofle.
Połozenie znaleziska: ok. 400 m na wschód od mostu przez Wisłe, ok. 50 m na północ od wału przeciwpowodziowego.
Zawartość: 2 nieokreślone rzymskie sestercjusze oraz: Maximianus Galerius 301-303 lugdunum RIC 164
Zbiory: follis wlasność Z. Derezińskiego

W innych przypadkach podaja nawet literature opisujaca zdarzenie. Polecam zainteresowanym moze jest to dostepne w bibliotekach albo antykwariatach. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 18:00 
Kapitan
Kapitan

Czy ty masz tą broszurkę czy cytujesz z głowy lub innego żródła???Interesuje mnie ten most na Wiśle ???Gdzie i kiedy znaleziono?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Do Krisa
PostNapisane: poniedziałek, 24 maja 2004, 22:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

kris napisał(a):
Czy ty masz tą broszurkę czy cytujesz z głowy lub innego żródła???Interesuje mnie ten most na Wiśle ???Gdzie i kiedy znaleziono?

Kris mam te broszurke i jest tam dosc sporo innych miejsc tak opisanych niektore lepiej inne gorzej. Tak jak wspomnialem moze mozna to jeszcze poczytac w bibliotekach. Dalem namiar na konkretna pozycje do poszukania. A na Twe pytanie gdzie i kiedy znaleziono znajdziesz odp w poprzednim poscie wszystko co dotyczy tego znaleziska przepisalem jota w jote. Przykro mi ale wiecej danych apropo tego miejsca nie bylo. Na marginesie uwazam ze chyba juz wiecej nie potrzeba. I choc bylo to w 1965 to moze okolica nie zmienila sie az tak bardzo. Na Twoim miejscu bieglbym tam jak najszybciej bo mi niestety zbyt daleko. Pozdrawiam serdecznie i szczerze zycze fantow. A jak cos trafisz to koniecznie sie pochwal. Wtedy bede mial pewnosc ze do czegos sie przydalem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 08:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Polecam Ksiązke "Tysiąc lat monety Polskiej" aut. Tadeusz Kałkowski, Wydawnictwo LIterackie Kraków-stare to chyba lata 70 lub 80. PZDR Sa ty ceikawe opisy monet Polskich, znajdowanych w róznych rejonach. Po prostu "must have". PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Do Krisa
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2004, 23:06 
Kapitan
Kapitan

Jacul napisał(a):
kris napisał(a):

Kris mam te broszurke i jest tam dosc sporo innych miejsc tak opisanych niektore lepiej inne gorzej. Tak jak wspomnialem moze mozna to jeszcze poczytac w bibliotekach. Dalem namiar na konkretna pozycje do poszukania. A na Twe pytanie gdzie i kiedy znaleziono znajdziesz odp w poprzednim poscie wszystko co dotyczy tego znaleziska przepisalem jota w jote

Albo bieg Wisły tak zmienił się od lat 60tych albo ja czegoś nie rozumiem chodzi mi o to znalezisko przy moście na Wiśle ,tylko przy którym???ew w jakich rejonach...może jestem marudny ale chciałbym się dowiedzieć :D .A tak na marginesie to jak gruba czytaj obszerna jest ta pozycja?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Jeszcze raz do Krisa
PostNapisane: sobota, 29 maja 2004, 01:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sprawdzilem na mapie i okazalo sie ze ta gmina lezy blisko Wisly wiec raczej ksiazeczka opisuje fakty. Odkrycie bylo w 1965 r. Niestety nie wiem ile tam wtedy bylo mostow ale sadze ze nie jest to trudne do ustalenia. Ksiazka ma 89 stron i przytoczono w niej 143 odkrycia. Ja jedynie przytoczylem jej fragment podajac tez tytul dla zainteresowanych. Niestety nie wereyfikowalem danych w terenie. Kris nie uwazam ze jestes marudny tylko dociekliwy ale niestety nic Ci tu wiecej nie pomoge. Moze jedynie podam autorke bo wczesniej tego nie uczynilem – Stanislawa Kubiak. Pozdrowka i szczescia w odnalezieniu mostu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]